Tűzvész

2023.08.15. 05:44

Naponta 10-20 áldozat maradványait találhatják majd meg a hawaii szigeten

A tűzvész sújtotta hawaii szigeten, Mauin változatlanul ezernél több embert keresnek, miközben hétfő estére a halálos áldozatok száma elérte a 99-et – írja az MTI.

MW

Erdőtűz túlélői a hawaii Maui-szigeten fekvő Kahului város King's székesegyházában 2023. augusztus 13-án

Forrás: MTI/AP/San Francisco Chronicle

Fotó: Stephen Lam

Josh Green kormányzó elmondta, hogy a mobiltelefon-szolgáltatás helyreállításával páhuzamosan 2000-ről 1300-ra csökkent azok száma, akiket hozzátartozóik keresnek. Azt is elmondta, hogy

a romok átkutatása a következő tíz napban folytatódhat, és a keresőkutyákkal dolgozó egységek várhatóan „naponta 10-20 áldozat maradványait találják majd meg”.

A védelmi minisztérium hétfőn közölte, hogy a nemzeti gárda emberei, a parti őrség egységei és az amerikai hadsereg hadmérnökei továbbra is részt vesznek a katasztrófa utáni intézkedésekben, a fegyveres erők további egységei pedig készen állnak, hogy bekapcsolódjanak, ha szükségessé válik.

A Hawaii-szigetekhez tartozó Maui szigetén múlt kedden csaptak fel a lángok, amelyek a száraz bozótban és erős szélben rendkívül gyorsan elérték a lakott területet. A történelmi Lahaina város, az egykori Hawaii Királyság fővárosa szinte teljesen elpusztult.

A kormányzó hétvégi bejelentése szerint

2200 épület semmisült vagy sérült meg, amelyek csaknem 90 százaléka lakóépület.

Arról is beszámolt, hogy a tűzvész mintegy hatmilliárd dollár (csaknem 21 ezer milliárd forint) kárt okozott. A tűz keletkezésének körülményeit vizsgálják, ahogy azt is, hogy miért nem működött a szigeten létező szirénarendszer.

A természeti katasztrófa az elmúlt évszázad legsúlyosabb erdőtüze volt az Egyesült Államokban, Hawaii történetében pedig a feljegyzések óta a második legpusztítóbb természeti csapás, aminél több halálos áldozata csak az 1946-os szökőárnak volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában