Szponzorált tartalom

2021.09.03. 16:15

Összetartó közösség Nyíriben

Testvértelepülési kapcsolatot alakítottak ki az erdélyi Havad községgel.

Forrás: PH

Fotó: A nyíri táncegyüttes előadása

A járvány mindenkit megviselt. Filmekben és a regényekben láttuk, hogy mit okozhat egy világjárvány, álmainkban sem képzeltük, hogy ez megvalósulhat az életünkben. A templomok bezárva, mindenki maszkban, félve ment az ember bármilyen közösségbe… Ez egy rémálom volt… Sajnos vesztettünk el jó barátokat a vírus miatt, többen került be a községből súlyos tünetekkel kórházba is – idézte fel Orbán József, Nyíri polgármestere. – De a sötétség után mindig világosság jön. A település lakosai betartották a higiéniás szabályokat, magas volt az oltakozási hajlandóság, újra beindultak a közösségi alkalmak, mindenki kissé kiéhezve kereste a találkozás lehetőségét. Túl vagyunk rajta – tette hozzá.

Kiállták a próbát

Az emberekben nagyon sok feszültség gyűlt össze. Mindenki máshogy reagált a járványra, de büszkén állíthatom, hogy a településünk kiállta a próbát. Összetartó közösség a miénk. Egyértelműen a turizmus a legfontosabb fejlődési irány hangsúlyozta a pogármester. A településünkön van már szálláshely. Hála Istennek egyre több a vendégéjszaka. Ha az infrastruktúrát sikerül rendbe rakni, akkor álmodhatunk merészebbet is! De egyenlőre az a legfontosabb, hogy az útjaink legyenek rendben. A polgármesteri hivatal és az orvosi rendelő megújult a Magyar Falu program keretében. Sikerült építeni egy új, modern buszmegállót. Egy korábbi pályázatból urnafalat építettünk a temetőben. Megújult a ravatalozó környezete is, új térkő veszi körül immár az épületet, illetve a kerítését és a kapukat is szebbre cserélhettük. Térkövezet került az idősek klubja előtti térre is, ahol egy kemencét építettünk, amelyet a pandémiás helyzet feloldásával örömmel vett használatba újra és újra a közösség. A közterek rendben tartásának eszközei egy nyertes pályázatból tovább bővülhettek, többek között egy új fűnyírótraktor is a rendelkezésünkre áll most már. Köszönöm mindenkinek a segítségét, akik a munkálatokban, a tervezésben és a kivitelezésben segített. A katolikus templom nyert szintén felújításra egy összeget, így lassan reményeink szerint már mind a két templomunk rendben lesz. Égető szükségünk lenne egy falugondnoki buszra, remélhetőleg sikeres lesz a pályázatunk. Volt egy nyertes pályázat, amelyet a Nyíri Karikázó Szépasszonyok Tánccsoport Egyesület adott be. Velük karöltve megvalósítottuk a I. Nyíri Betyárnapot. Úgy gondolom a rendezvény sikeres volt, nagyon jó visszajelzéseket kaptunk. Jövőre két naposra tervezzük. Magasra tettük a lécet, remélem sikerül megugrani.

Az első Nyíri Betyárnap megnyitó ünnepsége
A nyíri betyárverseny díjátadója

Testvértelepülési kapcsolatot alakítottunk ki az erdélyi Havad községgel. Ezzel egy újabb eret sikerült becsatlakoztatni az anyaország szívébe. Minden ilyen megállapodás fontos, hiszen ezekkel tudjuk enyhíteni Trianon és 2004-es népszavazás okozta sebeket. Havad község önkormányzatával és polgármesterével. Veress Gergely úrral kötött egyezségünk szerint, ez a kapcsolat nem csak egymás látnivalóinak a megtekintéséről és a vendéglátásról fog szólni, hanem maradandót szeretnénk alkotni a jövő nemzedékei számára.

Orbán József és Veress Gergely (Havad) aláírják a testvértelepülési megállapodást

Terveink szerint jövő éven adományoznak egy Bocskai mellszobrot a településnek, mi pedig viszünk egy Árpád szobrot Erdélybe. Isten Minket úgy segítsen – fogalmazta meg kívánságát a polgármester.

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában