Ukrán válság

2023.10.30. 05:44

Az ukrán erők megsemmisítettek egy orosz légvédelmi rendszert a Krímben

614. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Tűzoltók dolgoznak Herszonban 2023. szeptember 19-én

Forrás: AFP

Eladták az ukrán elnök feleségének krími lakását

Árverésen eladták hétfőn Olena Zelenszka, az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij feleségének az elcsatolt Krím félszigeten lévő lakását, amelyet már ezt megelőzően államosítottak - hozta nyilvánosságra a krími "ingatlanügyi minisztérium" sajtószolgálata.

A RIA Novosztyi orosz hírportál beszámolója szerint Vlagyimir Konsztantyinov, a Krími Államtanács elnöke elmondta, hogy a bevételt elsősorban az Ukrajna elleni háború résztvevőinek és családjaiknak támogatására, ezen túlmenően pedig a félsziget városainak és régióinak fejlesztésére fordítják. A vevő 44,356 millió rubelt (166 millió forintot) fizetett érte.

A penthouse jellegű lakás - amely Olena Zelenszka nevén volt - a Krím déli partvidékén lévő Livagyija településen egy lakóparkban található, 119,5 négyzetméter alapterületű. Az ötödik emeleten helyezkedik el, erkélyéről kilátás nyílik a Fekete-tengerre, valamint a Livagyija-palotára és annak kertjére.

Zelenszkij a 2020-as vagyonnyilatkozatában feltüntette az ingatlant. Az Obozrevatyel ukrán hírportál emlékeztetett arra, hogy a házat parkolóhellyel együtt még a félsziget orosz elcsatolása és Zelenszkij elnöki kinevezése előtt, 2013-ban vásárolta meg a Zelenszkij család. Árát akkor 1,3 millió hrivnyára (akkori árfolyamon 36,8 millió forintra) becsülték.

Ukrán elnöki tanácsadó: Kijevnek nincs köze a mahacskalai zavargásokhoz

Kijevnek semmi köze az Izrael-ellenes zavargáshoz, amely az Oroszországhoz tartozó, túlnyomórészt muszlimok lakta Dagesztánban történt - közölte Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója hétfőn.

A Telegram közösségi oldalon közzétett bejegyzésében a tisztségviselő azt írta, hogy a mahacskalai események, a spontán Izrael-ellenes akciók "a más országok és nemzetiségek elleni katonai agresszió oroszországi jóváhagyásának, valamint a polgári lakosság ellen elkövetett háborús bűnök orosz dicséretének az eredménye".

Szerinte a dagesztáni fővárosban lezajlott zavargásokhoz - amelyeket a tanácsadó "zsidóellenes pogromnak" nevezett - olyan előfeltételek járultak hozzá, amelyeket Moszkvának "a több évtizedes, helytelen, ál-asszimilációs politikája, a globális szabályokat sértő agresszív rezsimek törvénytelen magatartásával szembeni toleranciája alakítottak ki".

Csak arról van szó, hogy most egyre keserűbb gyümölcsöket aratunk: a különböző etnikai csoportok iránti gyűlölet meggyökeresedését, az elpusztításukra tett kísérleteket, a világintézmények maradékainak pusztulását, médiabravúrokat a polgári lakosság elleni nyílt atrocitásokkal, fokozva a háború népirtó összetevőjével 

- fejtegette a tanácsadó.

Szergej Melikov, a Dagesztáni Köztársaság vezetője hétfőn újságíróknak Mahacskalában az előző nap kirobbant zavargásokkal kapcsolatban azt mondta, hogy külföldről, egyebek között ukránbarát Telegram-csatornákon szítottak viszályt etnikumok és felekezetek között a régióban. Vasárnap este le kellett állítani a légiforgalmat a mahacskalai repülőtéren, mert több száz palesztinpárti tüntető hatolt be az egyik leszállópályájára, és a nemzetközi terminál területére. A behatolók egy Tel-Avivból menetrend szerint érkező járat utasait keresték, akiket izraeli menekülteknek gondoltak.

Vlagyimir Putyin: a mahacskalai zavargásokat nyugati titkosszolgálatok ösztönözték

A nyugati különleges szolgálatok ügynökei ösztönözték Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint a mahacskalai antiszemita zavargásokat a közösségi hálózatokon keresztül, egyebek között Ukrajna területéről.

Az orosz államfő ezt Novo-Ogarjovóban jelentette ki a dagesztáni zavargások és a közel-keleti konfliktus ügyében megtartott rendkívüli tanácskozáson.

Nem vagyok biztos benne, hogy Kijev minden magas rangú nyugati pártfogója tudja, hogy mit csinálnak az alárendeltjeik, akik pogromokat szítanak Oroszországban

 - mondta Putyin, aki hangsúlyozta, hogy az orosz biztonsági szolgálatoknak és a bűnüldöző szerveknek határozottan fel kell lépniük az ország alkotmányának védelme érdekében.

Nyolc, a Krímet támadó robotrepülőgép lelövését jelentette be az orosz védelmi minisztérium

Nyolc Storm Shadow típusú, pilóta nélküli manőverező repülőgéppel kíséreltek meg az ukrán fegyveres erők hétfőn csapást mérni a Krím félszigeten lévő létesítményekre, az orosz légvédelem valamennyit lelőtte - közölte az orosz védelmi minisztérium.

A tárca hétfői hadijelentése szerint a "különleges hadművelet" övezetében az orosz légvédelem két HIMARS-rakétát és 39 drónt fogott el. A minisztérium jelentése szerint az orosz erők három frontszakaszon 12 rohamot vertek vissza, amelyekben 835 ukrán katona esett el vagy sebesült meg. A legnagyobb veszteséget, 285 főt az ukrán fél a Donyeck körzetében vívott harcokban szenvedte el, a legtöbb támadással, kilenccel a kupjanszki frontszakaszon próbálkozott.

Az orosz összesítés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett négy vezetésipontot, négy harckocsit - köztük egy német Leopardot -, négy páncélozott harcjárművet, három gyalogsági harcjárművet, négy amerikai gyártmányú M777-es vontatott és egy lengyel Krab önjáró tarackot.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter hétfőn egy pekingi biztonságpolitikai fórumon azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők katonái közül a június 4-én elkezdett, "a Nyugat által széles körben reklámozott és bőkezűen támogatott" ellentámadás során csaknem 90 ezren meghaltak vagy megsebesültek, és az ukrán hadsereg hatszáz harckocsit és csaknem 1900 különböző típusú páncélozott harcjárművet veszített.

"Ugyanakkor semmilyen taktikai jelentőségű sikert nem értek el a csatatéren" - jelentette ki Sojgu, aki szerint az orosz hadsereg "módszeresen és magabiztosan fogja teljesíteni a kapott feladatot és biztosítani a civilek biztonságát".

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közölte, hogy 

hazaárulás gyanújával őrizetbe vett Szevasztopolban egy orosz állampolgárt, aki a krími védelmi erődítményekről szolgáltatott ki adatokat adott át az ukrán félnek. 

A gyanúsítottra, ha elítélik, 12 évtől életfogytiglanig tartó szabadságvesztés szabható ki.

A "Luhanszki Népköztársaság" legfelsőbb bírósága távollétében 20 évi fegyházra ítélte Volodimir Bolehant, az ukrán 10. önálló hegyi rohamdandár 108. zászlóaljának parancsnokát, aki tavaly júniusban lakóházak nehézfegyverekből való lövetését rendelte el Mikolajivka faluban.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) vasárnap éjjel közölte, hogy a donyecki régió orosz ellenőrzés alá került részén lévő Volnovahában, egy magánházban kilenc agyonlőtt ember, köztük két gyerek holttestére bukkantak. A hatóság büntetőeljárást indított, de a gyilkosság indítékáról és elkövetőjéről nem közölt részleteket.

Ukrán főparancsnokság: megsemmisítettek egy orosz légvédelmi rendszert a Krímben

Az ukrán erők megsemmisítettek egy orosz légvédelmi rendszert hétfőre virradóra az Oroszország által 2014-ben elcsatolt Krím félsziget nyugati részén – erősítette meg az ukrán fegyveres erők főparancsnokságának stratégiai kommunikációs központja a Telegram közösségi oldalon.

A támadásról korábban beszámoló média szerint az Olenyivka falu közelében lévő bázis ellen hajtották végre a csapást, amelyben 17 orosz katona megsebesült.

Az ukrán légierő azt közölte a Telegramon, hogy az éjjel az orosz erők 12 Sahid drónnal és két H-59 manőverező robotrepülőgéppel támadták Ukrajnát, de az ukrán erők valamennyik a levegőben megsemmisítették.

A déli Odessza megye ügyészsége arról tájékoztatott, hogy az orosz erők csapást mértek a megyeszékhely közelében egy hajójavító üzemre, a támadásban négy munkás megsebesült.

Roman Mrocsko, Herszon város katonai adminisztrációjának vezetője a Facebookon arról adott hírt, hogy az orosz csapatok éjfél körül csapást mértek a megyeszékhelyre, és az ágyúzások következtében tűz ütött ki egy társasház kilencedik emeletén. A tűzben egy 85 éves nő életét vesztette, egy másik áldozatot pedig égési sérülésekkel és füstmérgezéssel láttak el. Olekszandr Prokugyin megyei kormányzó később a Telegramon azt írta, hogy Herszont napközben is orosz támadás érte, egy buszra nyitottak tüzet, aminek következtében heten megsebesültek.

Herszon megyében az orosz erők a beriszlavi járásban lévő egyik településre is csapást mértek két irányított légibombával – közölte a régió kormányzói hivatala. A közlemény szerint menekülés közben sérüléseket szenvedett egy nő és egy férfi, mindkettőjüket kórházba szállították. A településen magánházak és egy kápolna rongálódott meg.

Az orosz hadsereg hétfőn nap közben rakétatámadást intézett Zaporizzsja peremvidékén egy település ellen, aminek következtében egy szociális infrastrukturális létesítmény megsemmisült – adta hírül Jurij Malasko megyei kormányzó a Telegramon. Hozzátette, hogy a katasztrófavédelem munkatársai a helyszínen dolgoznak, áldozatokról eddig nem érkezett jelentés.

Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka az Interfax-Ukrajina hírügynökségnek adott interjújában arról beszélt, hogy a Donyeck megyei Bahmut térségében az orosz csapatok jelentősen megerősítették katonai jelenlétüket, és a védekezésről támadásra tértek át.

Az ellenség akcióit sűrű tüzérségi és aknavetőtűz támogatja. A kamikaze drónok használata folyamatosan növekszik. Ugyanakkor katonáink szakszerű és összehangolt fellépésének köszönhetően az ellenség súlyos veszteségeket szenved, és nem tudja elérni céljait

– hangoztatta Szirszkij. Hozzátette, hogy emellett

az orosz csapatok a Harkiv megyei Kupjanszk téréségében is aktívan támadnak, egyszerre több irányba próbálnak előrenyomulni.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, hétfői összesítése szerint az orosz hadsereg egy nap alatt „mintegy 860” katonát vesztett el Ukrajnában, a háború kezdete óta pedig már közel 300 ezret. Az ukrán erők vasárnap megsemmisítettek egyebek mellett egy orosz repülőgépet, 15 harckocsit, 14 tüzérségi és egy légvédelmi rendszert, valamint húsz drónt.

Egy orosz zsoldoscsoport nőket toboroz a harcokba

Nőket toboroz egy orosz államilag támogatott katonai magánvállalat (PMC) a háborúba – közölte a brit védelmi minisztérium.

A közlemény szerint a közösségi médiában nőket biztattak arra, hogy csatlakozzanak az orosz PMC Reduthoz. A besorozottakat drónoperátoroknak, illetve mesterlövésznek képeznék ki.

Az orosz katonaságnál a nők jelenleg főként orvosi és élelmezési feladatokat látnak el – írja az Origo a The Guardian cikkére hivatkozva.

Fokozott drónbevetés Soledarban

Az ukrán fegyveres erők egyre több FPV drónt vetnek be a Donyecki Népköztársaság (DPR) területén található Soledar régiójában – írja a TASS.

A katonaság tájékoztatása szerint az elmúlt hónapban napi 20-30-ra nőtt a térségben bevetett drónok száma.

Drón és rakétatámadások értek több ukrán régiót

Az orosz erők október 30-án hajnalban 12 Shahed típusú kamikaze drónt és két Kh-59 irányított rakétát indítottak Ukrajna ellen – írta a légierő.

Az ukrán légvédelem állítólag az összes drónt és rakétát lelőtte.

A regionális hatóságok szerint a drónok és rakéták törmeléke megrongált egy ötemeletes épületet, egy magánlakást és egy autót Dnyipropetrovszkban, valamint tüzet okozott egy Mikolajiv-i farmon.

A Szibériai zászlóalj tagjai kiképzésen vesznek részt egy Kijev közelében lévő gyakorlótéren 2023. október 24-én. A zászlóaljat az ukrán fegyveres erők nemzetközi légiójának egységeként állították fel orosz állampolgárságú volt katonákból, polgárjogi aktivistákból és önkéntesekből, akik küzdeni szándékoznak az Ukrajnát megtámadó orosz haderő ellen
Fotó: Szerhij Dolzsenko / Forrás: MTI/EPA

A krími híd forgalmát ideiglenesen leállították

Átmenetileg leállították a járműforgalmat a Krími hídon – számolt be az információs központ Telegram csatornáján.

Ukrajna Gorlovkát és Alekszandrovkát ágyúzta

Az ukrán csapatok Gorlovka és Alekszandrovka településeket lőtték. Két óra alatt összesen 18 lövedéket lőttek ki. A támadás helyi idő szerint 10:05-kor történt – írja a Ria Novosztyi.

Dróntámadás Szevasztopolnál

Az orosz fekete-tengeri flotta erői visszavertek egy ukrán dróntámadást Szevasztopolnál – számolt be a város kormányzója, Mihail Razvozsaev.

Több mint száz katona halt meg Donyecknél

Az orosz csapatok a légierő és a tüzérség támogatásával visszavertek egy ukrán támadást Donyecknél. Ukrajna az ütközet során 110 harcosát veszítette el – mondta Vadim Asztafjev, az orosz védelmi minisztérium képviselője.

Asztafjev elmondása szerint a katonákon kívül az ukrán fegyveres erők veszteségei: két páncélozott jármű, egy 122 milliméteres D-30-as tarack, egy amerikai 155 milliméteres M777-es tarack.

Asztafjev hozzátette, hogy az orosz légvédelmi rendszerek képesek voltak megsemmisíteni az R18, FPV és Valkyrie drónokat Zolotarevka, Nyrkovo és Troitsky közelében a Donyecki Népköztársaságban (DPR).

Robbanások Nikolaevben

Robbanások voltak Nikolaev régiójában, amely után tűz ütött ki egy raktárban –mondta Natalja Gumenyuk, az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) „Dél” hadműveleti parancsnokságának szónoka a Rada tévécsatorna adásában.

Légiriadó három ukrán régióban

Légiriadót jelentettek be Szumi, Poltava és Harkov régiókban – írta a Ria Novosztyi. Az oroszok szerte Ukrajnában támadják az energetikai, védelmi ipari, katonai vezetési és kommunikációs létesítményeket – írta a portál. 

Herszont támadták az oroszok

Az oroszok Herszon központjára mértek csapást, a támadásban egy idős férfi megsebesült – írta a Kyiv Independent. 

Több mint tízezren érkeztek vasárnap Magyarországra

Magyarország területére 2023. október 29-én 0 óra és 24 óra között az ukrán–magyar határszakaszon 4629 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 5960 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 68 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

A vasárnapi eseményekről itt olvashat:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában