Sport

2013.01.03. 10:58

Bundabotrány: már nem nyomoznak

Befejezte a nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség a hazai bundabotrány kapcsán.

Befejezte a nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség a hazai bundabotrány kapcsán. Januárban megkezdődik az iratok ismertetése – közölte dr. Fazekas Géza, a főügyészség szóvivője, aki elmondta, hogy az ügyre létrehozott nyomozócsoport elérte kitűzött célját, eredményesen dolgozott és a mandátuma heteken belül lejár.

Negyvenkét gyanúsított

A bundaügyben negyvenkét személyt gyanúsítanak. Van közöttük labdarúgó, játékvezető, edző és FIFA-engedéllyel rendelkező játékosügynök is. A gyanú szerint harminchárom hazai és nemzetközi futballmérkőzés eredményét manipulálták, amivel több millió eurós kárt okoztak a nemzetközi fogadóirodáknak. A bűnszervezet tagjai a vádhatóság gyanúja szerint nagy összegű fogadásokat kötöttek a nemzetközi fogadóirodák kínálatában szereplő mérkőzésekre, majd lefizették a bírókat, vagy néhány játékost, hogy a számukra kedvező eredmények szülessenek. Egy-egy összecsapás befolyásolására negyven és nyolcvanötezer euró közötti összeget költöttek, a nyeremény viszont általában öt-hatszázezer euró volt. A fogadóirodákat több millió euróval megkárosító csalássorozatot egy magyar-német-finn közös nyomozócsoport derítette fel. A bundaügybe belekeveredettekkel szemben vesztegetés gyanújával folyik büntetőeljárás. Már csak hárman vannak előzetes letartóztatásban, a többiek szabadlábon védekeznek.

Fülhallgatón át

Már ismertek az egyik gyanús találkozó részletei is: a 2010. december 18-án játszott Argentína – Bolívia U20-as barátságos mérkőzésen – amelyen magyar játékvezetői hármas úgy működött közre, hogy erre nem volt engedélye – a bíró fülhallgatón keresztül kapott utasításokat. Az említett U20-as mérkőzést L. Kolos vezette, két segítője S. Krisztián és M. Tamás voltak. A találkozót Argentína nyerte 1-0-ra, a gól a 103. percben született 11-esből.

Bilincsben a csapatkapitány

Egy nappal a csapat tavalyi első tétmeccse előtt, február 21-én őrizetbe vették L. Ákost. A DVTK NB I-es labdarúgócsapatának kedd délután 15 órakor kezdődő edzése előtt sárga mellényes emberek lepték el a klubház öltöző folyosóját, mint kiderült a Központi Nyomozó Főügyészség és a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai érkeztek meg Diósgyőrbe. Az együttes csapatkapitányát keresték, akit miután beazonosítottak, azonnal megbilincseltek. A középpályást nem egészen egy órával később a diósgyőri klubház előtt várakozó autóba ültették, majd előállították, és őrizetbe vették. Pár órával később a Központi Nyomozó Főügyészség közleményt adott ki, amelyben bejelentették, hogy őrizetbe vették, majd gyanúsítottként hallgatták ki a futballistát. A labdarúgóval szemben négy rendbeli gazdálkodó szervezet dolgozója által kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntettének a megalapozott gyanúját közölték, vagyis a tavaly június végén kirobbant fogadási csalások ügyében zajló nyomozás egyik gyanúsítottja diósgyőri labdarúgó lett. Február 23-án a bíróság nem rendelte el előzetes letartóztatásba helyezését a játékosnak, hanem 30 napos házi őrizetet írt elő számára. A Központi Nyomozó Főügyészség azonban ezt megfellebbezte, így március 14-én, másodfokon mégis előzetes letartóztatásba került. A játékos nyolcvankét napot töltött rács mögött, majd a Fővárosi Törvényszék, mint másodfokú bíróság július 4-én – megváltoztatva a nyomozási bíró előzetes letartóztatás meghosszabbításáról hozott végzését – a gyanúsított házi őrizetét rendelte el. A rá következő hónapban ezt is megszüntették, így azóta a DVTK volt csapatkapitánya nem áll kényszerintézkedés hatálya alatt.

MTI, ÉM-KT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!