Szponzorált tartalom

2021.08.17. 18:53

Kezdődik a kortárs tánc fesztiválja

Néhány nap, és izgalmas produkciókkal indul a Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivál a színházban.

Fotó: Éder Vera

Visszatér a pandémia miatt tavaly elhalasztott Horizont fesztivál. A Miskolci Balett meghívására a városba érkeznek a hazai és külföldi táncvilág legkülönlegesebb produkciói, melyeket augusztus 24–28. között látogathat a tánckedvelő közönség.

Nemzetközi ízek

A fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóján Kozma Attila, a Miskolci Balett művészeti vezetője ismertette a részletes programokat, valamint bemutatta azt az installációt is, amely a fesztivál ideje alatt a színház épülete előtt kap majd helyet. Juhász Katalin díszlet- és jelmeztervező álmodta meg a Horizont szobrát, amely a táncos eszközét, a testet jeleníti meg a kortárs művészet szellemében. Idén, együttműködésben a Desszertem Cukrászműhely és Kávézóval, arra is lehetőséget kínál a fesztivál, hogy az előadások után különleges sütemények és italok kíséretében a nézők megbeszélhessék egymással élményeiket a színház művészbejárója előtt kialakított Fesztivál Teraszon. Vargáné Bodnár Henriett, a Desszertem üzletvezetője és egyik tulajdonosa elmondta, mivel nemzetközi fesztiválról van szó, ők is nemzetközi ízekkel készülnek. Mindezt pedig zenés programok kísérik majd számos műfajban, mint a jazz, a sanzon vagy a musical.

A táncfesztivál idén is Éder Vera fotókiállításával nyílik meg augusztus 24-én. A Miskolci Balett táncművészei a fotóművész képein keresztül adják át mindazokat az érzelmeket, melyeket az elmúlt közel másfél évben éltek meg a járványhelyzet alatt.

Spanyolországból érkezik az El Carromato utcaszínházi társulat. A Big Dancers egy utcai előadás, főszerepben óriási táncoló bábokkal. Elképesztő show: emberi szobrok, különféle geometriai formák, fények keltenek erőteljes vizuális hatást.

A miskolci társulat egy nemzetközi kollaborációval indít: Garrett Smith amerikai koreográfus a dallasi Bruce Wood Dance együttes után Európában először a Miskolci Balett társulatának adta át a Tiltott ösvények című produkciót, mely rávilágít arra, hogy a művészet szabadságát nem lehet korlátozni; harcolni kell azért, hogy szabadon táncolhassunk, szabadon élhessünk.

A Gangaray Dance Company az Agora című előadását hozza el Miskolcra, a nyitóest második felvonásaként.

Az agora egy olyan szakrális hely, ahol a közösség hite, ideológiája, szenvedélye és reménye egységbe fonódik össze, amelynek anyanyelve a tánc – foglalja össze az előadást Hámor József koreográfus.

Európai hírű együttesek

A Szegedi Kortárs Balett The Black Paintings/Blue című, Nemzeti Táncszínházzal együttműködésben született előadását is láthatja a miskolci közönség. A Blue című előadásában Juronics Tamás rendező-koreográfus, a társulat művészeti vezetője a kék színt egyfajta szimbólumként használja. Nanine Linning holland koreográfusnő The Black Paintings című darabjában pedig az alkotó Francisco Goya festményeit saját, a mai társadalomra vonatkozó víziójával együtt kelti életre.

A Grecsó fivérek is Miskolcra érkeznek a Várkert Bazár új produkciójával. Új, egyedi Grecsó-prózák, friss versek, családi történetek és anekdoták alapozzák meg az estet, melyet az improvizatív jazz-zene és a szintén pillanat szülte kortárs balett, Grecsó Zoltán összetéveszthetetlen mozdulatai varázsolnak színházi élménnyé.

Franciaországból Mehdi Farajpour koreográfus, rendező a KA-F-KA című előadást hozza el, mely Franz Kafka képi univerzuma által inspiráltan eme híres szöveg szabad interpretációja: Átváltozás. A KA-F-KA mindenki és senki története. Egy ember, elveszve élete mindennapi rutinjában, egyszer csak arra ébred, hogy átalakult egy másik lénnyé. Ám mégis rohan tovább, és teljesíti személyes és társadalmi kötelezettségeit.

Az európai hírű kortárs magyar táncegyüttes, a Hodworks legfrissebb előadását a miskolci nézők láthatják először a szeptemberi premiert megelőzően. Az Amber című produkcióban három páros szimultán tánca, szenvedély, intimitás és vonzalom válnak nyilvánvalóvá.

Az MN Dance Company Szlovéniából érkezik a Horizont fesztiválra DE-SET című előadásával.

Jegyek válthatók

Gergye Krisztián Társulata és Gloria Benedikt a Kokoschka babája című produkciót mutatja be Miskolcon. A tánc­előadás Afonso Cruz emblematikus regényétől kölcsönözi címét, de csak annyiban merít ihletet a szépirodalmi műből, amennyire az metaforaként megidézi Oskar Kokoschka Alma Mahlerről készített, életnagyságú bábujának extravagáns történetét.

A Duda Éva Társulat a PRIZMA című előadást hozza el Miskolcra, melynek központi témája a megfordult világkép: a megszokott életünket átírta a pandémia.

Jegyek válthatók a weboldalon keresztül vagy személyesen a színház jegyirodájában, az online jegyvásárlás is zavartalanul működik.


A fesztivál programja

Augusztus 24., kedd

19.00 – El Carromato (ESP): Big Dancers – Térítésmentesen megtekinthető, főbejárat környéke – Déryné lépcső

20:00 – Miskolci Balett: Tiltott ösvények / Gangaray Dance Company: ­Agora, Kamaraszínház

Augusztus 25., szerda

19:00 – Szegedi Kortárs Balett: The Black Paintings/Blue, Nagyszínház

Augusztus 26., csütörtök

18:00 – Oriantheatre (FR): KA-F-KA, Csarnok

19:30 – A Grecsó fivérek estje: Többet magunkról, Kamaraszínház

Augusztus 27., péntek

18:00 – MN Dance Company (SLO): DE-SET, Kamaraszínház

20:00 – Hodworks: Amber, Játékszín

Augusztus 28., szombat

17:30 – Duda Éva Társulat: PRIZMA, Csarnok

20:00 – Gergye Krisztián Társulata és Gloria Benedikt: Kokoschka babája, Kamaraszínház

(PR cikk)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában