Sport

2014.03.20. 10:34

Nincs tüske Deák-Bárdosban

Miskolc - Huszonegy tagú magyar csapat indul az április 1-6. közötti birkózó Eb-n. Deák-Bárdos Mihály nem tag.

Miskolc - Huszonegy tagú magyar csapat indul az április 1-6. közötti birkózó Eb-n. Deák-Bárdos Mihály nem tag.A kontinensbajnokságnak a finnországi, Helsinkihez közeli Vantaa ad otthont. A kötöttfogásúak 130 kilós mezőnyében a junior-világbajnok Lám Bálint képviseli színeinket, így a 40. évében járó Deák-Bárdos Mihály itthon marad.

A tények alapján

Ha a száraz tényeket nézzük, akkor még mindig a diósgyőri sportolót kellett volna favorizálni, elvégre Deák-Bárdos Mihály a tavalyi magyar bajnokság döntőjében pontozással verte budapesti riválisát, a Szombathelyen rendezett Grand Prix-en pedig a DBC klasszisa ötödik lett, míg Lám kiesett. Vagyis minden a négyszeres olimpikon, ötszörös világbajnoki ezüstérmes és Európa-bajnok „Misike” mellett szól – csupán a kora nem. Lám ugyanis alig több, mint a felét számlálja Deák- Bárdos éveinek…

– A döntés miatt nincs bennem semmilyen tüske, nem is lehet, ugyan miért nyalogatnám a nem létező sebeimet? – közölte Deák-Bárdos Mihály. – Jártam már annyi Európa-bajnokságon, hogy szinte megszámolni sem tudom. Egész egyszerűen az történt, hogy a nagydíj után pillanatnyi helyzetemet megbeszéltük Struhács Györggyel. A szövetség szakágvezetője szerint nem tenne jót a tekintélyemnek, ha esetleg elvernének, és én ezzel egyetértettem. Elmúltam 39, így tényleg nincs bennem a fejlődés lehetősége, ezért megadják a bizonyítási lehetőséget a tőlem sokkal fiatalabbnak. Ez teljesen érthető törekvés, s annak ellenére, hogy a mondás szerint a kor nem érdem, hanem állapot. Jómagam már annak is örülök, hogy még a szőnyegen vagyok.

Mint az úttörő…

Ezek után ha valaki arra tippel, hogy Deák-Bárdos Mihályt leírták, vagy „ejtették”, alaposan melléfog. Ugyanis a szakvezetés továbbra is számít a diósgyőriek bivalyerős tagjára.

– Hajdan azt mondtuk, hogy az úttörő ott segít, ahol tud – mondta nevetve a diósgyőriek óriása. – Ennek jegyében akkor állok a válogatott rendelkezésére, amikor csak akarják, vagy kérik. Eljárok a keretedzésekre, ebben Struhács Györgyön kívül megegyeztem olimpiai bajnok klubedzőmmel, Repka Attilával is.

Rohanó kor ide, szálló évek oda, a miskolci versenyző fejében meg sem fordult a visszavonulás gondolata.

– Egyelőre még nem számolgatok, nem vágom a centiket – folytatta Deák-Bárdos Mihály. – Mindenkivel egyeztetve ezt az évet, amely vízválasztó lesz, megvárom. Mellesleg nem olyan könnyű csak úgy visszavonulni, bezárni azokat az ajtókat, amelyeken át évtizedekig közlekedtem. Ugyanis az élsportban töltött aktív évek után, csúnya fogalmazással élve, át kell vedlenem a civil életbe. A végzettségeimmel nincs baj, sportszervező vagyok, júniusban pedig már edzői papírom is lesz, és elképzeléseim szerint a miskolci sportéletet akarom szolgálni valamilyen munkakörben, beosztásban. Rengeteget kaptam a sporttól, hamarosan eljön az az idő, amikor vissza is kell adnom a kölcsönt.

Rio szemszögéből

Stuhács György, a kötöttfogású válogatott szakágvezetője: „Misi csodálatos pályafutással büszkélkedhet. Munkájával, hozzáállásával a kora ellenére is nagyon sokat tud segíteni a magyar birkózáson. Sőt, Lám Bálintot egyenesen hozzásegítheti ahhoz, hogy ugyanolyan kiválóság legyen, mint saját maga. Ami perdöntő: nekünk már a 2016-os olimpiára kell tekintenünk, addig kell felépítenünk Lám Bálintot. Aki ezért került képbe, s neki Rio de Janeiróig minél több hazai és nemzetközi versenyen kell részt vennie és bizonyítania, ezért döntöttünk mellette. A többi pedig úgyis a szőnyegen dől el.”

ÉM-KT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!