Ukrán válság

2024.01.05. 05:56

Az ukrán dezertőr a hazájából kapott halálos fenyegetéseket

681. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

Illusztráció/Egy ukrán katona távcsővel ellenőrzi a területet Herszon 2023. november 2-án

Forrás: AFP

Fotó: Roman Pilipey

A török elnök országa közvetítését ajánlotta fel a konfliktus rendezésére

Recep Tayyip Erdogan török elnök országa közvetítését ajánlotta fel pénteken Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel folytatott telefonbeszélgetésében az ukrán-orosz konfliktus rendezésére. 

"Regionális és globális kérdésekről esett szó, különös tekintettel Ukrajna és Oroszország háborújára. Erdogan elnök közölte, hogy Törökország intenzív erőfeszítéseket tesz, hogy megfékezzék a vérontást Ukrajnában és a palesztin területeken, szavatolva a tartós békét. 

Erdogan bejelentette, hogy Törökország kész magára vállalni a közvetítő szerepét és tárgyalásokat folytatni az ukrajnai béke biztosítása érdekében"

 - ismertette a török államfő hivatala. 

ORBÁN Viktor; ERDOGAN, Recep Tayyip
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Recep Tayyip Erdogan, Törökország elnöke kezet fog, miután kiemelt stratégiai együttműködési megállapodást írtak alá a tárgyalásukat követően a Karmelita kolostorban 2023. december 18-án
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Erdogan felhívta a figyelmet annak fontosságára is, hogy újralétesítsék a fekete-tengeri gabonafolyosót, és elkezdjen ismét működni. Úgy fogalmazott, hogy folytatja az erre irányuló diplomáciai egyeztetéseket. Hangsúlyozta, hogy 

Ukrajnában minél hamarabb tűzszünetre van szükség. 

Zelenszkij a telefonbeszélgetést követő esti videóüzenetében Törökország partneri szerepét méltatta a fekete-tengeri régióban. "Vannak közös projektjeink, amelyek sikeresek voltak; az idén még többet kell tennünk, hogy országainkat és népeinket erősítsük" - húzta alá az ukrán elnök. 

Kiemelte, hogy a világ élelmiszerellátása és a Fekete-tenger biztonsága is az ukrán-török együttműködéstől függ. 

Zelenszkij megköszönte Erdogannak az ukrán gabona exportjához nyújtott támogatását, illetve említést tett Ankara közvetítői szerepéről is. "Törökország közvetítése nagyon fontos, hogy az orosz fogságban lévő krími tatárok és mások - felnőttek és gyerekek, katonák, illetve civilek - kiszabadulhassanak" - mondta. 

Az ukrán elnök egyben köszönetet mondott az ukrán katonáknak. "Ezt az évet túlélni annyit tesz, mint az egész háborút túlélni" - hangsúlyozta.
 

Az ukrán légierő nem tudja megerősíteni, hogy Oroszország észak-koreai rakétákat vetett be

Az ukrán légierő pénteken nem erősítette meg azt az amerikai állítást, amely szerint Oroszország észak-koreai rakétákat vetett be Ukrajna területén.

Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője az észak-koreai rakétákkal kapcsolatos állításokra vonatkozó kérdésre válaszolva kijelentette: „a jelenlegi stádiumban nincs értesülésünk ilyen rakéták használatáról”. Mint mondta, ezt csak a roncsok tanulmányozása után tudják megerősíteni vagy cáfolni.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója az X közöségi portálon viszont azt írta: 

Immár nem lehet letagadni, hogy népirtó háborúja részeként az Oroszországi Föderáció most első ízben csapott le Ukrajna területére Észak-Koreából kapott rakétákkal.

Előzőleg pénteken a Szuszpilne ukrán állami médiaszolgáltató Harkiv megye kormányzóját, Oleh Szinehubovot idézte, aki szerint Oroszországon kívül gyártott rakétát lőttek ki a megyére december végén és január elején. 

Most végezzük az összes szükséges vizsgálatot. Egyelőre csak annyit tudok mondani, hogy a márkajelzést eltávolították a rakétákról, de annyi látható, hogy a gyártó ország nem az Oroszországi Föderáció

– idézte a Szuszpilne a kormányzót.

John Kirby, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője csütörtökön - titkosítás alól feloldott hírszerzési értesülésekre hivatkozva – kijelentette, hogy az orosz erők december 30-án egy Phenjan által szállított rakétát lőttek ki, amely a dél-ukrajnai Zaporizzsja megyében egy mezőn csapódott be, több másikat pedig a hat halálos áldozatot követelő keddi tömeges rakétatámadás idején.

Az ukrán dezertőr a hazájából kapott halálos fenyegetéseket

Az ukrán férfi a France 2 tévécsatornának mesélt a hazájából kapott halálos fenyegetésekről. A riportban az ukrán határőrök szökevényeket letartóztató munkájáról és a helyi katonai bizottságok által szervezett razziákról beszél. Az Andrij nevű férfinek sikerült megszöknie Ukrajnából,  36 órába telt a szökés, amihez át kellett úsznia a Dnyeszter folyót – írja a Magyar Nemzet.

Ukrán tüzérek egy ZU-23-2 légvédelmi gépágyúval Kijev közelében 2023. november 30-án
Fotó: Oleh Petraszjuk / Forrás: MTI/EPA

A szökevény nem árulta el tartózkodási helyét, mert azt mondja fél, hogy levadásszák.

Ha visszatérsz Ukrajnába, megtalálunk és megölünk, rajta vagy a listán

– idézte fel az őt ért fenyegetéseket Andrij, megjegyezve, hogy szeretné túlélni a konfliktust.

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el. 

Precíziós csapások tucatjairól számolt be az orosz hadsereg

Negyvenegy csoportos és egy tömeges csapást hajtott végre nagy hatótávolságú precíziós fegyverrel és drónokkal, továbbá öt frontszakaszon 37 támadást vert vissza az orosz hadsereg múlt péntek óta – közölte az orosz védelmi tárca pénteken kiadott heti hadijelentésében.

A december 30. és január 5. között időszakra vonatkozó hadijelentés szerint a csapások ukrán döntéshozatali központokat, a katonai repülőtér-infrastruktúra létesítményeit, hadiipari üzemeket, fegyver- és lőszerraktárakat, valamint a fegyveres erők, a "nacionalista" alakulatok és idegenlégió egységeit érték.

Az összefoglaló szerint az elmúlt héten a frontvonal mentén csaknem 3900 ukrán katona esett el vagy sebesült meg. A tárca szerint a legtöbb támadást, szám szerint 18-at, Kupjanszk térségében kísérelte meg az ukrán fél, a legnagyobb veszteséget, mintegy 1990 főt pedig a Donyecknél vívott harcokban szenvedte el. A hét folyamán 13 ukrán katona adta meg magát, közülük nyolcan Kupjanszk térségében.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek pénteken ukrán tüzérségi és dróntámadást. A Krím légterében 36 drónt, egyet pedig a Krasznodari terület felett lőttek le vagy kényszerítettek leszállásra. A Krími híd forgalmát átmenetileg felfüggesztették, Szevasztopolban egy civil megsebesült. A Fekete-tenger felett lelőttek egy Neptun típusú ukrán hajóelhárító rakétát is.

Belgorod megye felett péntek délelőttig 10 Vilha sorozatvető-rakétát lőttek le.

Az orosz védelmi tárca pénteki közlése szerint az orosz légvédelem rádiótechnikai csapatai 2023 folyamán több mint 2 millió légi objektumot észleltek és kísértek figyelemmel, köztük mintegy 600 ezer külföldi repülőgépet, több mint 2 ezer felderítő repülőgépet, valamint több mint 20 hadászati bombázót.

A szolgálati erőket több mint négyezer alkalommal hozták 1. számú készültségbe, ami szemléletesen jelzi a rádiótechnikai erők harci szolgálatát jellemző magas feszültséget

– állt a tárca közleményében.

Giorgia Meloni a G7 további támogatásáról biztosította Ukrajnát

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök arról biztosította Volodimir Zelenszkij ukrán államfőt, hogy a világ legfejlettebb iparú országait tömörítő G7 csoport továbbra is támogatja Ukrajnát.

Idén Olaszország a soros elnöke az Egyesült Államokat, az Egyesült Királyságot, Németországot, Franciaországot, Kanadát, Japánt és intézményként az Európai Uniót is magában foglaló csoportnak, és az olasz kormány pénteki közlése szerint az előző esti telefonos egyeztetés során Meloni megerősítette, hogy az ukrajnai háborúra a G7 továbbra is kiemelt figyelmet fordít.

A telefonbeszélgetés után Zelenszkij megköszönte Meloninak a támogatást, amely kiterjed Ukrajna EU-csatlakozási terveire is.

Zelenszkij a közösségi oldalán arról adott tájékoztatást, hogy a telefonbeszélgetés során információkat osztott meg a legutóbbi orosz támadásokról is.

"Hálás vagyok Olaszországnak - személyesen Giorgiának is -, hogy a továbbiakban is kész segíteni Ukrajna légi pajzsának megerősítésében" - emelte ki Zelenszkij, hozzátéve: "A légvédelem kiterjesztése életeket ment és lehetővé teszi a normális életet a városainkban".

Több mint 17 ezren érkeztek csütörtökön Magyarországra

Magyarország területére 2024. január 4.-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 6424 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 10617 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 118 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Herszont támadták az oroszok

Az orosz csapatok január 4-én csaptak le Novoberiszlavra Herszon megyében. A támadás során egy 42 éves férfi megsérült – közölte a regionális közigazgatás a Telegramon.

A csütörtöki eseményekről itt olvashat:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában