Hirdetés

2023.11.16. 10:22

Csokoládégyárból megkerülhetetlen regionális élelmiszeripari szereplő: 100 éves a Nestlé szerencsi gyára

Kevés olyan kultikus szereplője van a magyar édesiparnak, mint a Nestlé Hungária szerencsi gyára: az idén századik születésnapját ünneplő üzem történetét alapítása óta a folyamatos fejlődés jellemzi. A 100 éves gyár kávé- és kakaóitalpor-gyártás szempontjából ma már megkerülhetetlen regionális központ. Szerencsnek köszönhető például, hogy a Nescafé 3in1 terméket bevezették az európai piacokra, de a környezetbarát csomagolóanyagok tesztelésében is élen járnak.

A gyár története egészen 1923-ig nyúlik vissza: ekkor nyitotta meg kapuit Szerencsen az ország egyik első csokoládégyára, ahol kezdetben táblás árut és kakaóitalport készítettek. A Szerencsi Édesipari Vállalat először a nyolcvanas években került kapcsolatba a Nestlével, ekkor kezdődött ugyanis a márka híres, piros címkés csokoládéinak bérgyártása.

„A szerencsi gyár történetét áthatja a folyamatos átalakulás és modernizáció. Ez tette lehetővé, hogy a 21. században is fenntarthatóan és nyereségesen működjön” – mondta el az elmúlt 100 évre visszatekintve Lidia Wronska, a Nestlé Hungária szerencsi és diósgyőri gyárának igazgatója.

Úttörő fejlesztések és egyedülálló terméktesztek

Az évek során a csokoládéról fokozatosan áttevődött a hangsúly az azonnal oldódó italokra: többek között itt fejlesztették ki 2002-ben a Nescafé 3in1 termékeket az európai piacra. Mostanra a gyár a Nestlé közép-európai regionális kávé- és kakaóitalpor-gyártó és -töltő központjává fejlődött, ahol többek között Nescafé és a Nesquik termékeket is készítenek.

A gyár érzékszervi laboratóriumát 2005-ben adták át, amely még a Nestlé telephelyek körében is igazi kuriózumnak számít. A labor elsősorban az európai országokból kap termékfejlesztési és -tesztelési megrendeléseket az azonnal oldódó, őrölt, pörkölt kávék, kávékeverékek és instant kávéitalok termékkategóriájában.

Fotó: IMAGE TELLERS

Kanadától Trinidadig, és még tovább

Az üzem rohamos fejlődését jól érzékelteti, hogy a 2010-es években már közel 30 000 tonna kakaó- és kávéitalport gyártottak Szerencsen. Ez a fejlődés mindmáig kitart: a Nestlé az előző években összesen 9 milliárd forint értékű beruházást hajtott végre a térségben, amelynek közel 80 százalékát a szerencsi üzemre fordította. Ennek eredményeként mostanra közel 40 000 tonnára növelte éves kapacitását,

melynek 85 százalékát exportálják, és majdnem 500 kollégát foglalkoztatnak itt. A Szerencsen készült termékek 24 országban kaphatók, még Kanadában, illetve Trinidad és Tobago szigetein is.

 

Közös múlt, fényes jövő Szerencsen

A gyár hosszú ideje biztosít stabil munkahelyet az itt élők számára. A kiszámíthatóság mellett azonban folyamatosak az újítások és fejlesztési kezdeményezések is. A gyárigazgató szerint többek között ennek a szemléletnek köszönheti a gyár, hogy büszke múltjára építve a 21. században is fenntarthatóan és nyereségesen működik.

„Büszkék vagyunk a múltunkra, a szerencsiek közösségével ápolt kapcsolatainkra, és hogy a térség legnagyobb munkáltatójaként hozzájárulhatunk a környék fejlődéséhez – összegez Lidia Wronska. – Folyamatosan azon dolgozunk, hogy megőrizzük az itt előállított értékeket, ugyanakkor a sikeres jövő érdekében a fejlődésre és a folyamatos megújulásra kell koncentrálnunk, ahogyan eddig is tettük.”

Karrier a Nestlénél

Az üzem növekedése miatt folyamatosan keresik a megfelelő munkaerőt Szerencsen, de arra is kiemelt figyelmet fordítanak, hogy a jövő munkatársait is kiképezzék a gyár területén újonnan kialakított oktatási központban. A pályaválasztás előtt álló fiataloknak nagyszerű lehetőséget nyújt a szeptemberben indított duális képzés, ami értékes munkatapasztalatokkal látja el az érdeklődőket. Idén hat középiskolás hallgatóval indították el a villanyszerelő képzést, akik a frissen telepített és felszerelt konténertantermükben kezdték meg tanulmányaikat. Érdemes folyamatosan figyelemmel követni a Nestlé karrieroldalát, ahol folyamatosan frissítik az aktuálisan elérhető állásokat.

 

Pr cikk

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában