Harmincadik tisztújítás

2023.11.17. 23:56

Erről is beszélhet Orbán Viktor a Fidesz kongresszusán

A nagyszabású rendezvényre a küldöttekkel és a meghívott vendégekkel együtt nagyjából háromezer embert várnak a szervezők.

MW

Orbán Viktor, a Fidesz újraválasztott elnöke, miniszterelnök beszédet mond a Fidesz 29. tisztújító kongresszusán Budapesten, a Hungexpón 2021. november 14-én

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Telt házas kongresszusra készül szombaton 10 órától a Fidesz, a Hungexpo G pavilonjában 1500-1800 küldöttet és legalább ugyanennyi vendéget várnak. A párt életében ez már a harmincadik tisztújítás lesz, ahol az elnöki posztra újabb két évre megválaszthatják Orbán Viktort. A pártelnök-miniszterelnöknek nincs kihívója, ami nem meglepő, hiszen a negyedig kétharmados választási győzelem után töretlen a népszerűsége és egyértelmű a vezető szerepe a Fideszben.

A küldöttek megválasztják az alelnököket és a párt bizottságainak vezetőit, tagjait, ugyanakkor nem hoznak formális döntést a Fidesz-KDNP EP-listavezetőjéről.

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója szerdán az MTI-nek azt is elmondta, hogy a beszédeket a Fidesz szövetségeseinek nevében Semjén Zsolt, a KDNP elnöke kezdi, majd a határon túliak nevében Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke köszönti a kongresszust.

Felszólal Kövér László házelnök, a Fidesz Országos Választmányának elnöke, valamint Kocsis Máté frakcióvezető, az európai parlamenti delegáció nevében pedig Deutsch Tamás. A kongresszust Orbán Viktor miniszterelnök beszéde zárja.

Változást Brüsszelben!

A kongresszusi felszólalásokban nagy hangsúlyt kaphat az ország szuverenitásának védelme, a háborús konfliktusok és a gazdaság helyzete, illetve a jövő júniusi európai uniós és önkormányzati választásra való felkészülés. Orbán Viktor a szokásoknak megfelelően beszél majd az ország előtt álló feladatokról és kihívásokról. 

A miniszterelnök a közelmúltban többször elmondta, hogy Brüssszel az elhibázott háborús szankciókkal, a pénzügyi csőd előidézésével és a migrációs válsággal elárulta Európát.

 Ezért jövőre az EP-választáson mindenképpen változást kell elérni. A veszélyek korát éljük, ezért a legfőbb kihívások között vélhetően szó esik majd arról, hogy háborús konfliktusok zajlanak a szomszédunkban, illetve a közel-keleten, miközben Európában ismét fokozódik a terrorveszély és egyre súlyosabb probléma a migráció.

Hangsúlyos téma lehet a gazdaság helyzete, ami röviden úgy összegezhető, hogy az idei év az infláció elleni harc jegyében zajlott, 2024-ben viszont már az elrugaszkodást, a gazdasági növekedést és a reálbérek emelkedését célozza meg a kormány, miközben az infláció további csökkentését is szem előtt kell tartani.

A korábbi beszédek alapján ismét számítani lehet nagyobb horderejű bejelentésekre is, akár a családtámogatások, akár az adópolitika terén.

Középpontban a családok

Az elmúlt kongresszusokon is számos példa volt arra, hogy Orbán Viktor új kormányzati intézkedésekről számolt be. A 2015. december 13-i rendezvényen a családok támogatását nevezte meg fő irányelvnek a miniszterelnök. 

Mi azt valljuk, hogy erős és sikeres családok nélkül nincs erős és sikeres ország. Nélkülük nem fordítható meg a népességfogyás. Ezért számunkra a családok és a megszülető gyermekek jelentik Magyarország és Európa jövőjét.

Azt akarjuk, hogy minden család feje fölött legyen fedél. Sőt, azt is akarjuk, hogy az a fedél saját legyen, vagyis minden magyar családnak lehessen saját otthona, amely a saját tulajdona. Ezért a holnapi napon benyújtjuk a Tisztelt Ház elé azt a javaslatot, miszerint a következő négy évben a lakásépítés áfáját 27 százalékról 5 százalékra csökkentjük az uniós szabályokkal összhangban” – jelentette be akkor Orbán Viktor.

Az érdeklődők a Fidesz Facebook-oldalán az egész kongresszust élőben tudják követni.

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában