Sport

2014.06.06. 19:35

Férfi kézilabda vb-selejtező - Katar a közeli, Rió a távoli cél

Az esztendő legfontosabb oda-visszavágós párharca előtt áll a férfi kézilabda-válogatott. Egy olyan csata következik, amely alapjaiban meghatározhatja a szakág előttünk álló időszakát.

Az esztendő legfontosabb oda-visszavágós párharca előtt áll a férfi kézilabda-válogatott. Egy olyan csata következik, amely alapjaiban meghatározhatja a szakág előttünk álló időszakát.A szlovénok elleni világbajnoki selejtezőnek nem csupán az a tétje, hogy melyik válogatott jut ki a jövő januári, katari seregszemlére. Ennél jóval tovább mutat a történet, hiszen Katarban már a riói olimpiára is osztanak helyeket, valamint a kvalifikációs tornára is a vb-ről lehet kijutni. Leegyszerűsítve: ha ne adj Isten, Mocsai Lajos együttese fennakadna Szlovénián, akkor a következő olimpián történő részvételre is alaposan lecsökkenne az esély. Erre persze senki nem gondol a nemzeti együttesnél, amely a hét közepétől már együtt készül Veszprémben a vasárnapi összecsapásra.

- A vb-kvalifikációs mérkőzések során nagyon kevés az olyan párharc, ahol nem azt mondanánk, hogy ötven-ötven százalék az esély – fogalmazott Juhász István, az MKSZ mezőkövesdi származású szakmai igazgatója, Mocsai Lajos segítője. – A mi esetünkben is ezt tartom, de természetesen mindent megteszünk azért, hogy a két mérkőzés alapján mi legyünk a jobbak. Nagyon fontos ez a férfi kézilabdázás szempontjából, ez a selejtező tényleg előrevetítheti az előttünk álló két esztendőt. A saját kezünkben van a sorsunk, megteremthetjük magunknak a lehetőséget, hogy a soron következő olimpiára is kijussunk. Ehhez azonban előbb a katari repülőjegyet kell megváltani.

Nehéz csata lesz

A rendkívül kellemetlen stílusú Szlovéniával szemben: az elmúlt időszakban a szomszédos ország válogatottja sokszor megkeserítette az életünket, ezért a nemzeti csapatnál is tudják, hogy roppant nehéz kétszer hatvan perc vár Nagy Lászlóékra. Jól cseleznek, kiválóan passzolnak, a játékosok technikai képzettségéhez és alkati tulajdonságaikhoz igazítják a taktikát. A legutóbbi vb-n az előkelő negyedik helyen zártak, úgyhogy egy kézlegyintéssel valóban nem lehető őket elintézni. Még akkor sem, ha többen is sérüléssel bajlódnak a keretükben.

- Nagyon fontos lesz, hogy a védelmünk mennyire tudja leszűkíteni a terület a szlovén játékosok előtt. Nem szabad hagyni, hogy rohanjanak, a támadásinkat olyan lövésekkel kell befejezni, ami nem teszi lehetővé számukra a gyors kontrákat – árulta el Juhász István. – Jó védekezésre, és kapusteljesítményre lesz szükségünk már Veszprémben is. Egy fárasztó szezon végén vannak a játékosok, de az ellenfélnél is hasonló a helyzet. Ez nem jelenthet akadályt. Mindenki motivált, mindenki elszánt, a testsúly-magasság fölényünk pedig megvan az ellenféllel szemben. Ugyanakkor ezt érvényre is kell juttatni.

Példa 2012-ből

Juhász István szerint sem előnyt, sem hátrányt nem jelent, hogy a válogatott hazai pályán kezdi a párharcot, egy hét múlva pedig Szlovéniában lesz a visszavágó. A szakmai igazgató úgy látja: két meccsben kell gondolkodni, de nagyon szeretné, ha Velenjébe egy megnyugtató előnnyel utazhatna a csapat.

- A két évvel ezelőtti norvég példát hoznám föl – emlékezett vissza Juhász István. – Akkor hat góllal nyertünk itthon, és végül sikerült is kijutnunk a spanyolországi vb-re. – Ezzel a különbséggel most is elégedett lennék, de ebben az esetben sem dőlhetnénk hátra, csak magabiztosságot kölcsönözne a visszavágóra. Így az idény végén néhány játékosnál vannak apróbb sérülések, ettől függetlenül mindenki harcra kész. Bízom benne, hogy vasárnap délután a közönség remek hangulatot teremt majd Veszprémben, és belehajszolja a csapatot egy jó eredménybe.

A magyar válogatott a közvetlen felkészülési időszakban a románokkal játszott felkészülési mérkőzést Nyíregyházán. Akkor a veszprémi játékosok nélkül – akik ezalatt a kölni Final4-on tartózkodtak – 34-30-ra győztek. A szlovénok is játszottak, ugyancsak hazai pályán öt góllal verték Ausztria válogatottját. Ezekből a meccsekből azonban nem lehet kiindulni, mint ahogyan a két együttes egymás elleni eredményeiből sem. Vasárnap és a június 15-i visszavágón új csata kezdődik, méghozzá a katari vb-szereplésért.

- Teremy Andrea -


Kétszer a szlovénok ellen

Világbajnoki selejtező

  • Magyarország – Szlovénia, június 8. (vasárnap) 14.30, Veszprém
  • Szlovénia – Magyarország, június 15. (vasárnap) 18.00, Velenje

  • A magyar válogatott kerete

  • Kapusok: Mikler Roland (Pick Szeged), Székely Márton (Balatonfüred), Tatai Péter (Pick Szeged)
  • Jobbszélsők: Gulyás Péter (MKB-MVM Veszprém), Harsányi Gergely (Grundfos Tatabánya)
  • Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Pick Szeged), Balogh Zsolt (Pick Szeged), Nagy László (MKB-MVM Veszprém)
  • Irányítók: Császár Gábor (PSG Handball, francia), Lékai Máté (Celje, szlovén)
  • Beállók: Bánhidi Bence (Balatonfüred), Schuch Timuzsin (MKB-MVM Veszprém), Szöllősi Szabolcs (Csurgó), Zubai Szabolcs (Pick Szeged)
  • Balátlövők: Bodó Richárd (Grundfos Tatabánya), Ilyés Ferenc (Pick Szeged), Putics Barna (VfL Gummersbach, német), Zdolik Bence (Balatonfüred)
  • Balszélsők: Iváncsik Gergő (MKB-MVM Veszprém), Vadkerti Attila (Pick Szeged), Varsandán Milán (B.Braun Gyöngyös). Szövetségi kapitány: Mocsai Lajos, segítője: Juhász István.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!