Sport

2014.10.28. 09:31

Kezdődik a Dujshebaev-éra

Miskolc - Szerdán 20.30-tól Miskolcon nyitja az Eb-selejtező sorozatot a férfi kézilabda-válogatott.

Miskolc - Szerdán 20.30-tól Miskolcon nyitja az Eb-selejtező sorozatot a férfi kézilabda-válogatott.A nyári oda-visszavágós világbajnoki selejtezős párharcban a magyar együttes alulmaradt Szlovéniával szemben, így a mieink nélkül rendezik meg a januári, katari világbajnokságot. Éppen ezért még inkább felértékelődik a következő Eb-selejtező sorozat, amely szerdán este Miskolcon kezdődik Portugália ellen. A 2016-os lengyelországi kontinenstornára kvalifikál az előttünk álló hat tétmérkőzés, amelyből kettőt még ebben az esztendőben rendeznek meg, a fennmaradó négyet pedig 2015-ben játssza le a magyar válogatott. A néhány hete kinevezett új szövetségi kapitány, Talant Dujshebaev a portugálok és az ukránok elleni találkozón az alapembereknek számító játékosok közül nem számíthat a sérült Nagy László és Harsányi Gergely játékára sem. A jobbszélső helyére azt a Pásztor Ákost hívta meg a kapitány, akinek a pályafutása Miskolcon kezdődött, majd Dunaújvároson keresztül vezetett az útja Tatabányára.

– Akkor döntöttem el, hogy komolyan szeretnék a sporttal foglalkozni, amikor Biros Péter eljött hozzánk az iskolába, és megmutatta az athéni olimpiai aranyérmét – emlékezett a kezdetekre Pásztor Ákos. – Ezután pedig Vágó Péter nevelőedzőm hatására kezdtem kézilabdázni a Hermann Ottó Általános Iskolában. Az viszont csak a középiskolában került ki, hogy van érzékem a játékhoz, több tornán is gólkirály lettem, ezután pedig a DKC-Miskolcból Dunaújvárosba igazoltam, majd Tatabányára kerültem.

Pásztor Ákos örömében majd kibújt a bőréből, amikor kiderült, hogy benne van a magyar válogatott bő keretében. Ezután Harsányi sajnálatos sérülése kellett ahhoz, hogy a szűkített együttesben is helyet kapjon, ez viszont még mindig nem azt jelenti, hogy ott lesz a portugálok elleni meccsre nevezett együttesben.

Megtiszteltetés

– Vasárnap este találkoztak a keret tagjai először Miskolcon. Nagyszerű a hangulat, remek a társaság, mindenki segítőkész – folytatta Pásztor Ákos. – Az új szövetségi kapitány szerint is egy-két nap alatt komoly változásokra nem lehet számítani, majd decemberben és januárban igyekszik a személetére formálni az együttest, amikor erre több időnk lesz. Nekem így is óriási megtiszteltetés, hogy itt lehetek a nemzeti csapatban. Amikor megtudtam, rögtön hívtam a szüleimet. Rajtuk kívül köszönettel tartozom a Jegenye Lábtenisz Szövetségnek is, akik a nyári hónapokban biztosítottak számomra mozgási lehetőséget. Azt nem kell hangsúlyoznom, hogy óriási élmény lenne a szülővárosomban bemutatkozni, ha pedig gólt is lőnék, az maga lenne a menny­ország.

ÉM-ME


A magyar válogatott kerete

Kapusok: Mikler Roland (MKB-MVM Veszprém), Székely Márton (Balatonfüred).


Jobbszélsők: Gulyás Péter (MKB-MVM Veszprém), Pásztor Ákos (Grundfos-Tatabánya).


Jobbátlövők: Balogh Zsolt (MOL-Pick Szeged), Ancsin Gábor (MOL-Pick Szeged).


Irányítók: Császár Gábor (PSG, francia), Szöllősi Balázs (Balatonfüred).


Beállók: Zubai Szabolcs (MOL-Pick Szeged), Schuch Timuzsin (MKB-MVM Veszprém), Bánhidi Bence (Balatonfüred), Szöllősi Szabolcs (Csurgó).


Balátlövők: Ilyés Ferenc (MOL-Pick Szeged), Zdolik Bence (Balatonfüred), Bodó Richárd (Grundfos-Tatabánya), Nagy Kornél (Dunkerque, francia).


Balszélsők: Iváncsik Gergő (MKB-MVM Veszprém), Varsandán Milán (B.Braun Gyöngyös).


Kettő jut tovább a csoportból

Az 5-ös számú Európa-bajnoki selejtező csoportban a magyar válogatott mellett Oroszország, Portugália és Ukrajna található. A körmérkőzéses sorozat végén az első két helyezett kvalifikálja magát a következő kontinenstornára, amelyet 2016 januárjában rendeznek meg Lengyelországban. A mieink szerdán Miskolcon a portugálok ellen kezdik meg a hatmeccses menetelést, vasárnap pedig Kijevben az ukránok vendégeként lépnek pályára. A fennmaradó négy találkozót jövő tavasszal és nyáron bonyolítják le.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!