Migránsbiznisz

2023.07.15. 22:35

Nagy a migrációs nyomás a magyar–szerb határ mentén

A csempészek és a taxisok mellett a gond részesei azok a szerb állampolgárok is, akik a tanyáik kiadásával, a bevándorlók utaztatásával, fegyvereladással segítik a migránsokat a törvénytelen határátlépésben – írja a Magyar Nemzet.

MW

Migránsok sétálnak Szabadka központjában

Forrás: Magyar Nemzet

Nagy a migrációs nyomás a magyar határnál. A szerb belügyminiszter, Bratiszlav Gasics a szabadkai, makkhetesi városrészben tett látogatása alkalmával elmondta: az egyenruhások az elmúlt mintegy 3 hónapban csak azon a környéken 7341 migránssal szemben intézkedtek, 229 bevándorló ellen indult büntető-, míg 746 ellen szabálysértési eljárás.

Ez alatt a három hónap alatt 6287 illegális bevándorlót vittek el befogadóállomásra, 44 létesítményt ellenőriztek és 39 lőfegyvert foglaltak le.

A tárcavezető a felháborodott helyiekkel folytatott eszmecserét. A lakossági fórumon, amelyen a miniszter és mások mellett a körzetvezető, a polgármester és a rendőrség illetékesei is jelen voltak, kiemelte: ez alatt az idő alatt a rendőrség ideiglenesen 41 személygépjárművet foglalt le a migránsok illegális szállításával foglalkozó személyektől az ellenük folytatott bírósági eljárás végéig – értesült a Magyar Nemzet.

A lap információi szerint a fórumon részt vevő helyiek leginkább a folyamatos lövöldözésre, az embercsempészekre és az állandósuló félelemre panaszkodtak. Megkérdezték a minisztertől, miért engedik meg, hogy a taxisok jelentős bevételhez jutva akadálytalanul szállítsák az illegális bevándorlókat a szerb–magyar határ mentén fekvő erdőhöz.

Bratiszlav Gasics válaszában arra kérte az embereket, hogy működjenek együtt a rendőrökkel és találjanak közös megoldást a problémákra – áll a szerb belügyminisztérium honlapján közölt beszámolóban.

A gond részesei azonban azon szerb állampolgárok is, akik a tanyáik kiadásával, a bevándorlók utaztatásával, fegyvereladással segítik a migránsokat céljaik elérésében, vagyis abban, hogy törvénytelen módon lépjék át a határt és veszélyeztessék a mi állampolgáraink biztonságát

– szögezte le a szerb tárcavezető.

A miniszter rámutatott arra is, hogy csak ezen a területen, vagyis Szabadka környékén, az elmúlt három hónapban több mint 1400 rendőr teljesített szolgálatot, illetve a magyar–szerb határon a Frontex 75 tagja is jelen van.

Szerbia állampolgárainak a védelme áll az első helyen, a rendőrség folyamatosan akciókat hajt végre, s állandóan a helyszínen van. Gondot jelent viszont, hogy a migránsok a befogadóközpontokból állandóan visszatérnek a határ menti övezetbe – olvasható a megbeszélésről szóló közleményben.

A bevándorlók ezt meg is tehetik, hiszen Szerbiában nyitott központokban helyezik el őket. Ez azt jelenti, hogy amennyiben regisztrálták őket, kapnak egy azonosítót, majd azzal nyugodtan oda mennek országon belül, ahova csak akarnak. A helyiek elmondása szerint ezt meg is teszik, gyakran látni taxisok sorát, amint a magyar határ felé halad Szabadkán, illetve az elmúlt hónapokban az embercsempész bandák között nem ritkák az egymás közti leszámolások is.

 

A migrációs helyzettel kapcsolatban Natasa Sztaniszavljevics, a szerbiai Menekültügyi és Migrációs Főbiztosság biztosa elmondta: adataik szerint a bevándorlási válság 2015-ös kezdete óta több mint másfél millió migráns haladt át a balkáni országon.

Ha ezen emberek célja az lett volna, hogy Szerbiában maradjanak, akkor most 200 vagy 300 ezer betelepült bevándorló élne velünk. De nem ez a céljuk, ők az Európai Unióba akarnak jutni. Ezek az emberek nem Szerbiában akarnak maradni, tovább akarnak menni

– hangsúlyozta az illetékes.

A teljes cikk ITT olvasható.

Bakondi György: a kormány álláspontja az, hogy a határt őrizni kell

A kormány álláspontja az, hogy a határt őrizni kell, mert ez szolgálja a biztonságot, ez ad garanciát a belső biztonság szinten tartásához - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában.

Bakondi György hangsúlyozta: a kormány álláspontja szerint a jogellenesen, a szervezett bűnözés által ideszállított emberek átlépését meg kell akadályozni. Csak az jöhet be, akinek vagy érvényes útiokmányai vagy politikai menekültté nyilvánítási okmányai vannak - szögezte le.

Megjegyezte: Európában a közbiztonság "negatív fordulatot vett" 2015 óta, a tömegesen érkező, migrációs hátterű emberek miatt.

Bakondi György szerint az EU migrációs paktuma "meghívólevél" sokmillió migránsnak. Hozzátette: a tervek szerint Magyarországnak 10-30 ezer migránst kellene ideiglenesen elhelyeznie. Ezek a migránstáborok azonban nagyon hamar "gettósodnának", és mivel nyílt táborok lennének, ismeretlen helyre távoznának az ott elhelyezettek.

Mint mondta, a migrációt népszavazáson elutasító 3,4 millió ember akarata "kötelezi a kormányt", és az alaptörvényben is rögzítették, hogy nincs lehetőség idegen népesség betelepítésére. Sem politikai, sem jogi szempontból nem lehetséges ennek a tervnek a tudomásul vétele, elfogadása - emelte ki.

Emlékeztetett, az e heti kormányülésen tárgyaltak a jogi és politikai lehetőségekről, amelyek "ennek a zavaros, és még talán nem minden részletében tisztázott elgondolásnak a bevezetését meg tudják akasztani". Hangsúlyozta: meg kell állítani "a veszélyes, a 2015-ös eseményekből semmit nem tanuló" elképzelés megvalósulását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában