Sport

2019.03.27. 18:48

Debrecenben harcolnak a vébékiküldetésért a miskolci úszók

Debrecen, Miskolc - Szerdától szombatig a hajdúsági megyeszékhely ad otthont az úszók nagymedencés országos bajnokságának.

Debrecen, Miskolc - Szerdától szombatig a hajdúsági megyeszékhely ad otthont az úszók nagymedencés országos bajnokságának.

Több számban is óriási csatára van kilátás, már csak azért is, mert itt alakulhat ki nagy részben az év főeseményére, a kvangdzsui világbajnokságra utazó keret.

Bérelt helyük van

A verseny a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA jóváhagyásával már olimpiai kvalifikációs viadalnak minősül, azaz Debrecenben ötkarikás időket is lehet teljesíteni, ugyanakkor egyelőre még a világbajnoki szintek fontosabbak a versenyzőknek.

Sós Csaba szövetségi kapitány a válogatási rendszer alapján a tavalyi glasgow-i Európa-bajnokságon és azóta elért időket a mostani országos bajnokságon úszott eredményekkel bezárólag veszi majd figyelembe a kerethirdetésnél. Ez például azt jelenti, hogy az egyik legsűrűbb számban, férfi 200 méter pillangón a 2015-ben Kazanyban világbajnok Cseh Lászlónak nemcsak az első kettőbe kellene kerülnie a dél-koreai repülőjegyhez, hanem jobb időt kell úsznia a skóciai kontinensviadalon Milák Kristóf mögött ezüstérmes, olimpiai 3. Kenderesi Tamás 1:54.36 eredményénél. A még mindig csak 19 éves Milákkal kapcsolatban – aki a tavalyi ob-n egyetlen századra maradt el Cseh László Európa-csúcsától – Sós Csaba elmondta, a fiatal klasszis olyan idővel (1:52.79) rendelkezik, amivel az elmúlt négy évben minden világversenyt (olimpia, vb, Eb) megnyert volna, így ő akár nyugodtan kísérletezhet is Debrecenben, ahol éppen ezért több számban is rajthoz áll majd.

A miskolciak

A Miskolci Sportiskola részéről Sztankovics Anna, Vécsei Réka, Esztián Petra, Deák Zsóka, Havasi Zénó, Havasi Marcell Milán, Kovács Balázs és Fazekas Ádám vesz részt az eseményen, míg edzőként Sajgó László, illetve Szollár Gergő.

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinkát illetően a szövetségi kapitány megjegyezte, vegyesúszásban – Verrasztó Dávidhoz hasonlóan – olyan időeredményekkel rendelkezik, amelyek alapján gyakorlatilag garantált a helye a vb-csapatban. Ugyanakkor 200 méter pillangón például nem ígérkezik könnyűnek a dolga, hiszen a kihívói között ott van az Európa-bajnoki címvédő, Kapás Boglárka is.

A döntőket szombat kivételével – amikor 17.30 a kezdés – 18 órától rendezik.

MTI, ÉM


[related-post post_id="4185498"]

[related-post post_id="4183881"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!