Hivatalos végeredmény

2024.03.24. 07:00

Szlovák elnökválasztás: Korcok nyert és Pellegrinivel került a második fordulóba

Ivan Korcok korábbi külügyminiszter a leadott szavazatok 42,51 százalékával megnyerte a szombaton tartott szlovákiai államfőválasztás első fordulóját, és a második legjobb eredményt elért jelölttel, a szavazatok 37,02 százalékát megszerzett Peter Pellegrinivel, a szlovák parlament és a második legnagyobb kormánypárt, a Hang (Hlas-SD) elnökével kerül az államfőválasztás második fordulójába – jelentette be a választás hivatalos végeredményeit az állami választási bizottság pozsonyi sajtótájékoztatóján vasárnap, írja az MTI.

MW

Ivan Korcok korábbi szlovák külügyminiszter (k) újságírók kérdéseire válaszol, miután leadta voksát az államfőválasztás első fordulójában egy szenci szavazóhelyiségben 2024. március 23-án

Forrás: MTI/AP

Fotó: Petr David Josek

A hatodik szlovák közvetlen államfőválasztás második fordulóját április 6-án tartják. A vonatkozó szabályozás szerint ebben a fordulóban a győzelemhez már nem kell megszerezni a szavazásra jogosult választópolgárok voksainak legalább a felét, hanem elégséges a szavazáson részt vevők többségének voksa.

Az államfőválasztás első körében 9 jelöltre lehetett szavazni, a választók részvételi aránya szombaton 51,9 százalékos volt, hasonló, mint az előző néhány államfőválasztás során, amikor is a részvételi arány 40 és 50 százalék között alakult. A Statisztikai Hivatal (SÚSR) adatai szerint a részvételi arány a korábbi átlagnál némileg magasabb volt a városokban (53,1 százalék) és alacsonyabb a vidéki településeken (50,4 százalék).

Az államfőválasztás első körében a továbbjutó két jelölt mellett még négyen szereztek egy százalékot meghaladó szavazatot. Harmadik Stefan Harabín, a legfelsőbb bíróság korábbi elnöke lett a feldolgozott voksok 11,7 százalékával, a negyedik helyen pedig a felvidéki magyar párt, a Magyar Szövetség elnöke és köztársaságielnök-jelöltje, Forró Krisztián végzett a voksok 2,9 százalékát megszerezve. Őt az ötödik helyen Igor Matovic korábbi miniszterelnök követi a voksok 2,1 százalékával, illetve hatodikként Ján Kubis korábbi külügyminiszter, aki a két százalékot szerzett.

A jelenlegi szlovák államfő, Zuzana Caputová megbízatási időszaka június 15-én jár le.

Az első fordulóban győztes Ivan Korcok az eredményekre reagálva azt mondta: a második körben intenzívebben akar szólni a választók teljes politikai spektrumához. A kormánykoalíció azon választóihoz, akik nem értenek egyet azzal, hogy a jelenlegi kormány „merre húzza az országot” – idézte az atlantista irányultságú, Ukrajna erőteljesebb támogatása mellett állást foglaló és külügyminisztersége idején magyarellenes kijelentéseiről is elhíresült Ivan Korcok szavait a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

Peter Pellegrini sikernek minősítette továbbjutását a második fordulóba, megjegyezve: az alapvető céljukat teljesítették. Rámutatott: a választás első fordulójának eredményei bebizonyították, hogy a választók többsége nem akarja, hogy az országnak liberális-progresszív elnöke legyen. A többség olyan államfőt akar, aki a nemzeti érdekek védelme mellett áll ki, nem húzza bele az országot az ukrajnai háborúba, hanem a békéről fog beszélni.

Forró Krisztián a felvidéki magyar párt, a Magyar Szövetség elnöke és köztársaságielnök-jelöltje az eredményekre adott első reakciójában a szlovák hírügynökségnek elismerte: az eredmények nem tükrözik az elvárásaikat, a ma7.sk, felvidéki magyar hírportálnak nyilatkozva pedig rámutatott: az eredmény jó arra, hogy láttassa a felvidéki magyar közösséget.

Korábban írtuk:

A szombaton tartott szlovákiai államfőválasztás szavazatainak 90,77 százalékos feldolgozottsága mellett Ivan Korcok korábbi külügyminiszter 40,3 százalékon áll és így átvette a vezetést Peter Pellegrinitől, a szlovák parlament és a második legnagyobb kormánypárt, a Hang (Hlas–SD) elnökétől, aki szorosan a második a feldolgozott voksok 38,4 százalékával 

Bár a szoros eredmények miatt a sorrend elvben még igen, de az arányok érdemben már nem változhatnak, így már biztos, hogy az államfőválasztás április 6-án esedékes második fordulójába ők ketten kerülnek. A vonatkozó szabályozás szerint az államfőválasztás második fordulójában a győzelemhez már nem kell megszerezni az összes szavazásra jogosult választópolgár szavazatának legalább felét, hanem elégséges a szavazáson résztvevők többségének voksa.

Az államfőválasztáson kilenc jelöltre lehetett szavazni. A szavazatok 85,61 százalékos feldolgozottsága mellett, a választáson induló többi hét jelölt közül még négyen szereztek 1 százalékot meghaladó szavazatot. Így a harmadik helyen Stefan Harabín, a legfelsőbb bíróság korábbi elnöke végzett a feldolgozott voksok 12 százalékával,

a negyedik helyen a felvidéki magyar párt, a Magyar Szövetség elnöke és köztársaságielnök-jelöltje, Forró Krisztián végzett a voksok 3,3 százalékát megszerezve.

Őt az ötödik helyen Igor Matovic, korábbi miniszterelnök követi a voksok 2,2 százalékával, illetve hatodikként Ján Kubis, korábbi külügyminiszter, aki a voksok 1,9 százalékát szerezte meg. A részvételi arány egyelőre 50 százalékosnak mutatkozik. Ez nem számít különösebb meglepetésnek, tekintve, hogy az utóbbi néhány államfőválasztás alkalmával is 40 és 50 százalék között alakult.

A választás hivatalos végeredményeinek nyilvánosságra hozatala vasárnap délutánra várható.

Szijjártó Péter: a szlovákiai magyar közösség egységes és erős

A szlovákiai magyar közösség egységes, erős és politikailag is egységet tudott felmutatni – értékelte a szlovákiai elnökválasztás első fordulójának eredményét a külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Szijjártó Péter megfogalmazása szerint „nekünk, magyaroknak szívet melengető”, hogy Forró Krisztián, a felvidéki magyar párt, a Magyar Szövetség elnöke és köztárságielnök-jelöltje kilenc induló közül az élbolyt jelentő negyedik helyen végzett.

A külgazdasági és külügyminiszter gratulált a felvidéki politikus teljesítményéhez.

Nemzeti kisebbséghez tartozó politikusnak sohasem könnyű feladat elindulni egy elnökválasztáson, ő mégis elvállalta, végig csinálta a kampányt és Dunaszerdahely, valamint Komárom járásban a legtöbb szavazatot szerezte meg – mondta.

Szijjártó Péter szólt arról is, hogy Magyarország mindig tiszteletben tarja más országok választópolgárainak döntéseit, a kölcsönös tiszteletre alapítja a külpolitikáját, soha nem szól bele más országok belpolitikai folyamataiba és ugyanezt várja el másoktól is.

„Vágy, hogy a nemzetközi politikában minél többen legyenek olyan politikusok, akik a béke hangján beszélnek, a béke hangján szállnak síkra, az ilyen politikusoknak természetesen mindig szurkolunk, ehhez jogunk van” – jegyezte meg a külgazdasági és külügyminiszter.

„Nemzeti közösséghez tartozóként elnökválasztáson indulni nagyon nem könnyű dolog. Forró Krisztián, a szlovákiai Magyar Szövetség elnöke vállalta a megmérettetést, és tiszteletre méltó eredményt ért el a tegnapi szlovák elnökválasztáson! A dunaszerdahelyi és a komáromi járásban elért első hely a magyar közösség egységét, az országos negyedik hely pedig a közösség erejét mutatja világosan. Gratulálunk, hajrá magyarok!” – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a Facebook-oldalán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában