Vladár Levente Péter

2019.11.15. 08:39

Járművek sofőr nélkül: egyáltalán nem álom

Az önvezető járművek nagy népszerűségnek örvendenek a 21. században, azonban már 50 évvel ezelőtt is voltak kísérletezések vezető nélküli járművekkel kapcsolatban.

Avasi Gimnázium

Mindenre figyel helyettünk az önvezető autó

Forrás: ÉM

Önvezető járműnek definiálhatók azok, amelyek emberi beatvakozás nélkül, digitális technológiák segítségével vezérelve képesek közlekedni.

Előnyök és hátrányok

Magyarországon is találkozhatunk vezető nélküli vasúti járművekkel. Budapesten az M4-es metróvonalon 2016 óta közlekednek autonóm módon a metrószerelvények. Egy szingapúri egyetem és a svéd járműgyártó cég, a Volvo 2019 tavaszára kifejlesztettek 80 utas szállítására képes önvezető autóbuszt. Ez az eddig készült legnagyobb vezető nélküli jármű a Földön. Több 3 dimenziós kamerával és fejlett GPS-rendszerrel vannak felszerelve. Azon kívül, hogy autonóm a jármű, nagyon környezetbarát is, hiszen tisztán elektromos árammal működik.

Egyelőre csak az egyetem campusán szállítják a diákokat, de 2020-ban már közúti forgalomban is tesztelni szeretnék. Az önvezető járművek terjedésével egy időben egyre több kérdés merül fel az emberekben. Mennyire megbízhatóak? Mi történik akkor, amikor az autónak döntenie kell, hogy inkább elüt egy embert vagy nekihajt egy betonfalnak, így az utasok életének vet véget? Ezekre a kérdésekre folyamatosan keresik, kutatják és vitatják a válaszokat. Egy dologban viszont mindannyian egyetérthetünk, egy számítógép a legtöbb esetben gyorsabban és biztonságosabban dönt, mint egy ember.

Személy szerint, én nagyon érdekesnek találom az önvezető járműveket, és bennük tudom elképzelni a jövőt. A mai technológia olyan fejlett, hogy a számítógépek által vezérelt autókkal nagy biztonságban utazhatunk. A folyamatos fejlődés miatt hiszek abban, hogy 15-20 éven belül teljes mértékben automatizált lesz a közlekedés a Földön.

Vladár Levente Péter Avasi Gimnázium, 10/5

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!