Segítségnyújtás

2023.09.17. 17:48

Hétfőre elérhetik Líbia árvíz sújtotta régióját a magyar mentőcsapatok (videó)

A magyar mentőalakulatok hajóra tudtak szállni és hétfőre már elérhetik Líbia katasztrófa sújtotta régióját, ahol azonnal megkezdik majd a munkát – közölte a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap délután a Facebook-oldalán.

MW

Áldozatokat keresnek mentők a kelet-líbiai Dernában 2023. szeptember 17-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Juszef Murad

Szijjártó Péter emlékeztetett: csaknem egy hete, hétfőre virradóra katasztrófa történt a líbiai Derna kikötővárosában, ahol vihar okozta gátszakadás miatt több mint 10 ezer ember vesztette életét, további ezreket még nagy erőkkel keresnek.

Folyamatosan egyeztetünk a helyi hatóságokkal, amelyek szerint hatalmas szükség van a mentőcsapatokra, és már nagyon várják a magyarokat, mivel csak kevés külföldi mentőalakulat tud bejutni a szinte megközelíthetetlen területre

– írta.

A miniszter közölte, 

„törökországi nagykövetségünk munkájának hála” a magyar mentőalakulatok hajóra tudtak szállni.

A kutató-mentő expedíció mellett az egészségügyi ellátásban is számítanak a magyarokra a katasztrófa sújtotta területen, ezért kétségkívül „emberfeletti munka vár” a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat, a Budapest Mentőszervezet és az Inter Rescue Mentőcsoport tagjaira – írta Szijjártó Péter.

Hozzátette: 

jelenleg is folyamatos műholdas kapcsolatban vannak a magyar mentőcsapatokkal. Valamennyien jól vannak, teljes létszámban, mentőkutyáikkal együtt tartanak Líbia partjai felé a törökországi Izmir városából.

A Külgazdasági és és Külügyminisztérium 14 millió forint értékben támogatta a kiutazó csapatokat.

Életét vesztette egy görög mentőcsapat több tagja egy közúti balesetben Líbiában

Életét vesztette egy görög mentőcsapat négy tagja egy közúti balesetben Líbiában – közölte vasárnap a kelet-líbiai kormányzat egészségügyi minisztere.

A tragikus balesetben tizenöten megsérültek, közülük heten súlyos állapotban vannak – ismertette Uszmán Abdul Dzsalíl televízióban közvetített sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, a 19 fős mentőcsapatot szállító jármű az árvízkatasztrófa sújtotta kelet-líbiai Dernánál frontálisan ütközött egy líbiai család autójával. A balesetben a család három tagja is életét vesztette.

A pusztítás nyomai a kelet-líbiai Dernában 2023. szeptember 17-én
Fotó: Yousef Murad / Forrás: MTI/AP

Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Irodája (OCHA) legfrissebb adatai szerint mintegy 11 300 ember életét követelték Dernában az áradások és 10 100 embert tartanak nyilván eltűntként. További 170 ember Líbia más térségeiben vesztette életét az ítéletidőben. A Daniel nevű vihar múlt hétfőre virradóra csapott le a százezer lakosú Dernára, két gát átszakadt, aminek következtében szökőárral felérő víztömeg árasztotta el a városon átívelő völgyet.

„Ezek a számok várhatóan növekedni fognak, ahogy a kutató-mentő csapatok fáradhatatlanul további túlélők után kutatnak” – ismertette az adatokat az OCHA a líbiai vörös félholdra hivatkozva.

Utóbbi segélyszervezet azonban visszautasította a számadatokat. „A hivatalos számokat a líbiai hatóságok által erre felhatalmazott ügynökség teszi közzé” – húzta alá a líbiai vörös félhold.

A dernai polgármester a héten azt mondta, hogy akár a húszezret is elérheti a halálos áldozatok száma, szombaton azonban a kelet-líbiai kormány hivatalosan 3252-re tette a halottak számát.

A tripoli székhelyű líbiai nemzeti egységkormány adatai szerint az ár legkevesebb 891 épületet pusztított el Dernában, másik 211 épületben részleges károk keletkeztek, 398-at pedig elöntött az iszap. A város épületeinek negyedében keletkeztek károk. A tripoli vezetés egyben elrendelte, ivóvíz rendelkezésre bocsájtását a katasztrófa sújtotta régióknak.

2011 óta az országnak két kormánya van, az egyik, a nemzetközi közösség által elismert, Abdel-Hamíd Dbeibah miniszterelnök vezette adminisztráció a nyugat-líbiai Tripoliban működik, a másik, amely Halifa Haftar hadúr táborának szövetségese, az ország keleti részében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában