Putnok hírei

2017.09.13. 15:45

Mintakonyha, új gépekkel

Putnok - A Putnokon átadott létesítményben valamennyi korosztály számára készülnek finomságok.

Putnok - A Putnokon átadott létesítményben valamennyi korosztály számára készülnek finomságok.

Központi konyhát és cukrászüzemet avattak fel Putnokon. A Serényi László Általános Iskola szomszédságában a beruházás több ütemben zajlott le. Először az egykori iskolabolt külső felújítását végezték el, majd a belső részben előkészítő és tárolóhelyiséget, főzőkonyhát és egyéb kiszolgálórészeket alakítottak ki. Ezután következhetett a belső berendezés, a gépek beszerzése, amelyet augusztus végén még csak teszteltek, az iskolakezdéssel egy időben azonban beindult a nagyüzem.

Finom, tápláló és egészséges ételek kerülhetnek a gyerekek elé." Szabó Lászlóné

– Rendelkezünk zöldség- és húselőkészítővel, ahol a munkafolyamatokat kezdjük, a nagykonyhában pedig értelemszerűen a főzés zajlik – árulta el Szabó Lászlóné, a Gömöri Mintakonyha vezetője. – Emellett van száraz áruraktárunk, valamint a dolgozóknak egy pihenőhelyiséget is kialakítottunk.

Olyan új eszközöket sikerült beszereznünk, amelyek megkönnyítik és időben lerövidítik a munkafolyamatot. Az is nagyon fontos szempont, hogy ennek köszönhetően az alapanyagok megtartják a jó tulajdonságukat, így finom, tápláló és egészséges ételek kerülhetnek a gyerekek elé.

Bölcsődétől az idősekig

Szabó Lászlóné hozzáfűzte: nagyon sok olyan géppel rendelkezik a Gömöri Mintakonyha, amely megfelel az egészséges, korszerű étkeztetés követelményeinek. Könnyedén tudnak különféle krémeket, pástétomokat készíteni, valamint a sütő-párolónkra is büszkék lehetnek.

– Valamennyi korosztályra komoly figyelmet kell fordítanunk, a bölcsődésektől egészen a középiskolásokig. Ez pedig az étkezés szempontjából komoly feladatot jelent a számunkra – folytatta Szabó Lászlóné. – A gyerekek mellett a bentlakásos idősek otthonát és a kihordásos étkeztetést is ellátjuk, tehát gyakorlatilag minden korosztály eszik a főztünkből. A menüt teljesen külön kell összeállítani, hiszen teljesen más a tápanyagigénye valamennyi korcsoportnak, amire nagyon oda kell figyelnünk.

Lett berendezés

A Gömöri Mintakonyhával kapcsolatban Tamás Barnabás, Putnok polgármestere megjegyezte: a napi 2500 adagos háznak óriási szerepe van a közétkeztetésben. Az egész beruházás úgy jött létre, hogy a helyi közmunkások a Városgondnokság vezetésével elvégezték a feladatot, ez is bizonyítja, hogy milyen hasznos tud lenni az értékteremtő közfoglalkoztatás.

A felújított, átalakított konyha azonban nem volt berendezve, ebben nyújtott hatalmas segítséget Riz Gábor országgyűlési képviselő. Közbenjárásának köszönhetően ugyanis sikerült beszerezni azokat a gépeket, berendezések, amelyeknek az összértéke több tízmillió forint.

– Nem csak ez a fejlesztés, hanem a terek, a középületek, a városban történő építkezések is azt mutatják, hogy Putnok városa dinamikusan fejlődik – ezt már Riz Gábor országgyűlési képviselő tette hozzá. – Az átalakított és nagyon szépen felújított mintakonyha pedig a helyiek hozzáértését bizonyítja. A berendezésekkel kapcsolatban volt némi forráshiány, de szerencsére ezt orvosolni tudtuk, így az üzem megkezdhette a működését. Bízom benne, hogy a kicsik, a valamivel nagyobbak és valamennyi lakos legnagyobb megelégedésére.

- ÉM-ME -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!