Illegális bevándorlás

2023.09.26. 17:14

Gépfegyverrel lőttek magyar rendőrökre migránsok a déli határon (frissült)

Rálőttek egy szerb-magyar közös járőrcsoportra a határ vajdasági oldaláról Mórahalom közelében; senki sem sérült meg - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden a rendőrség honlapján.

MW

Rendőr és katona járőrözik a röszkei közúti határátkelőhely szomszédságában épült kerítésnél 2020. január 29-én

Forrás: MTI

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Azt írták, Mórahalom térségében egy négytagú szerb-magyar közös járőrcsoport legalább négy egyes lövést, majd több rövid, Szerbia irányából a légtérbe, majd feléjük leadott sorozatlövést észlelt az ideiglenes biztonsági határzárnál csütörtökön 22 óra 30 perckor. 

A rendőrök egy a közvetlen közelükben becsapódó lövedék hangját is jelentették parancsnokaiknak, akik azonnali kivonásukról határoztak, így

 a rendőrök kihátráltak a tűzvonalból; senki sem sérült meg.

 A lövéseket feltehetően több sorozatlövő fegyverből, nagy valószínűséggel illegális migráns hátterű embercsempész bandák tagjai adták le. 

A szerb és a magyar hatóságok a határrendsértés kivizsgálása érdekében határtalálkozót tartottak. A Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés bűntett gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen eljárást indított.


Őrizetbe vettek egy török férfit, aki a határkerítésen átmászva fegyverrel fenyegette a rendőröket

Őrizetbe vettek egy fiatalkorú török férfit, aki Mórahalom térségében, a határkerítésen átmászva fegyverrel fenyegette a rendőröket - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség az MTI-vel kedden. 

Azt írták: a határkerítés távfelügyeleti rendszerét kezelő rendőrök szeptember 25-én 9 óra körül észleltek Mórahalom térségében egy kisebb csoportot, amelynek tagjai létrán másztak át szerb oldalról a határkerítésen. 

Hozzátették: a helyszínre irányított két határvadász és a rendőrjárőr a határkerítések közötti manőverúton akart intézkedni a feltartóztatott fiatalkorú férfival és társával szemben, míg harmadik társuk a létra tetején maradt.    

A megalapozott gyanú szerint

 a fiatalkorú férfi elővette a ruházatába rejtett működőképes maroklőfegyvert, azt csőre töltötte és a tőle egy-két méterre lévő, intézkedni kívánó rendőrökre fogta. 

Eközben a harmadik férfi a kerítéshez támasztott létráról Szerbia felől fenyegette lőfegyverrel a rendőröket. 

A fenyegetés miatt a rendőri intézkedés meghiúsult, a három férfi visszamászott a kerítésen Szerbiába.

 A Központi Nyomozó Főügyészség tájékoztatása szerint lövés és személyi sérülés nem történt. 

Hozzátették: a reggeli intézkedésben részt vevő határvadász 11 órával később, egy Mórahalom közelében feltartóztatott, 23 tagú csoport tagjai között felismerte a fiatal férfit, aki korábban lőfegyvert fogott rá. A fiatal férfit kiemelték a csoportból és előállították, majd őrizetbe vették. A Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség csoportosan, fegyveresen elkövetett hivatalos személy elleni erőszak, és lőfegyverrel visszaélés miatt folytat nyomozást a fiatal török férfi ellen, aki gyanúsítottkénti kihallgatásán tagadta a bűncselekmény elkövetését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában