Sport

2013.09.13. 16:04

Kevesebb kell(ene) a jó eredményhez

Kazincbarcika - A Vegyész RCK elnöke szerint a borsodi klub értéke a magyar röplabdasportnak.

Kazincbarcika - A Vegyész RCK elnöke szerint a borsodi klub értéke a magyar röplabdasportnak.A barcikai férfi röplabda a kétezres évek elején, közepén élte fénykorát, amikor is három alkalommal lett magyar bajnok (2003, 2004, 2006), kétszer pedig Magyar Kupa-győztes (2004, 2005). Kárpáti Lászlótól, a Vegyész RC elnökétől elöljáróban azt kérdeztük, mi a leglényegesebb különbség az akkori és a jelenlegi helyzet között?

– Elsősorban az, hogy azon időszakhoz képest lényegesen szerényebb költségvetésből dolgozunk, fő támogatónk most az önkormányzat – adott választ a klubvezető. – Amennyiben megnézzük a labdás sportágakat, akkor kiderül, hogy közülük a röplabda az, amelyikben a legkisebb anyagi befektetéssel lehetne nemzetközi szinten is jó eredményt, eredményeket elérni. Márpedig ez sokat segítene abban, hogy további szponzorok sorakozzanak fel egy csapat mögött, jelen esetben mellettünk.

Alkalmas csarnok

Az elnök úgy gondolja – mint azt meg is fogalmazta –, hogy igazából az adna plusz lendületet a barcikai röplabdának, ha megépülne egy nemzetközi események megrendezésére is alkalmas csarnok a városban. Az ezzel kapcsolatos tervek, elgondolások megvannak, körvonalazódnak, ám nyilván beletelik egy kis időbe, amíg mindez meg is valósul. Kárpáti Lászlónak felvetettük azt is, vajon hová helyezhető el most a VRCK a sportpalettán, akár szűkebb, akár tágabb értelmezésben?

– A Vegyész, mint klub, értéke nem csak az itteni közegnek, hanem az egyetemes magyar röplabdasportnak, és nem csupán pusztán az eredménysor miatt. Köszönet azoknak, akik tesznek érte nap mint nap, legyen az edző, játékos, vagy városvezető – mondta a VRCK irányítója.

Máshol népszerűbb

Egy hónappal ezelőtt, a kormány döntésének értelmében 16 kiemelt sportág kapott több tíz (vagy száz) milliós pénzügyi támogatást és ebben a sorban a Magyar Röplabda Szövetség is benne volt, 119,5 millió forinttal.

- Minden forintnyi állami támogatás jól jön a röplabdának, amely sajnos itthon kevésbé közkedvelt – mondta minderre Kárpáti László. – Hiányoznak a nemzetközi eredmények, úgy klub-, mind válogatott szinten, érdekes módon külföldön, sok országban az egyik legnépszerűbb sportágnak számít és az adatok tanulsága szerint a tavalyi, londoni olimpián is az egyik legnézettebb verseny a röplabda volt. A kézilabda évekkel ezelőtt látványos fejlődésnek indult, amihez nyilván kellettek az előbb említett feltételek, valamint az, hogy az utánpótlásban beinduljanak a szükséges fejlesztések és azokat szisztematikusan végig is vigyék.

ÉM-MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!