Terrorizmus

2023.10.01. 11:07

A PKK-hoz köthető fegyveres csoport állhat az ankarai robbantás mögött

A Törökországban terrorszervezetnek nyilvánított Kurdisztáni Munkáspárthoz (PKK) köthető Halhatatlanok Zászlóalja nevű fegyveres csoport állhat a vasárnapi ankarai robbantás mögött.

MW

A biztonsági szolgálat tagjai a török belügyminisztérium épülete közelében elkövetett robbantásos merénylet helyszínén Ankarában 2023. október elsején, a parlamenti ülésszak első napján

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Necati Savas

A Kurdisztáni Munkáspárthoz közeli ANF hírügynökség a PKK közleményére hivatkozva tudatta, hogy az akciót válasznak szánták Törökország kurd térségekben folytatott tevékenységére. 

A török belügyminisztérium közlése szerint 

két öngyilkos terrorista támadta meg a tárca épületét, az egyiket ártalmatlanították, de a másik felrobbantotta magát.

 

Két rendőr könnyebben megsérült a belügyiminisztérium bejárata közelében végrehajtott támadásban – közölte Ali Yerlikaya török belügyiminiszter az X közösségi platformon.

A televíziós felvételeken különleges bombakereső egységeket lehetett látni, amint egy, a parlament és a minisztériumok közelében parkoló gépkocsit vizsgálnak át, amelynek közelében egy rakétavető feküdt az úttesten.

Egy tűzszerész a török belügyminisztérium épülete közelében elkövetett robbantásos merénylet helyszínén Ankarában 2023. október elsején, a parlamenti ülésszak első napján 
Fotó: Necati Savas / Forrás: MTI/EPA

 

 Az AFP török médiaforrásokra hivatkozva azt írja, hogy lövések is eldördültek a kormányzati negyed közelében.

Recep Tayyip Erdogan török elnök "a terrorizmus utolsó rúgkapálásáról" beszélt a parlamentben. Hangsúlyozta, hogy "a gazemberek" nem érték el és sosem fogják elérni céljaikat. Kiemelte azt is, hogy a terrorizmus kérdését Törökországon belül nagyrészt már megoldották, de továbbra is védeni kell az ország déli - Szíriával és Irakkal közös - határtérségeit.   

A merényletet szimbolikus jelentőséggel bíró napon követték el. Vasárnap ült össze ismét a török parlament a nyári szünetet követően, megkezdve őszi ülésszakát.   

Ez volt az első robbantásos merénylet Ankarában 2016 óta. Egy magas beosztású rendőrtiszt közlése szerint a terroristák a fővárostól 260 kilométerre délkeletre fekvő Kayseriben rabolták el a támadásra használt kisteherautót, amelynek vezetőjét megölték. 

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az X közösségi platformon tett bejegyzésében szolidaritásáról biztosította Ankarát a terrorizmussal szembeni harcban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában