Illegális bevándorlás

2023.09.19. 15:04

Pásztor István: Szerbiának felül kell vizsgálnia migrációs politikáját

Szerbiának felül kell vizsgálnia migrációs politikáját, mert napról napra tarthatatlanabb a helyzet az országban - hangsúlyozta Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke a szabadkai Pannon RTV Közügyek című műsorában hétfő este.

MW

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke beszél a magyar kormány vajdasági gazdaságfejlesztési programjában részt vevő Gebi Kft. fennállásának 40. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen Topolyán 2023. szeptember 15-én

Forrás: MTI

Fotó: Molnár Edvárd

Kiemelte: a VMSZ már a migránsválság csúcsa, vagyis 2015 óta folyamatosan felhívja a figyelmet azokra a veszélyekre, amelyeket a Szerbián áthaladó illegális bevándorlók jelentenek. "Ez nem mai jelenség, 2015-től ennek az elszenvedői vagyunk, de napról napra durvább és durvább kereteket kap. Itt bandaháborúról van szó, és ki kell mondani egyértelműen, hogy szervezett bűnözésről, szervezett embercsempészetről van szó" - húzta alá. 

Rámutatott, hogy a helyzet nem változott az utóbbi nyolc évben,

 a VMSZ felhívja a problémára a figyelmet, arra kap egy választ, de alapvetően semmi sem változik.

 A fokozódó migrációs nyomás már tarthatatlan, hiszen ellehetetleníti az emberek mindennapjait - tette hozzá Pásztor István. 

A VMSZ elnöke arra is emlékeztetett, hogy

 az Európai Unió 2015-ben ráerőszakolta Szerbiára a saját migrációs politikáját, és Szerbia ezt a mihamarabbi csatlakozás érdekében elfogadta, most viszont eljött az idő, hogy Szerbia felülvizsgálja a migrációs politikáját. 

Pásztor István közölte, hogy többször is beszélt erről Aleksandar Vucic köztársasági elnökkel, és egyetértettek ebben a kérdésben. 

"Én azt gondolom, egyetlenegy megoldás van, hogyha ezek az emberek addig, amíg nem kapnak menedékjogot, nem hagyhatják el azokat a központokat, amelyeket valahol a szerb-északmacedón határ közvetlen közelében kell létrehozni. Akinek papírja lesz arról, hogy menedékjogot kér és kap, az bejöhet, aki pedig nem, azt vissza kell toloncolni. Minden egyéb más tüneti kezelés" - hangsúlyozta. 

Hozzátette: a szerbiai politikai színtéren a VMSZ álláspontját nyilvánosan senki nem támogatja, hiszen nem ez az ország hivatalos politikája, ugyanakkor 

sokan gondolkodnak ugyanúgy, ahogy a Vajdasági Magyar Szövetség. 

Sokan viszont nem is tudnak arról, hogy milyen a helyzet a migráció sújtotta területeken, mert csak a televízióból értesülnek arról, hogy ilyen is van, közvetlen tapasztalataik nincsenek - tette hozzá. 

A migrációs válság tetőpontján, 2015-ben körülbelül egymillió illegális bevándorló haladt át az úgynevezett nyugat-balkáni útvonalon, amelynek Szerbia is része. 

Hivatalos adatok szerint az illegális bevándorlás legnépszerűbb útvonala még mindig a nyugat-balkáni szárazföldi út. 

Mivel a szerb hatóságok nem toloncolják ki azokat, akiket elfognak, csupán az ország északi határától a déli határig szállítják őket vissza, a migránsok sok esetben újra útra kelnek, és néhány nappal később elérik a magyar határt, ahol ismét megkísérelnek bejutni az Európai Unióba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában