Terrorizmus

2023.10.13. 13:59

Allah Akbart kiáltott a késelő egy franciaországi iskolában (videó)

Az eddigi információk szerint egy tanár meghalt és további két ember súlyosan megsérült az észak-franciaországi Arras egyik gimnáziumában.

MW

Helyszínelők dolgoznak a franciaországi Arras egyik iskolájánál, ahol egy férfi késsel megölt egy tanár, másik két embert pedig súlyosan megsebesített 2023. október 13-án

Forrás: AFP

Fotó: Denis CHARLET

Késsel támadt péntek délelőtt egy férfi az észak-franciaországi Arras egyik gimnáziumában; egy tanár meghalt és további két ember súlyosan megsérült - közölték rendőrségi források.

A támadót a rendőrség előállította − jelezte a X-en Gérald Darmanin belügyminiszter.

A merényletben egyetlen diák sem sérült meg - közölte a rendőrség.

Az elkövetőt Mohammed Mogouchkovnak hívják, 20 éves, csecsen nemzetiségű orosz állampolgár, családjával 2008-ban érkezett Franciaországba.

A támadó az iskola volt tanulója, és szerepel a titkosszolgálatoknak az állambiztonságra veszélyes emberek nyilvántartásában. Menedékkérelmét 2021-ben formai okok miatt visszautasították az illetékes hatóságok, de miután 13 évesnél fiatalabb volt, amikor Franciaországba érkezett, kitoloncolása nem volt lehetséges.

A belbiztonsági szervek 2023 júliusa óta megfigyelés alatt tartották, telefonbeszélgetéseit leghallgatták

- jelezték hírszerzési források az AFP hírügynökségnek. A férfit legutóbb csütörtökön ellenőrizék, de a telefonbeszélgetéseiben az elmúlt napokban nem volt arra utaló elem, hogy támadásra készül - tette hozzá a forrás.

Egy olyan radikális személyről van szó, akinek a potenciálja ismert, de hirtelen döntött arról, hogy akcióba lép, nehézzé téve az ártalmatlanítását

− idézte a forrást az AFP.

A gimnázium épülete előtt megölt franciatanárnőt a torkán és a mellkasán érte a szúrás a rendőrség szerint. A sérültek között van egy biztonsági őr, aki súlyosan megsérült, életveszélyes állapotban ápolják kórházban, míg egy másik tanár könnyebb sérüléseket szenvedett.

A rendőrség vizsgálja, hogy az iszlamista támadó ismerte-e az áldozatát, illetve, hogy a merénylet összefüggésbe hozható-e a Hamász iszlamista palesztin szervezet felhívásával, amely ezen a napon a „harag kimutatására„ szólítja fel híveit az egész világon.

A támadó 17 éves öccsét is előállították, egy másik közeli oktatási intézmény közelében, de nála nem volt kés, sem más fegyver.

A Le Monde című napilap úgy tudja, hogy az elkövető bátyját 2019-ben 17 évesen Strasbourgban letartóztatták, mert egy öttagú, az Iszlám Állam dzsihadista szervezettel szimpatizáló radiális iszlamista csoport tagja volt, amely rendőrök ellen tervezett merényleteket.

A BFM hírtelevízió úgy értesült, a gyanúsított a támadáskor azt kiállította, hogy Allahu Akbar.

A támadásról készült és a francia televíziókban bemutatott felvételeken látható, hogy többen is megpróbálták feltartóztatni a késelőt. Egyikük, a gimnáziumban tanító egyik filozófiatanár, Martin Dousseau a France2 köztelevízióban elmondta: 

a késsel hadonászó férfi megkérdezte, hogy milyen tanár, és hogy tanít-e történelmet. Benyomása szerint a merénylő kifejezetten történelemtanárokat akart ölni.

A tanár beszámolója szerint az iskolában pánik tört ki, amikor a diákok szemben találták magukkal a fegyveres férfival. 

Elbarikádoztuk magunkat, aztán megérkezett a rendőrség, és ártalmatlanították

 − mondta a tanár.

A nemzetgyűlés bejelentette, hogy az áldozatokkal való szolidaritás jegyében felfüggeszti a munkáját. Emmanuel Macron államfő és Gabriel Attal oktatási miniszter délután a helyszínre látogatott.

A köztársasági elnök a gimnáziumban emlékezett arra, hogy 

szinte napra pontosan három évvel Samuel Paty meggyilkolása után ismét egy iskolában csapott le az iszlamista terrorizmus barbarizmusa.

2020. október 16-án egy csecsen iszlamista lefejezett a nyílt utcán egy történelemtanárt, Samuel Patyt, a Párizshoz közeli Conflans-Sainte-Honorine-ban azért, mert tíz nappal korábban a szólásszabadságról tartott óráján Mohamed profétáról készített karikatúrákat mutatott be a tanulóknak. A 18 éves iszlamista támadót a helyszínen lelőtték a rendőrök.

A Charlie Hebdo szatirikus hetilap ellen 2015 januárjában elkövetett terrortámadás óta több mint 260-an veszették életüket iszlamista merényletekben Franciaországban.

A kormány pénteken elrendelte minden franciaországi oktatási intézmény fokozott védelmét.

Gérald Darmanin belügyminiszter már korábban jelezte, hogy 

a Hamász szombati izraeli támadása és az izraeli válaszlépés óta Franciaországban „több mint száz antiszemita incidenst” észleltek, amelyek kapcsán 41 embert őrizetbe vettek. 

A mintegy ötszáz zsidó vallási helyet és oktatási intézményt azóta 10 ezer rendfenntartó védi.

Franciaországban él Európa legnagyobb muszlim és zsidó közössége is, Emmanuel Macron államfő arra szólította fel a franciákat, hogy maradjanak egységesek és tartózkodjanak attól hogy „importálják” az Izrael és a Hamász közti konfliktust

A legmagasabb szintű terrorkészültséget vezették be Franciaországban a késeléses merénylet után 

A legmagasabb szintű terrorkészültséget vezették be Franciaországban pénteken, miután aznap egy arras-i gimnáziumban egy iszlamista halálra késelt egy tanárnőt és másik két embert megsebesített, az egyikük állapota életveszélyes. 

Elisabeth Borne miniszterelnök úgy döntött, hogy a merényleti szükséghelyzet szintjére emeli a Vigipirate nevű terrorellenes készültséget - közölte a kormányfői kabinet azután, hogy biztonsági tanácskozást tartottak az Élysée-palotában Emmanuel Macron köztársasági elnök, a miniszterelnök és a kormány több tagja részvételével. 

A merényleti szükséghelyzetet közvetlenül egy merénylet után, illetve akkor vezethetik be, ha egy azonosított terrorszervezet, amelynek a tartózkodási helyét nem ismerik, akcióba lép. 

Gérard Darmanin belügyminiszter a TF1 televízióban az Izrael és a Hamász közötti gázai övezeti háborúra utalva kijelentette, hogy a rendelkezésre álló információk szerint kétségkívül összefüggés van a közel-keleti események és a merénylet között. 

A rendőrség őrizetbe vette az elkövetőt, egy húszas éveiben járó csecsen férfit. Később további hét embert állítottak elő, közöttük az elkövető öccsét.

 

Késsel támadtak a pekingi izraeli követség egy alkalmazottjára

A Hamász október 13-át a „düh napjának” nyilvánította. Már az előző napokban is megszaporodtak a palesztinok melletti szimpátiatüntetések és a zsidók elleni támadások Nyugat-Európában. Peking nem tűnt valószínű helyszínnek.

A pekingi izraeli követség egy alkalmazottját érte késes támadás pénteken. Az áldozatot kórházba szállították, az állapota stabil – derül ki az izraeli külképviselet közleményéből.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában