Labdarúgás

2020.05.02. 13:30

Az újraindítások, valamint az esetleges befejezések

Meghatározta a 2020/21-es nemzetközi kupás indulási jogok megszerzésének lehetőségét az UEFA.

Brugge's goalkeeper Simon Mignolet and team mates celebrate after winning the UEFA Champions League qualifying round football match between FC Dynamo Kiev and Club Brugge at the Jan-Breydel stadium in Brugge on August 6, 2019. (Photo by BRUNO FAHY / Belga / AFP) / Belgium OUT

Fotó: AFP

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) végrehajtó bizottsága a múlt héten csütörtökön ülésezett, és ennek során, figyelembe véve az Európai Klubszövetség (ECA), az Európai Ligák és a profi játékosok érdekképviseleti szervezete, a FIFPro Europe álláspontjait, kétféle forgatókönyvvel számol a versenynaptárral foglalkozó munkacsoport előterjesztése alapján. Ezek közül az egyik a nemzeti bajnokságok, kupák befejezése a nemzetközi sorozatok augusztusi újraindítása előtt, a másik a nemzeti bajnokságok, kupák esetleges párhuzamos befejezése a nemzetközi sorozatokkal párhuzamosan.

Az egészség az első

Az UEFA végrehajtó bizottsága a koronavírus-veszély, illetve -járvány kapcsán megtárgyalta azokat az egészségügyi kérdéseket, amelyek a nemzeti és nemzetközi tétmérkőzések játszásához visszatérni szándékozó csapatok számára lényegesek, és egyetértett abban, hogy ehhez olyan iránymutatások szükségesek, amelyek tartalmazzák azt az egészségügyi protokollt, amely a mérkőzések rendezéséhez elengedhetetlen. Ezenkívül abban is konszenzus volt, hogy a labdarúgás újraindításakor az egészség megőrzését kell prioritásnak tekinteni.

Az UEFA végrehajtó bizottsága külön foglalkozott a belgiumi és a skóciai helyzettel (előbbiben a bajnokság folytatása erősen kétséges, utóbbiban „csak” kétséges), és ezekre való tekintettel jóváhagyta azt az iránymutatást, amely szerint a 2020/21-es nemzetközi klubsorozatokban való szereplésnek a 2019/20-as évadban a sportpályán elért érdemeken kell alapulnia. Ezzel összefüggésben az UEFA azt kérte a nemzeti bajnokságokat, kupákat szervező országos szövetségektől, ligáktól, hogy amennyiben lehet, mert ezt a koronavírus-veszély foka lehetővé teszi, a felfüggesztett hazai versenyeket próbálják meg befejezni, és ez alapján nevezzenek csapatokat a 2020/21-es évad nemzetközi versenyire. Ha viszont ez nem lehetséges, a versenynaptárba a hátralévő mérkőzéseket nem lehet belesűríteni, ez esetben esetleg más formában indítsák újra a sorozatokat, azt szem előtt tartva, hogy az érintett csapatok sorrendje a pályán elért teljesítmények alapján alakuljon ki (például rájátszás törlése).

Indokok lehetnek

Az UEFA álláspontja szerint a nemzeti szövetségeknek a belföldi versenyek befejezése érdekében tett erőfeszítései akadályokba ütközhetnek, ennek során jogos indok lehet a nemzeti versenyek idő előtti lemondására:

– ha a sportesemények megrendezését tiltó hivatalos rendelet van érvényben, és emiatt a hazai versenyek befejezésére nem lenne lehetőség a következő szezon kezdete előtt.

– ha leküzdhetetlen gazdasági problémák állnak fenn, amelyek lehetetlenné teszik a szezon befejezését, mivel ez veszélyeztetné a hazai versenyek és/vagy a klubok hosszú távú pénzügyi stabilitását.

Ha a hazai versenyt jogszerű okokból, a fenti feltételekkel összhangban, idő előtt megszüntetik, az UEFA arra kötelezi az érintett nemzeti szövetséget, hogy válasszon klubokat a 2020/21-es UEFA-klubversenyekre a 2019/20-as évad sportteljesítménye, eredményei alapján. Ennek során a következőkre kell tekintettel lenni:

– a klubok kiválasztási eljárásának objektív, átlátható és megkülönböztetéstől mentes elveken kell alapulnia, valamint a nemzeti szövetségeknek és a ligáknak lehetőséget kell biztosítani arra, hogy döntsenek a végeredményekről, figyelembe véve az egyes versenyek sajátos körülményeit.

– az UEFA-klubversenyekre elnyert helyek végleges meghatározását az illetékes nemzeti testületeknek meg kell erősíteniük.

Az UEFA ugyanakkor azt is közzétette, hogy fenntartja a jogot, hogy megtagadja vagy véleményezze a nemzeti szövetség által javasolt klubnak a nemzetközi sorozatba való belépését egy idő előtt lezárt hazai versennyel összefüggésben, különösen, ha:

– a hazai versenyeket nem fejezték be idő előtt az ezen UEFA-iránymutatásokban szereplő okok vagy más törvényes közegészségügyi okok alapján

– a klubokat olyan objektív, átlátható és megkülönböztetéstől mentes eljárás szerint választották ki, amelyek nem a sporteredményeken alapulnak

– a klub megnevezése a közvélemény szerint tisztességtelen.


A rövidítésekről

ECA: az Európai Klubszövetség, a kontinens klubcsapatainak gazdasági és érdekvédelmi szervezete, melybe 53 tagországból 214 csapat tartozik.

FIFPro: a hivatásos labdarúgók világszintű érdekképviseleti szervezete, amelynek 63 nemzeti hivatásos labdarúgók szövetsége a tagja, és mint ilyen, a sportág 65 000 profi labdarúgóját reprezentálja.

(A borítóképen: Belgiumban befejezték – de még nem biztos | Fotó: NSO)

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!