Illegális migráció

2023.09.20. 12:36

Nő a feszültség a bevándorlók között Lampedusa szigetén (videó)

Három nap alatt 8500 migráns kötött ki az olaszországi Lampedusa szigetén. Az egy hete tartó válsághelyzetre az Európai Unió továbbra sem tudott érdemi megoldást felkínálni, így az aprócska sziget továbbra is szenved.

MW

Az ország belsejébe szállításukra várakozó, illegális bevándorlók a dél-olaszországi Lampedusa szigetén lévő befogadóközpontban 2023. szeptember 19-én

Forrás: MTI/EPA/ANSA

Fotó: Ciro Fusco

Tucatszám jelennek meg a helyszíni videók, melyeken jórészt csoportokba verődött férfiak láthatók, ahogy az utcákon lődörögnek vagy a parkokban, tereken üldögélve várják, hogy tovább utazzanak – írja a Magyar Nemzet.

Egy másik videóhoz csatolt leírás szerint pedig öt nap alatt 15 550 afrikai bevándorló érkezett Lampedusára. Tudósítások arról számoltak be, hogy harminc perc alatt húsz hajó kötött ki migránsokkal. 

Egy következő videón pedig az látható, ahogy az elégedetlen migránsok tömege elállja az utat, ezzel a helyiek számára is lehetetlenné téve a közlekedést. 

Ezen a felvételen szabályosan ütik-vágják egymást a migránsok. A bevándorlók közötti feszültség érezhető egy másik videón is.

A teljes cikk ITT olvasható. 

Várhelyi Olivér: működik a Memorandum Tunéziával

Működik a Memorandum Tunéziával, nélküle most még több partraszállás lenne – nyilatkozta Várhelyi Olivér, bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos a La Stampa olasz lap szerdai számában.

A biztos szerint azt azonban nem lehet elvárni, hogy lebontsák az emberkereskedők hálózatát két hónap alatt. Van egy valódi probléma: az indulások számának növekedése. Az EU nagyon szorosan együttműködik Tunéziával, hogy segítse a határai feletti ellenőrzés visszaszerzésében.

Kifejtette, időre és nagy erőfeszítésekre van szükség, de reméli, hogy néhány héten belül ki tudják alakítani a szükséges készségeket. 2022-ben a tunéziai parti őrség 9376 embert állított meg, idén már 24 ezret. Tavaly 32 459 életet mentettek meg, idén már 50 ezret. Sajnos az embercsempészek megnégyszerezték erőfeszítéseiket annak érdekében, hogy átjuttassák a migránsokat Olaszországba – mondta.

Az olasz lapban megjelentek szerint Josep Borrell Várhelyit levélben kritizálta, amiért szerinte nem konzultált a tagállamokkal és a külügyi és biztonságpolitikai főképviselővel a Tunéziával kötött megállapodás kapcsán, amit a magyar biztos cáfolt, szerinte Borrell igenis tudott róla.

Várhelyi Olivér dicsérte a Memorandumot, amely nélkül sokkal több migráns indult volna útnak a nyáron. Szerinte Ursula Von der Leyen jól döntött, hogy minél előbb aláírta. A Memorandum aláírásának túlzott gyorsaságát kritizálta az Európai Tanács, de Várhelyi Olivér elmondta, hogy a tanács is tudott mindenről, de megígérték neki, hogy legközelebb nem kapkodnak az aláírással. A következő ország, amellyel hasonló megállapodást írhat alá ez EU, valószínűleg Egyiptom lesz; a tárgyalások jelenleg is folynak. Ugyanakkor Marokkóval is jó kapcsolatokat ápol az EU.

Elmondta, egy uniós tagállam a Memorandumot kétséggel fogadta, mert szerinte aggályos az emberi jogok tiszteletben tartását illetően. Várhelyi Olivér tisztázta a kérdést az adott tagállammal, amelyet nem nevezett meg.

Kifejtette, a pénzt hamarosan folyósítják Tunisznak annak érdekében, hogy megállítsák a migránsokat. Megállításukban egy uniós haditengerészeti misszió segíthet, például keresési műveletekkel, de az embereket kizárólag az észak-afrikai országoknak kell kimentenie a tengerből.

A biztos egyetért azzal az elképzeléssel, hogy a menekültkérelmeket EU-n kívüli nagykövetségeken adhassák be, mert így az EU döntene arról, hogy ki jöhet be a területére, nem pedig az embercsempészek – ehhez persze meg kellene állapodni ezekkel az országokkal.

Arra a kérdésre, hogy mit gondol arról, hogy Giorgia Meloni azzal vádolta Paolo Gentiloni biztost, hogy nem tartja szem előtt az olasz érdekeket, Várhelyi Olivér elmondta: minden biztosnak kötelessége, hogy országa gondolkodásmódját respektálja. Egy biztosnak el kell hozni érzékenységét, kultúráját.

„Én magyar vagyok, és megvan a saját nézőpontom, egy olasznak pedig egy másik, és így tovább” – fogalmazott Várhelyi Olivér.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában