Szabolcs-Szatmár-Bereg

2012.03.30. 12:08

Új lendületet adhatnak a szociális szövetkezetek

Nyíregyháza - A kormány célja az új típusú szociális szövetkezetek létrehozásával, hogy a társadalom perifériájára sodródottaknak biztosítson fennmaradást és önellátást.

Nyíregyháza - A kormány célja az új típusú szociális szövetkezetek létrehozásával, hogy a társadalom perifériájára sodródottaknak biztosítson fennmaradást és önellátást. Szintén cél, hogy gyorsan és olcsón lehessen létrehozni szövetkezetet, uniós forrásokból pedig szintén gyorsan és hatékonyan meg lehessen erősíteni őket – hangzott el a pénteki nyíregyházi sajtótájékoztatón.

Lakatosné Sira Magdolna országgyűlési képviselő megjegyezte: „Az újonnan létrejövő szociális szövetkezeti forma esetén követelmény, hogy legalább 500 természetes személy, illetve legalább egy országos nemzetiségi önkormányzat legyen a tagja. Célja munkanélküli, illetve szociálisan hátrányos helyzetű tagjai számára munkalehetőség biztosítása, illetve szociális helyzetük segítése, hosszú távon pedig a közfoglalkoztatásból való kitörés segítése más eszközökkel. Országos szinten közel 7 milliárd forint állami forrás juttatható az új típusú szövetkezeteknek. Jól érzékelhető az építkezés: szociális földprogram, Start-közfoglalkoztatási program, szociális szövetkezetek...”

Dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő hozzátette: „Az illetéktörvény módosításával közhasznú és kiemelten közhasznú szervezetté nyilvánítják a szociális szövetkezeteket, ami egy fontos lépés. Országosan több 10 ezer munkahely létesül az új formával”. A sajtótájékoztató végén elhangzott: a tervek szerint ebben az évben Szabolcs-Szatmár-Beregben legalább 30 szociális szövetkezet létesülhet.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!