Hirdetés

2022.10.14. 08:19

Szegregált élethelyzetek felszámolása Perén komplex programokkal

Pere Község Önkormányzata az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretén belül az EFOP-1.6.2-16-2017-00109 jelű, „Szegregált élethelyzetek felszámolása Perén komplex programokkal” tárgyú felhívásra támogatási kérelmet nyújtott be, amelyet megnyert és megvalósít.

A perei lakosok többsége saját tulajdonú családi házban él. Az eladó házakra nincs számottevő vásárlóerő, kedvezőtlenek a hitelfelvételi lehetőségek, a fiatalok számára nincs munkalehetőség, ezért lakhatási szempontból nem vonzó a település és a járás. A komfort nélküli, félkomfortos és szükséglakások aránya a lakott lakásokon belül 2011-ben kiugróan magas, 73% volt. Az elmúlt években a lakhatási körülmények sokat javultak, azonban még így is sok olyan épület található a településen, amely statikailag hibás, nem megfelelő a műszaki állapota, illetve egészségügyi szempontból nem biztosít kielégítő lakhatási körülményeket a benne élőknek (vizesedő, penészes, nem megoldott a hőszigetelés). 27 db lakás található a Petőfi út Rákóczi út belterület határolta részen. 

A projekt főbb céljai: 

A beavatkozás alapja a jelenlét típusú szociális munka és a célcsoport, valamint a helyi közösség minél teljesebb bevonása a fejlesztési folyamatokba. A szociális munka színtere a szegregátumbankialakításra kerülő Csillag Szolgáltató Pont (Pere, Petőfi u. 25.) A szolgáltató pontban biztosított lesz a mosási, fürdési lehetőség, a számítógép használat és az internet elérés. Ezen kívül adott a gyermekek foglalkoztatására alkalmas, fejlesztő eszközökkel és játékokkal felszerelt tér. 

A Cserhaj Közösségi Ház funkcióját a falu Polgármesteri Hivatalában található egyes helyiségek látják el (Pere, Rákóczi Ferenc út 1.), itt található a közösségfejlesztő munka fő helyszíne. A Csillag Szolgáltató Pontban elérhető, a projekt által finanszírozott szolgáltatások: szociális információ nyújtás és ügyintézés, jogi tanácsadás, munkaerő-piaci tanácsadás, iskolás gyermekeknek szóló játékos foglalkozás.A fejlesztő folyamatot szociális munkások koordinálják. Az ünnepkörhöz kapcsolódó közösségi rendezvények, aroma kulturális napok, a sportprogramokés a Falunapa település egészét érintik, ezzel is elősegítve a társadalmi befogadást. 

Egészségfejlesztő programok: családi egészségnappal egybekötött szűrőnap két alkalommal, évente csoportos szűrés szervezése a falubusz szállítási kapacitásának kihasználásával. A célcsoport igényeinek megfelelően sport klub és női praktikák klub működik. 

A programba vont ifjúsági korosztály részére szülői családi életre felkészítő, a családosoknak szülői szerepet megerősítő 10 alkalmas foglalkozássorozatot tartanak. A munka világába való bekapcsolódást és a foglalkoztathatóság javítását célzó képzések, szolgáltatások a projekt leghangsúlyosabb részét képezik. A programba vont 60 fő közül 45 fő képzésben (kőműves, takarító, informatika) vesz részt.A képzés idejére a résztvevőknek megélhetési támogatást biztosítunk. Pénzügyi tudatosság, konfliktuskezelés tréning, munkaerőpiaci tréning kerül megtartásra. 

A projekthez szervesen kapcsolódik az EFOP-2.4.1 felhívás keretében benyújtandó, a lakhatási szegregáció oldását célzó ERFA támogatású projekt. Az EFOP-2.4.1-ben megvalósuló lakhatási beruházás eredményeként minimum öt önkormányzati bérlakás kerül kialakításra illetve felújításra, mely összesen 32 fő szegregátumban élő lakhatásimobilizációját teszi lehetővé.

(PR cikk)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában