Ózd hírei

2017.09.08. 14:33

Egyetemi város lett Ózd

Ózd - Az első fecskék megkezdik tanulmányaikat a Miskolci Egyetem, kihelyezett ózdi tagozatán.

Ózd - Az első fecskék megkezdik tanulmányaikat a Miskolci Egyetem, kihelyezett ózdi tagozatán.

Két szakon indul a képzés, amelynek a város patinás épülete a Kaszinó, valamint a Digitális Erőmű ad majd otthont. A jelentkezések után még többen, a felvételit követően kevesebben jutottak át a rostán, de anyagmérnöknek öten, szociális munkásnak pedig tizenöten tanulnak majd az előttünk álló esztendőkben. Az észak-borsodi városban órási hiány mutatkozik szakemberekből, ezért a nagy foglalkoztatók is rendkívül fontosnak tartják a nappali képzés elindulását.

A kohászkodásért

- Nem csak a város, hanem a cégünk életében is mérföldkőnek számít ez a nap – fogalmazott az évnyitót követően Bartha Imre, az Ózdi Acélművek Kft. ügyvezető igazgatója. – Egy kicsit hazabeszélek, hiszen hazánk egyetlen működő acélipari cége a kohászkodást viszi tovább Ózdon, ezért nagyon fontos, hogy anyagmérnökökből is legyen utánpótlás. Enélkül ugyanis hosszútávon nem lehetünk sikeresek. Mi mindent el fogunk követni annak érdekében, hogy ez a folyamat eredményes legyen. Óriási a hiány a szakemberekből, minden képzett munkavállalót meg kell becsülni. Az oktatásmarketinget már elkezdtük, az egyetemnek minden szükséges segítséget megadunk, hogy ez a kezdeményezés sikeres legyen.

dr. Horváth Zita, felsőoktatásért felelős, helyettes államtitkár, a Miskolci Egyetem korábbi általános rektorhelyettese az eseményen hangsúlyozta: az évekkel ezelőtt elkezdett munka eredménye beérett, az oktatási intézmény és a város eredményt tud felmutatni.

- Egy város fejlődése, szellemi és gazdasági élete akkor tud igazán erőssé válni, ha az oktatás is az – folytatta dr. Horváth Zita. – Ózdon régóta vágyott cél volt a nappali egyetemi képzés, amely egybecsengett a kormányzati akarattal. Az egyetemnek is lényes, hogy a képzett szakembereket Borsodban tudja tartani, ennek a küldetésnek csak úgy lehet megfelelni, ha minél több helyen jelen vagyunk, és a meglévő szellemi tőkét átadjuk a fiatalok számára.

Ugyanazt a képzést

Az ózdi egyetemisták semmiben nem szenvednek majd hiányt, ugyanazt az oktatást kapják majd ettől a tanévtől, mintha a miskolci központba járnának – ezt már Riz Gábor, országgyűlési képviselő tette hozzá, aki beszédében kiemelte: a szociális és az anyagtudományi ágazat tanulóinak is olyan méltó körülményeket biztosít a város, amelyre méltán lehetnek büszkék. A városnak és a térségnek arra van szüksége, hogy minél több kiművelt emberfőt képezzen és tartson meg, amihez ez a folyamat elengedhetetlen.

Janiczak Dávid, Ózd polgármestere arról szólt, hogy a két szakra jelentkezők rendkívül bátrak voltak, hiszen még nem volt előttük követendő példa, de abban bízik, hogy a következő években a jó tapasztalok alapján egyre többen és többen választják majd az ózdi szakot.

A Kaszinó Tükörtermében megtartott évnyitó után leleplezték az épület falára elhelyezett névtáblát, a felvételt nyert diákok pedig a beiratkozással töltötték az első egyetemi napjukat.

- ÉM-ME -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!