Sárospatak hírei

2010.11.29. 10:02

A Művelődés Háza és Könyvtára Sárospatak programjai

<p>Sárospatak - Számos program várja az elkövetkező hetekben is az érdeklődőket.</p>

November 19 - december 7-ig
„BÍBORCSIGA”
Tóth-Pócs Judit – nemezes iparművész kiállítása

December 1. 16.30 óra
GYÖNGYCSILLAGOK A KARÁCSONYFÁRA
Kreatív Varázssziget – Kézműves foglalkozás családoknak

December 1. 17.00 óra
A Művelődés Háza Galériájában
RUZICS CSILLA FESTŐMŰVÉSZ „EGYEDÜLLÉT-EGYÜTTLÉT”
A művész a természet színeit alkalmazza, a szabadban készített krétavázlatokat ülteti át festménybe. A kiállított képek szinte ragyognak, telítetlen színeket a barna különböző árnyalatai kivételével nemigen látni. A festőre egyértelműen nagy hatással vannak az impresszionisták, elsősorban Monet színhasználata, a színes árnyékok. Először a sötét festéket hordja föl a vászonra, majd visszakaparással, visszatörlésekkel igyekszik olyan felületeket létrehozni, amelyek közel állnak a természethez, és a színek, az ábrázolt formák szemlélésen túl is adnak témát a szemnek.
Megtekinthető: december 30-ig

December 2. 9.00 óra
RENDHAGYÓ TÖRTÉNELEM ÓRA HAJDÚ IMRÉVEL 7-8. osztályosoknak

December 2. 14.00 óra
Weöres Sándor: HÁROM GÖRBE LEGÉNYKE
Holló együttes jelmezes, interaktív gyermekkoncertje
Holló együttes jelmezes, interaktív gyermekkoncertje
A 25 éves Holló együttes Weöres Sándor legismertebb gyermekverseiből ( Bóbita, Csiribiri, Kutya-tár, Haragosi, Csali-mese...) készítette vidám zenés összeállítását. Az előadás szereplői mindvégig a gyerekek, akikkel vagy a színpadról, vagy a színpadon együtt játszik, énekel az együttes.
Belépődíj: 500 Ft

December 6-17-ig
KARÁCSONYI ÜGYESKEDJ A KÖNYVTÁRBAN!
Könyvtári és kézműves foglalkozás alsós tanulóknak

December 6. 14.00 óra
TÉLAPÓ ÉS AZ ANGYALOK
A Pom-Pom Família együttes koncertje a színházteremben

December 8. 15.00 óra
Irodalmi teadélután
A SZERETET NEVÉBEN NYITOK BE HOZZÁD …
Irodalmi önéletrajz Wass Albertről

December 8. 18.00 óra
Tájak, kézműves hagyományok - sorozat
A HALASI CSIPKE
Vendégünk Kiliti Zsuzsanna a  Csipkeház és Csipkemúzeum igazgatója
A Magyarország déli részén elterülő kisvárosban – Kiskunhalason, egyedül az országban és a világon - több mint 100 éves hagyománya van a halasi csipke varrásának. Elkészítése roppant időigényes, aprólékos, 100%-os kézimunka, ezért a csipke grammonkénti értéke az aranyéval vetekszik. A három, egymáson keresztbefektetett hal 1935-óta a halasi csipke védjegye. Elkészítésének a titkát csak a 14 halasi csipkevarró ismeri.  Az érdeklődőknek lehetőségük lesz betekinteni a varróműhely munkájába, mintegy személyesen kísérhetik figyelemmel a halasi csipkevarrás jó szemet és türelmet igénylő különleges folyamatát. A halasi csipke történetét átfogó, 10 tablóból álló, 28 csipkét tartalmazó "bőröndkiállítás" anyagával ismertet meg minket Kiliti Zsuzsanna és a varró asszonyok.

December 11. 14.00  óra
KARÁCSONYI JÁTSZÓHÁZ
A Művelődés Háza alkotóköreinek részvételével

December 12. 16.00  óra
ADVENTI HANGVERSENY
2002-ben hagyományteremtő szándékkal megrendezett hangverseny mára a város kórusainak Karácsony előtti találkozójává vált, ahol 2009-ben először, minden helyi énekkar bemutatkozott. Ennek köszönhető, hogy mostanra minden korábbi helyszínt kinőtt a rendezvény, s ma már A Művelődés Háza és Könyvtára nagyterme tudja csupán befogadni az előadókat és érdeklődőket.
Jöjjenek, készüljünk együtt a Karácsonyra. Mi a zene, a kórusmuzsika segítségével igyekszünk hozzájárulni ehhez a felkészüléshez, s egyben Áldott, Boldog és Békés Karácsonyt kívánni minden kedves érdeklődőnek, és Sárospatak valamennyi lakójának.

December 14. 14.00 óra
A KARÁCSONY ZAMATA
kézműves foglalkozás a könyvtárban

December 15. 10.00 óra
BABA-MAMA KARÁCSONY

December 15. 16.00 óra
 „KISKARÁCSONY”
A Művelődés Háza kiscsoportjainak évzáró rendezvénye
Közreműködik Bodroghalom Betlehemes csoportja

A MOZI műsora (Sárospatak Eötvös út 6.)

2010. december 2-8. 17 óra
SZEMEKBE ZÁRT TITKOK
Színes, feliratos argentín-spanyol játékfilm, 2009. 127’
Főszereplők: Ricardo Darin, Soledad Villamil
Rendezte: Juan José Campanella
ELŐZETES
Benjamín Espósito egész életében büntető törvényszéki tisztviselőként dolgozott. Nemrég vonult nyugdíjba, és elhatározza, szabadidejében regényt ír majd. Nem kitalált történetet vet papírra. Nincs szükség fiktív cselekményre. Állami tisztviselői múltjából idéz fel egy igaz, megindító és tragikus történetet, amelyben közvetlenül érintett volt. 1974-ben az ő büntető törvényszékét jelölték ki, hogy nyomozást folytasson egy gyönyörű fiatal nő megerőszakolása, majd meggyilkolása ügyében.
S ahogy 1974-ben a még ifjú Espósitót, napjaink idős, ám reményteljes íróját is magával sodorják az események. Azzal, hogy úgy döntött, új életet kezd, és feleleveníti emlékeit, működésbe hozta az emlékezés rettentő mechanizmusát. Emlékei nem objektívek, nem érintetlenek, nem eredeti állapotukban maradtak. Amint Espósito ír, úgy elevenedik meg szeme előtt a múlt, és minden démonát feltámasztja: elsősorban régi döntéseit, bizonytalanságait és jóvátehetetlen hibáit.
Egyre szűkebb és tekervényesebb az a mesgye, amelyen haladnia kell, ha meg akarja érteni múltját, illetve mentséget akar találni saját életére, ha értelemet akar adni az elkövetkezendő éveknek, és ha az életben egyszer oda akar állni a nő elé, akit harminc éve szeret.

2010. december 2-8. 19 óra
ÍZEK, IMÁK, SZERELMEK
Főszereplők: Julia Roberts, Javier Bardem
Rendezte: Ryan Murphy
ELŐZETES
Mindene megvolt, amire a modern nőnek szüksége lehet: férj, ház, karrier, belátható távlatok - ám Liz Gilbert (Julia Roberts) rájön, hogy egyikre sem vágyik. Arról viszont fogalma sincs, hogy mire van szüksége igazán. Egy csúnya válás után egy váratlan döntéssel elhagyja addigi élete biztonságos kereteit, és hosszú útra indul, hogy teste és lelke is megkapja, amire igazán vágyik. Utazásai során Olaszországban felfedezi az evés őszinte örömét, Indiában megismeri az ima erejét és végül Balin váratlanul átélheti a belső békét és az igaz szerelemmel járó kiegyensúlyozottságot.

2010. december 9-15. 17 óra
LOURDES
Színes, feliratos osztrák-francia-német film, 2009. 96’
Főszereplők: Sylvie Testud, Tóth Orsolya
Írta és rendezte: Jessica Hausner
Az alkotás egy lourdes-i zarándokút története. A zarándokok között akadnak egészségesek és gyógyulást remélők, akik a spirituális megtisztulás és a testi kínok megszűnésének reményében vállalják az utazást. Christine gyógyíthatatlan betegsége miatt nem tud járni. Életét gyökeresen megváltoztatta a betegség, amely elzártságba kényszeríti, és amelyből most megpróbál kiszabadulni. Christine szeretne újra "normális” lenni, hogy gondtalanul élhesse az életét, ahogyan "mások”. Maria a Máltai Szeretetszolgálat egyik önkéntese, egyben Christine gondozója is. Ezzel szemben Maria a kortársai társaságát élvezi, és igyekszik kerülni a betegek, sérültek látványát. Christine így megelégszik egy mogorva és magányos idős hölgy, Madame Hartl  társaságával. Madame Hartl saját üres létezésének egy küldetéssel akar értelmet adni, ezt pedig Christine ápolásában és az érte mondott imákban találja meg. Imái csodálatos módon valóra válnak, Christine állapota javulni kezd, míg végül teljesen meggyógyul, és újra képes lesz járni. Christine belekapaszkodik az utolsó reménysugárba is, mindvégig tartva attól, hogy túlságosan múlandónak bizonyul.

2010. december 9-15.  19 óra
MAMUT
Színes, feliratos svéd dráma, 2010. 125’
Főszereplők: Gael García Bernal, Michelle Williams
Rendezte: Lukas Moodysson
ELŐZETES
Leo és Ellen tökéletesen boldognak látszó New York-i pár, egy aranyos kislánnyal. A sikeres videójáték-szerző Leo Thaiföldre utazik néhány napra egy szerződés ügyében. A férfi nem szexturista, ám magányos és unatkozik, így egy bárban összemelegedik egy helyi prostituálttal.
A baleseti sebész Ellen beletemetkezik munkájába és hosszú műszakokat vállal, így nem véletlen, hogy nyolcéves kislánya, Jackie egyre jobban érzi magát a bébiszitterrel. Gloriának is van gyereke, két kisfiú, akik alig várják, hogy anyjuk hazatérjen a Fülöp-szigetekre.

2010. december 16-22. 17 óra
GRU
Színes, szinkronizált amerikai animációs kalandfilm, 2010. 92’
Rendezte: Chris Renaud és Pierre Coffin
ELŐZETES
Az idilli kertvárosi miliőben, a fehér léckerítéses, rózsabokrokkal szegélyezett otthonok között áll egy fekete ház kiszáradt kerttel. A szomszédoknak sejtelmük sincs arról, hogy a ház alatt hatalmas, titkos búvóhely terül el. Fáradhatatlan, apró szolgáinak hadától körülvéve itt tervezi Gru a világtörténelem legnagyobb rablását. El fogja lopni a Holdat. (Igen, a Holdat!)
Gru örömét leli mindenben, ami gonosz. Arzenáljában van zsugorsugár, fagyasztósugár, valamint földi és légi harci járművek, és leigáz mindenkit, aki az útjába áll. Mígnem egy nap szembe találja magát három árva kislány elképesztő akaraterejével, akik olyasmit látnak benne, amit eddig senki más: a potenciális apukát.
A világ egyik legnagyobb gonosztevője most összeakad élete legnagyobb kihívásával: három kislánnyal, akiknek neve Margo, Edith és Agnes.

2010. december 16-22. 19 óra
ZIMMER FERI 2.
Színes magyar vígjáték, 2010. 100’
Főszereplők: Reviczky Gábor, Pogány Judit
Forgatókönyvíró-rendező: Tímár Péter
ELŐZETES
A Fikász család tagjai ezúttal a korábban a Balaton-parti vendéglátásban megszerzett tapasztalataikat a modern kor követelményeihez igazodva a kastélyszálló-bizniszben kamatoztatják. Charlie és Pista közösen találnak egy teljesen romos, elhagyatott kastélyt egy távoli kis faluban, amit pár ezer forintért meg is szereznek a helyi önkormányzattól. A sikeres üzletre épp áldomást isznak a kocsmában, ahol egy öregembertől megtudják, hogy a kastély el van átkozva, ezért akart tőle megszabadulni a polgármester, de Charlie és Pista csak nevetnek az öregen. Kölcsönökből finanszírozva felújítják a kastélyt, amely tárt karokkal várja a vendégeket, akik kezdetben nem igazán tolonganak. A család eszének, Ferinek ekkor - ezúttal is - zseniális ötlete támad...
El kell terjeszteni, hogy a Savolyai-kastélyszállóban szellem kísért, amely hírre majd csak úgy özönlenek a kíváncsi vendégek. Éjszakánként lepedőt húz a fejére és elkezdi riogatni a vendégeket. A trükk sikeresnek bizonyul, híre megy a kísértetnek és megindul a vendégek hada. Minden a legnagyobb rendben megy addig, amíg egy éjjel Feri meg nem pillant egy másik szellemet…! Egy igazit! És ekkor kezdődnek el a bonyodalmak…

2010. december 23. és 27-29 – január 2-5. 16.30
HARRY POTTER ÉS A HALÁL EREKLYÉI I. RÉSZ
Színes, szinkronizált amerikai játékfilm, 2010. 146’
Főszereplők: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Ralph Fiennes
Rendezte: David Yates
ELŐZETES
Magukra maradtak: Harry, Ron és Hermione tanárai és legfőképpen Dumbledore segítsége nélkül vág neki a nagy feladatnak. Voldemort halhatatlanságának titka nyomába erednek, fel akarják kutatni és meg akarják semmisíteni a rejtélyes horcruxokat. A sötét erő nem kíméli őket, de az egész varázsvilágot sem. Bekövetkezik a legrosszabb, kitör a háború, a halálfalók Roxfortot és a Mágiaügyi Minisztériumot is az uralmuk alá hajtják. Bármerre járnak, a borzalom követi őket. És mindenütt Harry Pottert keresik, hogy a Nagyúr elé vigyék a fiút… élve.

2010. december 23 és 27-29. 19 óra
A TETOVÁLT LÁNY
Színes, feliratos svéd thriller, 2009. 152’
Főszereplők: Noomi Rapace, Michael Nyqvist
Rendezte: Niels Arden Oplev
ELŐZETES
Negyven évvel ezelőtt Harriet Vanger eltűnt egy családi összejövetelről, melyet a gazdag Vanger-klán saját szigetén tartottak. Testét soha nem találták meg, de nagybátyja még mindig meg van győződve róla, hogy a lányt meggyilkolták, és a gyilkos a saját, egymáshoz erősen kötődő, de működésképtelen családjának tagja. Megbízza Mikael Blomkvistet, a bukott gazdasági újságírót, és a tetovált, problémás hacker-lányt, Lisbeth Salandert, hogy nyomozzák ki, mi történt. Amikor a furcsa pár rábukkan a kapocsra Harriet eltűnése, és néhány negyven évvel ezelőtti, groteszk gyilkosság között, sötét és ijesztő családi történet kezd körvonalazódni. De a Vangerek titkolóznak, így a férfinak és a lánynak rá kell jönnie, meddig mehetnek el, hogy meg tudják védeni magukat.

KEDVES LÁTOGATÓINK! A MOZI DECEMBER 24-26-ÁN, DECEMBER 31-ÉN ÉS JANUÁR 1-ÉN ZÁRVA TART!

2010. december 30 és január 2-5. 19 óra
WOODSTOCK A KERTEMBEN
Színes, feliratos amerikai komédia, 2009. 110’
Főszereplők: Demetri Martin, Emile Hirsch, Henry Goodman
Rendezte: Ang Lee
ELŐZETES
1969 nyara. A Greenwich Village-ben lakberendezőként dolgozó Elliotra nagy hatással van a melegjogi mozgalom. Ám kénytelen hazaköltözni a New York környéki Catskillsbe, mert basáskodó szülei a családi motelt a teljes pusztulás szélére juttatták: az El Monacóra egy bank készül rátenni a kezét. Amikor fülébe jut, hogy a szomszédos város mégsem ad engedélyt az ott tervezett fesztivál megtartására, Elliot felhívja a szervezőket, felajánlja a családi motelt főhadiszállásnak, hogy lendítsen a forgalmon, és megemlíti a szomszéd 600 hektáros birtokát is. A stáb beköltözik az El Monacóba, és hamarosan másfél millió ember indul útnak a helyre, mely később úgy írja be magát a világtörténelembe: Woodstock.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!