Ózd hírei

2016.07.23. 15:20

Pályázati forrásból rehabilitálnának Ózdon

Ózd - Az egykori Oxigéngyár területére, valamint az Újtelep felújítására pályázik az ózdi önkormányzat.

Ózd - Az egykori Oxigéngyár területére, valamint az Újtelep felújítására pályázik az ózdi önkormányzat.

Több százmillió forintos pályázatok benyújtásáról döntött legutóbbi ülésén az ózdi képviselő-testület. Uniós és állami forrásokat kihasználva szeretnének a városban olyan területet rehabilitálni, amely még a kohászat örökségeként maradt fenn, de jelenleg semmire nem használják.

Több helyszínt is megvizsgáltunk, ezután döntöttünk." Janiczak Dávid

Janiczak Dávid polgármester az előterjesztés során elmondta: több helyszínt is megvizsgáltak, végül úgy döntöttek, hogy az egykori Oxigéngyárral foglalkoznak érdemben. 800 millió forintra lehet pályázni, amelyből a barna mezős részen használhatatlanná vált épületek bontására, a megmenthető ingatlanok felújítására, valamint egyéb fejlesztésekre is lehetőség nyílhat.

Ezzel kapcsolatban Fürjes Pál (Fidesz-KDNP) korábbi polgármester hozzátette: célszerűbb lett volna a néhány nappal ezelőtt átadott MaNDA körüli részt továbbfejleszteni, még akkor is, ha az magántulajdonban van. A felvetés után kiderült, hogy a pályázati kiírás sokkal kedvezőbb abban az esetben, ha az önkormányzat a saját területén gondolkodik fejlesztésben, ezért végül az eredeti előterjesztést fogadták el a képviselők.

Velence után Újtelep

A tanácskozáson az is kiderült, hogy Velence-telep után egy szintén régi, gyári kolónia megszépítésén is fáradozik az önkormányzat. A város 450 milliós pályázatot nyújt be Újtelep rehabilitációjára. A közel félmilliárdos projekt lehetőséget adna arra, hogy felújítsák az Ív úti katolikus templom előtti parkolót, zöld területeket tegyenek szebbé, valamint önkormányzati tulajdonú ingatlanokat mentsenek meg az utókor számára. A pályázat szerint nemcsak Újtelepet, hanem a szomszédságban lévő Kiserdők alját is érintené a projekt. A testület támogatásra érdemesnek tartotta az előterjesztést, így Ózd mindkét fejlesztési tervét benyújtja az illetékes szervek felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!