Zentai Petra

2019.11.09. 09:11

Az ép testben ép a lélek is

Kissé elcsépeltnek tűnhet ez a mondás, de ha jobban belegondolunk teljesen igaz.

Fráter György Katolikus Gimnázium

A hosszú távú rágódás megbetegíti a testet

Forrás: Shutterstock

Amikor az ember beteg, rossz hangulata van. Vajon ez fordítva is igaz? Ha az embernek rossz kedve van, könnyebben is betegszik meg? Amikor az ember egy tartós betegségben szenved, lelke meggyengül. És ez fordítva is igaz, ha az ember tartósan rosszkedvű nagyobb eséllyel betegedik meg. A magas stressz–szint csökkenti a test ellenálló képességét, illetve elősegíti az egyes stresszhormonok termelődését, mely később különböző betegségek kialakulásához vezet. A modern orvostudomány már kezdi felfedezni, hogy milyen hatást gyakorol az ember kedélyállapota a gyógyulás folyamatára. Kimutatták például, hogy az optimista emberek immunrendszere erősebb, mint a pesszimista embereké.

Nem mindegy, hogy az ember hogyan kezeli a különböző kudarcokat az életében. Nem szabad a múlton rágódni, mert belerondít a jelenbe és a jövőbe. Ami megtörtént, az megtörtént. A hosszú távú rágódás megbetegíti az embert. A testi egészség nélkülözhetetlen a lelki egészséghez, tehát fontos, hogy odafigyeljünk a rendszeres testmozgásra. Az egészséges táplálkozás is kulcsfontosságú. „Az vagy, amit megeszel.”-szól a mondás, tehát érdemes odafigyelnünk arra, hogy a szervezetünknek hasznos ételeket együnk ezzel elősegítve testi-lelki békénk.

Zentai Petra 11.C Fráter György Katolikus Gimnázium

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!