Sport

2018.06.28. 14:26

Az én világbajnokságom: A videobíró megosztja a fociszeretők táborát

Mezőkövesd - A kövesdiek ügyvezető igazgatója szerint az elemzőszobában ülők inkább segítenek.

Mezőkövesd - A kövesdiek ügyvezető igazgatója szerint az elemzőszobában ülők inkább segítenek.

A Mezőkövesd Zsóry FC NB I-es csapatát működtető gazdasági társaság ügyvezető igazgatója árgus szemekkel figyeli a játékvezetéssel kapcsolatos eseteket.

Ilyen még nem volt

– Ülök a tévé előtt és olyanokat látok, amiket korábban soha – kezdte Hagyacki József. – A játékvezető fúj, aztán fogja a fejhallgatóját és konzultál az videószobában ülőkkel. A síposnak, mint tudjuk, nehéz dolga van, hiszen egyszer látja a jelenetet, a négy-öt segédítész azonban sok monitort figyel, több kameraállásból felvett anyag után súg. Számomra nem világos, hogy az elemzők milyen alá-fölérendeltség alapján tevékenykednek, hogyan jutnak dűlőre, vagy uram bocsá‘, szavaznak? Azt sem tudom, hogy mennyi időt kapnak véleményük kifejtésére. A videóbíró megosztja az embereket, van aki dicséri, van aki szidja. A végső döntés a pályán lévő játékvezetőé, aki szentesíti, vagy megmásítja a már befújt ítéletét.

Az ügyvezető igazgató példaként említette Kuipers jelenetét: a holland először 11-est ítélt a Neymarral szemben elkövetett mozdulatért a Brazília–Costa Rica meccsen, majd tévézett és visszavonta határozatát. A török Cakir is büntetőt adott Nigériának az Argentína elleni derbin, majd segítséget kért és fenntartotta döntését.

– A konzultációk miatt két-három perc is kárba vész – folytatta a matyóvárosi elöljáró. – A végén viszont a csapatok visszakapják az elfecsérelt időt, mert hat perces hosszabbítások következnek, és ezzel jártak jól a brazilok és a németek. A vébé után a FIFA nyilván levonja a tanulságot…

ÉM-KT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!