Sport

2017.11.28. 14:03

Jubilál a Bitskey-verseny, és lesz Testvérvárosok Kupa is Miskolcon

Miskolc - Miskolcon harmincadik alkalommal rendezik meg a hagyományos nemzetközi úszóversenyt.

Miskolc - Miskolcon harmincadik alkalommal rendezik meg a hagyományos nemzetközi úszóversenyt.

Ezen a hét végén Miskolcon, a dr. Kemény Dénes Városi Sportuszodában nemzetközi úszóversenyt rendeznek, a létesítmény a XXX. Bitskey Zoltán-emlékversenynek – ami egyben a XXIII. Testvérvárosok Kupa – ad otthont.

A V4-ek országainak meghívását preferáltuk a kupa kapcsán." Kiss Attila

Profi szervezés

Az esemény apropóján tartott hétfői sajtótájékoztatón az egyik rendező, a Miskolci Városi Sportiskola Nonprofit Közhasznú Kft. nevében a szervezet szakmai vezetője, Deák-Bárdos Mihály ismertette a legfontosabb tudnivalókat, többek között azt, hogy mindkét napon 9.30-kor kezdődnek a versenyek, illetve, hogy szombaton 9.15-től tartják az ünnepélyes megnyitót.

A társrendező, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Úszó Szövetség nevében Kiss Attila elnök arról beszélt, hogy az előző években szerezett tapasztalatok alapján profi szervezés várja majd a versenyre látogatókat, illetve azt is megemlítette, hogy versenyszervezési szempontból arrafelé haladnak, hogy ne csak a legfiatalabbak számára kínáljon megméretést a kupa, hanem minél több serdülő- és ifjúsági korú úszó álljon rajtkőre.

A megyei szövetség elnöke azt is elmondta, hogy a helyi önkormányzat kérésére a V4-ek országainak meghívását preferálták a Testvérvárosok Kupa mezőnye kapcsán, így Miskolc testvérvárosai közül a cseh Ostravából, a szlovákiai Kassáról és a lengyelországi Katowicéből is várnak sportolókat.

Hölcz Pétertől, a rendezvény versenyigazgatójától megtudtuk, hogy a felsorolt országokon kívül még Romániából érkeznek úszók, és a két nap alatt összesen 400–450 fő küzd majd a helyezésekért 35 versenyszámban.

Összesen 97 eredményhirdetést tartanak majd, ugyanis a 2010-ben születettektől egészen a felnőtt korig vesznek részt utánpótlás úszók ezen az emlékversenyen, illetve kupán. Az is elhangzott, hogy megemlékeznek majd dr. Bitskey Zoltánról, a megye úszó olimpikonjáról, Vígh Józsefről, Miskolc város örökös edzőjéről, Delneky Miklósról, a városi és a megyei szövetség egykori sportvezetőjéről, a fiatalon elhunyt sportolóról és edzőről, a miskolci Pászti Csabáról és a tragikus körülmények között fiatalon elhunyt tehetséges miskolci úszóról, Kriston Orsolyáról, oly módon, hogy ezekben az emlékszámokban a legjobban szereplő helyi versenyzőket díjazzák majd.

Gyorsúszó volt

– A jubileum kapcsán nem árt egy pár mondatban felidézni, hogy ki volt dr. Bitskey Zoltán – mondta Hölcz Péter, majd így folytatta: – 1904-ben született Zóloymon és 1988-ban hunyt el Miskolcon, olimpián 1924-ben, Párizsban képviselte Magyarországot, és mellúszásban jutott el a középdöntőig, annak ellenére, hogy gyorsúszó volt, és utóbbi nemben ért el igazán jó eredményeket. Az első úszó Európa-bajnokságon, 1926-ban tagja volt annak a 4×200-as magyar gyorsváltónak, amely ezüstérmet szerzett. 1927-ben a római főiskolai világbajnokságon négy arany- és egy ezüstérmével ő lett a legeredményesebb magyar úszó.

- ÉM-BCS -


Zárva lesz

Szabó Lászlónak, a dr. Kemény Dénes Városi Sportuszoda létesítményvezetőjének elmondása szerint az úszóverseny idején, vagyis szombaton és vasárnap zárva lesz az uszoda, és alternatívaként a Diósgyőri Uszodát ajánlotta a nagyközönségnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!