vizes Európa-bajnokság

2021.05.21. 09:15

Sztankovics Annáék nem jutottak tovább a 4x100 méteres vegyesváltóval

Sztankovics Anna 1:08.08 perc alatt úszta a 100 métert a vegyesváltóban.

Molnár István

Budapest 20210518 Úszás 2021 Vizes EB Európa bajnokság Fotó Derencsényi István MÚSZ A képen: Sztankovics Anna

Forrás: MW

Fotó: Derencsényi István

A Budapesten zajló vizes Európa-bajnokságon, az úszók küzdelmében csütörtök délelőtt rendezték meg többek között a 4x100 méteres vegyesváltó selejtezőit. A számra összesen 27 egység nevezett, a magyarral együtt, amelyben helyet kapott Sztankovics Anna, a Miskolci Sportiskola versenyzője is. A honi négyes a harmadik, utolsó előfutamban startolt, mégpedig az 5-ös pályán. Háton Bohus Richárd kezdte a vetélkedést, aki a 4. helyen adta át a „stafétabotot” Sztankovics Annának, aki a 100 mellet 1:08.08 perc alatt teljesítette, és aki a 7. helyen indította a pillangózó Hatházi Dórát. A 2003-as születésű úszó nyolcadikként ért célba, az utolsó száz méternek, a gyorsnak, Holoda Péter vágott neki, aki egy helyet tudott javítani, így a magyarok a 7. pozíciót csípték meg (3:52.21 perc), amivel nem jutottak tovább, összesítésben a 18. helyen zártak.

Sztankovics Anna szombaton délelőtt az 50 méter mell selejtezőjében is rajtkőre áll majd, az ötödik előfutamban, a 7-es pályán.

Az esti programban

Az esti programban két magyar érdekeltségű döntőt rendeztek. Női 200 méter pillangón Kapás Boglárka arany-, Hosszú Katinka pedig ezüstérmet szerzett. Előbbi, a szám címvédője és világbajnoka 50 méternél harmadikként, a táv felénél másodikként, 150-nél pedig már elsőként fordult, és végül nagy fölénnyel, 2:06.50 perces egyéni csúccsal végzett az élen, korábbi legjobbján 28 századmásodpercet faragva. A háromszoros olimpiai bajnok, 200 pillangón háromszoros vb-bronz­érmes Hosszú a fordulóknál nem volt dobogós pozícióban, de remekül hajrázott, és 2:08.14-gyel lett második. A bronzérmet az orosz Szvetlana Csimrova harcolta ki.

Férfi 200 méter vegyesen Cseh László a negyedik, Kós Hubert az ötödik helyen végzett. A Duna Arénában megrendezett esemény fináléjába a 18 esztendős Kós szerdán junior világcsúccsal, a legjobb idővel jutott be, míg a rekordot jelentő tizedik kontinensviadalán induló Cseh a hetedikkel a nyolcas pályát bérelte ki magának. A rajtot Kós kapta el a legjobban, aki a pillangó után másodikként fordult, Cseh negyedikként, viszont utóbbi háton szinte állva hagyta a mezőnyt. A két magyar féltávnál az első két helyen fordult, de mellen mindketten visszaestek, és gyorson már nem igazán maradt esélyük az éremszerzésre. Végül Cseh volt az, aki jobbat úszott, mint az elődöntőben (1:58.45), és 1:58.04-gyel a negyedik lett. Kós messze volt az 1:56.99-es idejétől, 1:58.12-vel végzett ötödikként.

Kilenc érem eddig

A magyarok kilenc éremnél tartanak a vizes Európa-bajnokságon. Korábban nyílt vízi úszásban Olasz Anna második, a csapat pedig harmadik lett, akárcsak a szinkron­úszók highlight kűrjében a magyar válogatott. A medencés úszóknál hétfőn 400 méter vegyesen Hosszú Katinka az első, Mihályvári-Farkas Viktória a második helyen végzett, míg szerdán 200 méter pillangón Milák Kristóf győzött, Kenderesi Tamás pedig harmadik lett.

(A borítóképen: Sztankovics Anna)

 

https://boon.hu/sport/helyi-sport/nem-jutott-be-a-kozepdontobe-sztankovics-anna-5461354/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!