Zsarolás

2023.07.16. 11:47

Orbán Balázs: Brüsszel célkeresztjében a rezsicsökkentés eltörlése

A brüsszeli bürokrácia és az Európai Bizottság elnöke „célkeresztre tűzte” a magyar rezsicsökkentést, így próbálják „olyan helyzetbe zsarolni” az országot, hogy a hatósági árak helyett a piaci árakat kelljen fizetni, ami a magyar lakosságnak "elfogadhatatlan terhet jelentene" – jelentette ki a miniszterelnök politikai igazgatója a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

MW

Forrás: Orbán Balázs Facebook-oldala

Orbán Balázs elmondta, született egy brüsszeli dokumentum, amely egyértelműen azt várja el a kormánytól különböző támogatásokért, részben uniós forrásokért cserébe, hogy változtasson a hatósági áras rendszeren. Hozzátette, megpróbálják elmagyarázni azt, hogy ez miért nem elfogadható, a rendszer fenntartása miért nagyon fontos a magyar középosztály, a magyar családok és a nyugdíjasok számára.

A rezsicsökkentés eltörlése beláthatatlan következményekkel járna, hiszen uniós összehasonlításban Magyarországon a legalacsonyabbak a villamosenergia- és földgázárak a rezsicsökkentés politikájának köszönhetően. A háború és az elhibázott szankciók az egekbe emelték az energiaárakat, és ez az unió minden országban látszódik a lakossági oldalon is, vagyis a lakosoknak kell megfizetniük az áremelkedést

- szögezte le.

Megjegyezte: 

több ország is próbálkozott költségcsökkentő programokkal, de egyik sem olyan hatékony, mint a magyar rezsicsökkentés.

A politikus a kötelező betelepítési kvótáról szólva kiemelte: 

a brüsszeli tervek szerint a tagállamoknál, amelyek nem hajlandók végrehajtani a kvótát, tulajdonképpen vissza kell bontani a határzárat és újra nyílt, több tízezres nagyságrendű bevándorlótáborokban, migránsgettókban kellene ellátni az embereket addig, amíg menekültügyi kérelmük el nem bírálódik.

Magyarország és Lengyelország számára ez elfogadhatatlan, hiszen több évet küzdöttek azért, hogy a nyílt táborokat felszámolják és létrejöjjön egy olyan határvédelmi rendszer, amely képes az illegális migrációt megállítani, és biztosítja a határon kívüli kérelemelbírálási rendszert. Ezt az új megközelítés szerint fel kellene adni, ami nem elfogadható Magyarország számára – fűzte hozzá.

Orbán Balázs elmondta, az európai menekültügyi rendszerrel ellentétben Magyarország álláspontja az, hogy ezeket az embereket nem szabad beengedni Európa, a schengeni térség területére. 

Ha menekültügyi kérelmet szeretnének benyújtani, azt a schengeni területen kívül tehessék meg, és csak a menekültstátuszra jogosultak léphessenek be

– jegyezte meg.

Arra a kérdésre, hogy milyen jogi, politikai eszközök vannak a brüsszeli tervek megakadályozására, elmondta: amíg a döntéshozatal zajlik, minden egyes fórumon próbálnak fellépni a jogszabály megszületésével szemben. 

Elfogadása esetén nem fogják végrehajtani, és erre van lehetőség, hiszen Magyarország Alaptörvénye egyértelműen nyilvánít véleményt ebben a kérdésben. Ennek értelmében a kormány kötelezettsége, hogy ha egy ilyen uniós döntés megszületik, akkor azt ne hajtsa végre

– közölte.

Hozzátette, ettől még „uniós eljárások alá kerülhetünk” és uniós jogi küzdelmek lesznek, de teljesen egyértelmű, hogy a magyar jog szerint a kormány nem járhat el másként, nem járulhatnak hozzá migránsgettók létrehozásához. 

Orbán Viktor is egyértelművé tette, hogy amíg ő a miniszterelnök Magyarországon, ez nem történhet meg

– jelentette ki Orbán Balázs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában