Sport

2016.07.28. 19:28

Miskolc a házigazda: harminc esztendő után másodszor

Miskolc - Egy héten át a tájékozódási futásé lesz a főszerep a megye­székhelyen.

Miskolc - Egy héten át a tájékozódási futásé lesz a főszerep a megye­székhelyen.

Csütörtöktől jövő péntekig Miskolcon (és környékén) rendezik meg az idei egyetemi tájékozódási futó világbajnokságot. A hivatalos adatok szerint az eseményen 34 ország 266 versenyzője vesz részt az eseményen, ehhez még jön közel 60 kísérő, így az összlétszám 330 fő körül lesz. A magyar csapat 6 női és 6 férfi sportolóval vesz részt a vb-n: Dénes Zoltán szövetségi kapitány döntése alapján előbbieknél Becze Rita, Bertóti Regina, Károlyi Hanga, Kovács Filoména, Viniczai Csenge és Weiler Virág indul, míg az uraknál Bakó Áron, Baumholczer Máté, Bugár Gergely, Kovács Bertalan, Liszka Krisztián, illetve Tugyi Levente. A hazai, helyi vonatkozás a keret tekintetében az, hogy Tugyi Levente a Miskolci Egyetem hallgatója, a Diósgyőri Tájékozódási Futó Club versenyzője, amelynek színeiben korábban Bertóti Regina (Semmelweis Egyetem) is versenyzett. A bő stáb tagja az egykori kiváló diósgyőri sportoló, dr. Lubinszki Mária pszichológus is.

A versenynapokról

Csütörtökön és pénteken még nem rendeznek versenyeket, ekkor a versenyzők az akkreditációjukat veszik majd át, illetve tréningezni fognak. Az első fontos esemény szombaton jön, ugyanis 18.30-tól a Diósgyőri várban tartották meg a világbajnokság megnyitóünnepségét. A továbbiakról: vasárnap 10 órától sprintverseny Lillafüreden, hétfőn 9.30-tól hosszútávú viadal a Csanyikban, Királyasztalon, kedden 17 órától sprint váltó Miskolc belvárosában, szerdán 10 órakor startol a középtávú verseny Jávorkúton, míg jövő csütörtökön tartják (kezdés: 10 óra) a „sima” váltót Jávorkúton (nemenként külön-külön 3-3 fős csapatok indulnak). A városlakók, amint az a felsorolásból is kitűnik, augusztus 2-án közvetlen közelről találkozhatnak magával a vébével, a résztvevőkkel, ezzel kapcsolatban Gerzsényi Zsolt versenyigazgató az alábbiakra hívta fel a figyelmet.

– Aznap délután korlátozva lesz a villamosforgalom a belvárosban, amiért előre is elnézést kérünk – jelentette ki a szakember. – Egy picivel nagyobb odafigyelést kérünk a járókelőktől, hiszen 17 és 18 óra között bármelyik kapualjból kirohanhat egy versenyző.

A világbajnokság kísérőversenye lesz a legnagyobb itthoni nemzetközi tájfutó viadal, a Hungária Kupa, amelyen ezernél is többen indulnak. Itt a Tatárdomb, Lillafüred, a Csanyik és Jávorkút a helyszín, szombat és szerda között.

ÉM-MI


A világbajnoki helyszínek

1978: Jyväskylä (Finnország)

1980: St. Gallen (Svájc)

1982: Ceská Lípa (Csehszlovákia)

1984: Jönköping (Svédország)

1986: Miskolc (Magyarország)

1988: Trondheim (Norvégia)

1990: Plavinas (Lettország, Szovjetunió)

1992: Aberdeen (Skócia)

1994: Fiesch (Svájc)

1996: Veszprém (Magyarország)

1998: Trondheim (Norvégia)

2000: Roanne (Franciaország)

2002: Várna (Bulgária)

2004: Plzen(Csehország)

2006: Kassa (Szlovákia)

2008: Tartu (Észtország)

2010: Borlänge (Svédország)

2012: Alicante (Spanyolország)

2014: Olomouc (Csehország)

2016: Miskolc (Magyarország)

2018: Kuortane (Finnország)


Miskolc - A 20. Tájékozódási Futó Egyetemi Világbajnokságnak július 30 - augusztus 4. között Miskolc ad otthont. A 35 ország sportolóit felvonultató rangos esemény előtt szeretnénk segíteni az érdeklődőknek, hogy részletesebben megismerjék a legősibbnek tartott sportágat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!