Sport

2016.03.28. 14:46

Tokajból Nankingba, Győrből pedig Tokióba (?)

Tokaj - Az ifjúsági olimpiai ezüstérmes kajakos búcsút intett anyaegyesületének és nevelő edzőjének.

Tokaj - Az ifjúsági olimpiai ezüstérmes kajakos búcsút intett anyaegyesületének és nevelő edzőjének.

A történet tíz évvel ezelőtt kezdődött. Egy vékony kisgyerek jelentkezett Simon Lászlónál, a Vizisport Club Tokaj elnök-edzőjénél, akinek azt mondta, hogy kajakos és olimpiai bajnok akar lenni…

Átmeneti időszak

– Néhány hete Győrbe költöztem – mondta a 18 esztendős Mozgi Milán. – Az idén még ugyan a borsodi egyesület tagja vagyok, de már a kisalföldiekkel tréningezem és jövőre hivatalosan is a Graboplast Győr igazolt versenyzőjévé válok. Lakhatásomat megoldották, szakmai munkámat pedig Tokár Krisztián irányításával végzem. A búcsú nagyon nehéz volt nekem. Az első pillanatomtól kezdve pontosan egy évtizedig Laci bácsi edzett, az ő irányításával jutottam el a Kínában tartott ifjúsági olimpiára, ahol csak pár centiméter választott el az aranyéremtől.

A döntést közösen hozták meg: Simon László, Mozgi Milán, továbbá a sportolói szülei is egyetértettek abban, hogy a nagy tehetségnek számító kajakos fejlődése megkívánja a klubváltást. Erről így vélekedett az első számú érintett:

– Nem a közelség vagy a távolság alapján határoztunk. Kizárólag a szakmai mutatókat mérlegeltük s azt, hogy hol kínálkozik számomra a legjobb lehetőség. Ezt Győrben találtuk meg, így arra vettem az utam. Bármennyire fájó a szakítás, ez az élet rendje, ráadásul ezúttal találkozott az egyén és a sportág érdeke. A családom szervezett egy ünnepséget Laci bácsi tiszteletére és maradjunk annyiban, hogy érzelmes pillanatokat éltem át. Az ország másik végében Mozgi Milán számára télen és nyáron mindent biztosítanak: bármikor használhat konditermet, uszodát, tanmedencét, a Mosoni Dunán pedig bőven lesz felnőtt edzőpartnere.

Magántanulóként

Mozgi Milán egyébként úgy ment el Tokaj városából, hogy tokaji diák maradt. Tanulmányait magántanulóként folytatja a Tokaji Ferenc Gimnáziumban, ahol jövőre fog érettségizni.

A világbajnokságra készül

– Tudom, hogy nehéz lesz összeegyeztetni a sportot és a tanulást, no meg a sok utazást, de mindent elkövetek majd ennek érdekében – folytatta Mozgi Milán. – Tokaj és Győr között autóval járok, a suliban támogatnak, a családom segít, így számomra nem kétséges, hogy haladni fogok. Győrött egyébként konkrét elvárást még nem fogalmaztak meg velem szemben, az idei célom azonban ismert: arccal a világbajnokság felé. Júliusban Minszk ad otthont az ifjúsági és az U23-as vébének, s nekem is jelenésem lesz Fehéroroszországban. Távlati célom egyébként a felnőtt olimpia, 2020 és Tokió már az enyém lehet.

Mozgi Milán a világbajnoki hangolás jegyében a közelmúltban – a magyar válogatottak törzshelyén –, a spanyolországi Sevillában, tizenöt-húszfokos, igazán kellemes tavaszban edzőtáborozott, most pedig már Olaszországba készül, szintén tréningekre. Abban bízik, hogy a meleg égövi munka gyümölcsét a nyáron ízlelheti majd meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!