Sport

2015.03.05. 09:55

Puskás doktor, aki kitalálta a Macikat

Miskolc - A Miskolci Jegesmedvék bajnoki címe ürügyén mondta el gondolatait az alapító-elnök.

Miskolc - A Miskolci Jegesmedvék bajnoki címe ürügyén mondta el gondolatait az alapító-elnök.Dr. Puskás Gábor állatorvos neve nemcsak a saját szakmájában, hanem a jégkorongban is nagyon jól cseng. A sportág berkeiben nagyon sokan ismerik, a fiatal generáció tagjai azonban már nem találkozhattak vele sem a mérkőzéseken, sem az edzéseken.

Élet, vagy „halál”

– Nagyon örülök a Macik magyar bajnoki címének – kezdte a Miskolci Jegesmedvék hajdani első embere. – A fiúk a huszonegy éve működő klub első aranyérmét harcolták ki, a babona, mely szerint a huszonegy nyerőszám, bejött. A diadal pillanataiban, amikor gratuláltam a klub vezetésének, nyomban visszagondoltam a régmúltra, a feledés homályába veszett eseményekre. A Jegesmedvék elődje, a Miskolci Hoki Club akkoriban agonizált, majd csődöt jelentett. Azzal szembesültünk, hogy a gyerekeknek hamarosan már nem kell edzésre járniuk, ugyanis szélnek eresztünk vagy száz fiatalt. Ezzel szemben állt egy másik verzió, amely így szólt: ki kell találnunk valamit az életben maradásunk érdekében. Ez „lefordítva” annyit jelentett, hogy bekövetkezik a biztos halál, vagy rászánjuk magunkat az életmentő műtétre és megmentjük a sír szélére került klubot. Nos, életem egyik meghatározó pillanata volt, amikor a két nyitott jégpálya között lévő faépületben engedtem a szülőknek és unszolásukra, vagy egyenesen nyomásukra megalakítottam a Miskolci Jegesmedvéket és közöltem, hogy elkészíttetem az alapító levelet, elmegyek a cégbíróságra és bejegyeztetem az új „képződményt”. Itt és most be kell vallanom, hogy nem értettem a jégkoronghoz: középiskolás koromban kézilabdáztam, ebben a műfajban bíráskodtam, a hokiban szülőként voltam jelen, most azonban nagyképűség nélkül elmondhatom, hogy több mint két évtizeddel ezelőtt megmentettem a megyeszékhely számára a XXI. század sportját. Nem bántam meg, s ma is melengeti a szívemet ez a történet. Az én időmben elérhetetlen álom most, a magyar bajnoki címmel beteljesült. A nehéz, fájdalmakkal és örömökkel, bukásokkal és diadalokkal megtett út végére értünk: a Miskolci Jegesmedvék felnőttkorba lépett, erőssé vált és bajnok lett, sőt reményeim szerint a Mol Ligát is megnyeri a csapat.

A jég hátán is

Akár egy „össznépi” játék kérdése is lehetne: tegye fel a kezét az, aki pontosan tudja, hogyan született meg a Miskolci Jegesmedvék név? Az elsőként nyilván dr. Puskás Gábor állatorvos-klubelnök jelentkezne a válasszal.

– A Miskolci Kinizsi, majd a Miskolci Hoki Club elnevezések – már elnézést – szocreál elemeket tartalmaztak, nekem egyik sem tetszett – folytatta a sportág volt helyi első embere. – Ekkor kibújt belőlem az állatorvosi vénám: tudtam, hogy a jegesmedve az az állat, amelyik szó szerint a jég hátán is feltalálja magát, napról napra bizonyítja életrevalóságát. A jegesmedve nagy és erős lény, ugyanakkor szeretetre méltó, sőt aranyos négylábú, amelyet lehet becézni, bocsnak hívni, a kabalafigurát babusgatni. Először csak eljátszottam a gondolattal, majd egyre erősödött bennem az, hogy nekünk a Miskolci Jegesmedvék nevet kell választanunk. Ez a klub tehát, ha úgy tetszik, az én szellemi termékem, a saját gyerekem, amelynek megszületésénél a köldökzsinórt is volt szerencsém elvágni. A jegesmaci hasonlattal élve: tizenkét esztendős elnökségem alatt vezető társaimmal, a szakmai stáb tagjaival, a szülőkkel, a játékosokkal, a szponzorokkal, a szimpatizánsokkal, a nézőkkel – hiszen a lelátó népe nélkülözhetetlen – együtt bizonyítottuk be, hogy van bennünk életösztön. A felsoroltakkal sínre tettük az utánpótlás-nevelést is, ehhez megkaptuk a városháza nélkülözhetetlen segítségét, támogatását is. Az akkori tárgyi és anyagi körülményeinket pedig inkább hagyjuk, ha ezekre gondolok, egyszerűen kiráz a hideg…

A politikai kapcsolat

A Miskolci Jegesmedvék csapata – ehhez kétség sem fér – soha nem szerezte volna meg a bajnoki címet a jégcsarnok nélkül. Erről így beszélt dr. Puskás Gábor:

– Hamar rájöttem, hogy a szabad ég alatt semmire nem visszük, illetve egy dolog biztosan bekövetkezik, éspedig az, hogy előbb, vagy utóbb, de megfagyunk. Ezért első pillanatomtól kezdve lobbiztam az aktuális helyi vezetésnél a jégcsarnok felépítése ügyében. Eleinte csak edzőcsarnokról volt szó, aztán szerencsére nagyon szép és minden igényt kielégítő komplexumot kaptunk és kaptak a jeges sportok képviselői. Az átadását követő kilenc évben pedig beérett az a profi munka, amelyet a létesítmény vezetői és a Miskolci Jegesmedvék szakmai irányítói végeztek. Apropó, Miskolc! Hajdan a politikusok és a szponzorok is válaszút elé állítottak, sőt győzködtek: azt akarták, hogy a jégkorong is a DVTK égisze alá kerüljön, én azonban ellenálltam és amellett érveltem, hogy a klub a megyeszékhely nevét is viselje, s ez is helyes döntésnek bizonyult.

ÉM-KT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!