Hirdetés

2024.01.31. 00:00

Visszaváltás indul: ez várható az átmeneti időszakban

2024. január elsejétől Magyarországon is megjelentek a visszaváltó automaták. Az új rendszer fokozatosan kerül bevezetésre. A szabály egyszerű, azokat az üveg, fém és műanyag italcsomagolásokat lehet majd visszaváltani, amelyekért a vásárló kifizette az 50 forintos visszaváltási díjat, és amin szerepel a visszaváltási logó. Egyelőre azonban még nagyon ritka az ilyen csomagolás, hiszen a csomagolások gyártói június 30-ig haladékot kaptak, addig forgalomba hozhatnak, régi, nem visszaváltható palackokat, dobozokat, üvegeket. Ezeket, ahogy korábban is, a szelektív gyűjtőbe kell dobni. Pár hónap múlva jelennek majd meg tömegesen az új, visszaváltható csomagolások a boltokban.

PR cikk

Az uniós követelményeknek megfelelően 2024 januárjától is megjelentek az új, visszaváltási automaták. Hamarosan minden visszaváltási címkével feltüntetett, betétdíjas italcsomagolás – legyen az üdítő, ásványvíz, bor, sör vagy akár szeszesital palackja - visszaváltható lesz a REpont automatáknál, amelyért cserébe visszakaphatjuk a vásárláskor kifizetett 50 forintot. A visszaváltó automaták már üzembe lettek helyezve, a felcímkézett italcsomagolások azonban csak fokozatosan fognak megjelenni, hiszen a gyártók 2024. június 30-ig türelmi időt kaptak. Vagyis egyelőre valószínűleg a régi üdítős palackokat és sörösüvegeket találjuk meg a boltokban. Ezeken nem szerepel még a visszaváltási logó, ezért ezeket, ahogy korábban is, a szelektívbe kell dobni.

Az átmeneti időszak a vásárlóknak is hasznos lehet, hogy megtanulják: a visszaváltó automatákba kizárólag a megjelölt palackokat adhatjuk le, nem összenyomott, ép formában. A jelöletlen csomagolású palackokat pedig továbbra is a megszokott módon, összegyűrve kell gyűjteni szelektív hulladékgyűjtő edényekben – de a gyártóknak adott felkészülési határidő közeledtével egyre kevesebbszer lesz erre szükség.

Forrás: MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. – Hirdetés

A REponthoz hasonló visszaváltási rendszerek már több mint 20 éve működnek Európában, közel 90%-os hatékonysági rátával. Itthon a tej alapú italtermékek csomagolásai, a befőttesüvegek, illetve a speciális alakú italtermékek csomagolásai kivételével, a legtöbb Magyarországon forgalomba kerülő fém, műanyag és üveg italcsomagolások minimum 1 dl és legfeljebb 3 literes kiszerelésig visszaválthatók lesznek.

Forrás: MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. – Hirdetés

A visszaváltási logóval rendelkező italcsomagolásokat bármely, a 400 m2-t meghaladó eladótérrel rendelkező élelmiszerüzletben, illetve az önkéntesen csatlakozó partnereknél lehet majd visszaváltani. A REpont automaták pontos elhelyezkedése, továbbá az egyéb hulladékok leadási pontjai országosan mind megtalálhatók a MOHU térképes keresőjén. A visszaváltási díj pedig készpénzre váltható utalvány formájában, vagy applikáción keresztül azonnali utalással visszakapjuk, de akár egy jótékonysági szervezet számára is felajánlhatjuk gépi visszaváltás esetében.

Forrás: MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. – Hirdetés

A rendszer tehát már éles, a felcímkézett italos palackok és dobozok pedig fokozatosan jelennek meg a polcokon, április táján már nagyobb mennyiségben találkozhatunk velük. Figyeljük a visszaváltást jelző logókat, és járjunk el megfelelően a REpont rendszer hibamentes és gördülékeny működéséért, és a bolygónk védelméért.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában