Tiltás

2023.12.11. 13:48

Nem lesz muszlim imahely az olaszországi Monfalcone városában

Feszültséget keltett Olaszországban Monfalcone város polgármesterének döntése, aki biztonsági okokból nemet mondott arra, hogy a helyi muszlim bevándorlók imahelyként egy üresen álló parkolót használjanak. Két iszlám kulturális központra is lakat került.

MW

A Liga kormánypárt politikusa nyílt harcot hirdetett meg a szerinte veszélyes „iszlamista invázió” ellen

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Alessandro Di Marco

A pénteki imát nem tudták megtartani a harmincezer lakosú, az ország északnyugati részén fekvő Monfalconéban élő mintegy hétezres muszlim közösség tagjai.

A polgármesteri hivatal nem engedélyezte, hogy egy volt szupermarket előtti területen tartsák meg az imát. Az üzletet és az előtte levő parkoló területét korábban a közösség megvásárolta, és jelenleg átépítés alatt áll. Indoklásként az önkormányzat azt hangoztatta, hogy – építési területről lévén szó – nem biztonságos a gyülekezéshez.

 Így a nagyrészt bangladesiekből álló közösség továbbra is imahely nélkül marad, miután Anna Maria Cisint polgármester november 15-én bezáratta a városban működő két kulturális központot, melyek addig imahelyként szolgáltak. 

A város első embere szerint nem lehet kulturális intézetként feltüntetni azt a helyet, ahol nagy létszámban gyülekeznek naponta többször imára. Monfalcone muszlim közösségének vezetője, a szenegáli Bou Konaté a közösségi csatornákon azt hangoztatta, hogy megfosztották őket vallásuk szabad gyakorlásától. Bejelentette, hogy személyét fenyegetések érték, egyebek között a Korán elégetett lapjait juttatták el hozzá. 

A feszült légkört bizonyítja, hogy a város két plébánosa közleményben szólította fel nyugalomra a karácsonyra készülő katolikus híveket, arra kérve őket, hogy ne féljenek

– jelentette a La Repubblica napilap hétfőn.
Anna Maria Cisint, aki egyben a Liga kormánypárt politikusa, hónapok óta nyílt harcot hirdetett meg a szerinte veszélyes „iszlamista invázió” ellen.
  

Nyilatkozataiban aggasztónak nevezi a helyzetet hangsúlyozva, hogy iszlamizációs folyamat zajlik, amelynek célja a helyi lakosság kicserélése. A bevándorlók a kétezres évek elejétől költöztek Monfalconéba a helyi hajógyár kínálta munkahelyek miatt, és a polgármester szerint a túl engedékeny családegyesítési politika tovább erősítette a muszlimok jelenlétét.

Az általános iskolákban tanulók 65 százaléka iszlám vallású. Anna Maria Cisint úgy látja, hogy a muszlim közösség tagjai elutasítják az integrációt, és nem tartják tiszteletben sem az alkotmányos, sem a törvényes előírásokat.

Nem vagyok rasszista, a saját közösséginket akarom fenntartani, ha nem változik valami, tíz éven belül elveszítjük identitásunkat

– hangoztatta. December elején közölt videóüzenetében Cisint kijelentette: elérkezett az ideje, hogy a bevándorlók megértsék, Olaszországban vannak, Monfalconéban élnek. 

Tudomásul kell venniük, hogy tűrési képességünk határára jutottunk, nem tudjuk tovább elviselni, hogy ránk kényszerítsenek olyan életszabályokat, melyeket nem vallunk magunkénak, nem bírjuk tovább az iszlám megszállást

– mondta a polgármester. Hozzátette: amikor engedélyt adott arra, hogy a muzulmánok a város egyik terén tartsák meg imájukat, a rendezvény Izrael-ellenes tüntetésbe torkollott, „Allah akbár” kiáltásokkal. Kifejtette: 

aki Monfalconéban él, annak el kell ismernie a nők méltóságát, engednie kell, hogy a nők dolgozhassanak, kimehessenek az utcára, ne kelljen teljes testüket elfedő burkát viselniük, amelyet a kislányokra is rákényszerítenek. Véget kell vetni annak is, hogy a termékeny korba ért lányokat visszautaztassák Bangladesbe férjhez menni

– tette hozzá Cisint. A polgármester még júliusban elrendelte, hogy az uszodákban és a tengerparton a nők nem takarhatják el testüket burkinivel.
Az ellenzéki baloldali Demokrata Párt (PD) helyi migrációs felelőse, Linda Tomasinsig szerint Monfalcone polgármestere keresztes hadjáratot folytat, ami bármikor robbanásveszélyes helyzetet teremthet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában