Sport

2013.12.13. 10:15

Szurkolói Iroda: Petíció Orbán Viktor miniszterelnöknek

Petíciót adnak át a miniszterelnöknek a magyar szurkolók.

Petíciót adnak át a miniszterelnöknek a magyar szurkolók.

Orbán Viktor miniszterelnök úrnak, Magyarország legbefolyásosabb futballszurkolójának - PETÍCIÓ

Mit kíván a magyar szurkolói társadalom?

A Szurkolói társadalom petíciója a magyar kormányhoz, és a törvényhozó magyar parlamenthez!

A „huligántörvény" és a sporttörvény módosítását!

Ezek rendelkezései a valóságtól elrugaszkodott, nem létező élethelyzethez való szabályok, ellehetetlenítik a magyar futballszerető szurkolók – legyenek azok ultrák, szurkolói körösök, idősek, fiatalok, nők, vagy akár családok – mérkőzés látogatását.

2-3000 szurkolónál is komoly fennakadásokat okoz a mérkőzésekre való jegyvásárlás, kellemetlenség és adott esetben vegzálás.

Mi lenne itt, ha a magyar futballmérkőzéseket 15-20 000 ember látogatná minden hétvégén, minden stadionban?

  • A szurkolói társadalom azt kívánja, az illetékes döntés előkészítőktől

  • (Magyar kormány, Belügyminisztérium, ORFK) és döntéshozóktól, (Parlament Sportbizottsága, Rendészeti bizottsága) hogy kezdjenek haladéktalanul tárgyalásokat a szurkolói szervezetekkel! (akár a szövetség (MLSZ) és a klubtulajdonosok bevonásával).

  • A szurkolói társadalom azt kívánja, hogy a tárgyalások ideje alatt, s azok lezárásáig a „Huligántörvény, s a sporttörvény erre vonatkozó paragrafusai legyenek felfüggesztve.
  • A szurkolói társadalom azt kívánja, a biztonság és a nézők megfelelő szórakozásának a garantálása mentén töröljék el regisztrációs jegyvásárlás szabályát! (Vegyék figyelembe a gyakorta hallott „angol példát", ahol nincs regisztráció, hanem kamerarendszerek, és felkészült biztonsági szolgálatok látják el a mérkőzések biztosítását!)
  • A szurkolói társadalom azt kívánja, töröljék el azokat a törvényi passzusokat, amelyek lehetővé teszik, hogy ünneplő családokat, nőket és gyerekeket a police.hu –n keressen a rendőrség, és egy életre szóló pozitív élményből, egy boszorkányüldözést kreálva életre szóló stigmákkal lássa el ezeket a szurkolókat!
  • A szurkolói társadalom azt kívánja, a kormány kezelje emberként és ne potenciális bűnözőként a szurkolókat!
  • A szurkolói társadalom azt kívánja, a kormány tegyen rendet a biztonsági szolgálatoknál, kétes egyéneknek ne adjon rendőrhatalmi jogosítványokat! Ne legyen a mérkőzések biztosítása a szervezett bűnözés melegágya. Ne kerüljenek közismert bűnözők és rendőri vezetők munkakapcsolatba.
  • A szurkolói társadalom azt kívánja, szüntesse be a kormány az adófizetők pénzének herdálását, amikor indokolatlan mértékű a Készenléti Rendőrség kivezénylése. A közös céllal ellentétes, az erődemonstráció nem biztonságérzetet, hanem félelmet kelt a családokban.
  • Petíciónk kedvezőtlen elbírálása esetén a rivális szurkolói csoportok képesek összefogni, és közösen tüntetni a „huligántörvény" életidegen szabályai ellen. Békésen, a családokkal közösen.

    Reméljük, hogy nem fognak rendőrrohamot vezényelni, és paprika-spray-vel szétfújni, ahogy azt hétvégenként gyakran megteszik ártatlan családos szurkolókkal is.

    De elsősorban reméljük, hogy tárgyalásos módon kezelhetőek lesznek az általunk felvetett problémák!

    Kossuth Lajos gondolatát idézve:

    Veletek, általatok, ha nektek tetszik, nélkületek, ellenetek, ha kell".

    - Szurkolói Iroda -


    Az MLSZ nem ért egyet a petícióval

    A Szurkolói Iroda Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett petíciójával kapcsolatosan a Magyar Labdarúgó Szövetség álláspontja a következő:A Magyar Labdarúgó Szövetség mindenkor a hatályos jogszabályoknak megfelelően működik, azokat betartja, és tagszervezeteivel betartatja. A magyarországi jogszabályi környezet nem támaszt nehezebben teljesíthető feltételeket a mérkőzésre járó nézőkkel szemben, mint például Olaszországban, Görögországban, Lengyelországban vagy akár Hollandiában.A labdarúgó-szövetség sokadszorra is hangsúlyozza, hogy a szurkolók egy része által regisztrációnak nevezett, széles körű adatgyűjtésként beállított folyamat a valóságban nem jelent mást, mint a nézők nevének, születési dátumának és születési helyének megadását, ami nem tekinthető a jegyvásárló magánszférája durva megsértésének.

    A Szurkolói Iroda az MLSZ-től függetlenül működő szervezet, amely semmilyen módon nem képviseli a szövetség hivatalos álláspontját.

    Az MLSZ a Szurkolói Iroda petíciójának szellemiségével nem azonosul, tartalmával nem ért egyet.

    A beadvány több helyen pontatlan, félreértésre lehetőséget adó téves információkat tartalmaz.

    Az MLSZ - ahogyan eddig is - a jövőben is elkötelezett a szurkolói társadalommal folytatott konstruktív, egymás érdekeit figyelembe vevő, kölcsönös tiszteleten alapuló párbeszéd mellett.

    Az MLSZ célja továbbra is az, hogy a labdarúgó-mérkőzésekre kilátogató nézők a korábbiaknál lényegesen kulturáltabb környezetben és sporteseményhez méltó hangulatban élvezhessék a meccseket.

    Megjegyzendő, hogy a regisztráció nem minden esetben biztonsági szempontból eleme a rendszernek: a legnagyobb nézettséggel rendelkező ligákban, így például Angliában és Németországban a mérkőzéseket kísérő hatalmas érdeklődés miatt a klubok regisztrációhoz kötik a szurkolókkal való kapcsolattartást, azaz jegyet csak az igényelhet, akinek törzskártyája, klubkártyája vagy tagsági igazolványa van.

    Ettől teljesen független és sajnálatos dolog, hogy a rendszer alkalmazásának kezdeti szakaszában előfordulhattak fennakadások, kisebb zavarok. A jogszabály alapján a klubok feladata és felelőssége – az MLSZ-szel együttműködve –, hogy a stadionokba látogatók érdekében hozott törvényt, a nézők személyre szóló beléptetését olyan módon hajtsa végre, hogy azt a mérkőzésre járók szinte észre se vegyék. A kluboktól elvárható, hogy tisztességes és jogkövető magatartást tanúsítsanak, és a jegy vásárlója mindenből csak annyit érezzen, hogy a korábbiaknál kulturáltabb és mindenki számára biztonságos körülmények között szurkolhat. Az MLSZ ezt akarja elérni a magyar stadionokban. A nézők megfelelő kiszolgálása, a szolgáltatások körének és színvonalának jelentős emelése a szurkoló, a klub és a szövetség közös érdeke.

    Forrás: mlsz.hu


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!