Hirdetés

2022.11.30. 09:41

A gyűrűk méretezésének problematikája

Nagyon ritka az, hogy egy gyűrű tökéletesen passzoljon a megajándékozott ujjára, illetve ha abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy próba után lett vásárolva, akkor is gyakori, hogy később szűkké vagy tággá válik az ékszer. Amikor pedig egy örökölt gyűrűről van szó, szinte biztos, hogy méretezésre van szükség.

BND

A gyűrű méretezése több ékszerész szerint is problematikus, gyakran nem is vállalják ezt a műveletet, pedig kellő odafigyeléssel és gondos munkával szinte minden gyűrű probléma nélkül alakítható.

Milyen gyűrűt nem lehet méretezni?

Valóban van néhány olyan modell, aminek a méretezése nem lehetséges. A kövekkel teljesen körbefuttatott gyűrű, mint például az Ékszerpalota bandrings gyűrűi, nem méretezhetők, hiszen a beavatkozás következtében ezek a kövek elmozdulnának és kiesnének a helyükről. Ezenkívül, ha a gyűrűn teljes hosszában végigfutó minta található, akkor ehhez a gyűrűhöz sem érdemes hozzányúlni. Ezeken kívül azonban minden gyűrűnek meg lehet változtatni az átmérőjét.

Miért problémás a gyűrűk méretezése?

Sok ötvös ódzkodik a gyűrű méretének megváltoztatásától abban az esetben, ha a gyűrűben kő található, főleg, ha értékes kőről, például gyémántról beszélünk. A művelet során ugyanis a gyűrű formája megváltozik, ezáltal a foglalat is módosul, így a kövek valóban kimozdulhatnak a foglalatból és ezután kieshetnek onnan. Márpedig egy méretigazítás után kiesett kő nyilvánvalóan az ötvös lelkén szárad és a megrendelő jogos igénye a kő értékének megtérítése.

Hogyan jár el egy gondos ékszerész a gyűrű méretének megváltoztatása során?

A méretezés egy drasztikus beavatkozás az ékszer esetében, bármilyen óvatosan is igyekszik bánni a gyűrűvel a szakember. Teljesen természetes, hogy a méretváltozás kihat a foglalatra, így a méretezés után minden foglalatot alaposan át kell nézni. A méretezés befejező lépése az ultrahangos tisztítás, melynek során a gyűrű egy ultrahangos készülékbe kerül. Ez is egy erős behatás, így ha valamelyik foglalat nem tökéletes, akkor a kő ezen művelet folyamán ki fog esni.

Ha megfelelő ékszerboltba viszed a gyűrűdet, akkor az ötvös mellett egy drágakőfoglaló is dolgozik, aki a méretezés befejező lépéseként az összes foglalatot átnézi és megigazítja úgy, hogy abból a drágakő ne tudjon a jövőben kiesni. Ha ugyanis ez a művelet kimarad, akkor biztos lehetsz benne, hogy nem tökéletes a kő illeszkedése a gyűrűdön.

Ezenkívül arra is figyelj, hogy az ötvös vállal-e garanciát a kőkiesésre, hiszen ha nem járt el gondosan, akkor a jövőben ez is megtörténhet. Amennyiben az ékszerész biztos abban, hogy munkája tökéletes és a szakma szabályait messzemenőleg betartotta, akkor nyugodtan vállalhat garanciát a kieső kőre, még akkor is, ha értékes gyémántról van szó, hiszen nem kell erre az opcióra számítania.

A méretezés tehát nem ördöngösség abban az esetben, ha olyan specialistához viszed ékszeredet, aki a fenti műveleteket maradéktalanul elvégzi és bátran vállal garanciát munkája következményeire.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában