Be se mennek

2022.05.12. 07:58

Csendbe burkolózik a Demokratikus Koalíció

Érdekes jelenség volt megfigyelhető a héten a parlamentben, mivel újra szerepet kapnak a napirend előtti felszólalások, azonban a Demokratikus Koalíció politikusai – élükön Gyurcsány Ferenccel – nem éltek a lehetőséggel, amivel tovább folytatták az országgyűlési munka bojkottját, amit még a május 2-i alakuló ülésen kezdtek meg, ahonnan a képviselői eskü letétele után kivonultak a DK politikusai. Hasonlóan néma maradt Jakab Péter, a Jobbik elnöke is, aki valószínűleg így akarta elkerülni, hogy a pártját övező botrányokról kelljen beszélni a Tisztelt Házban.

Ezen a héten az új Országgyűlés már a szokásos rend szerint dolgozott, a Demokratikus Koalíció azonban tovább folytatta a parlamenti bojkottot, mivel a Gyurcsány-párt sem a hétfői, sem pedig a keddi ülésen nem élt a parlamenti vitaformák közül a legnagyobb érdeklődéssel kísért napirend előtti felszólalás lehetőségével, ami rendszerint az éles politikai viták terepe a kormánypárti, valamint az ellenzéki frakciók között – írja a Magyar Nemzet.

Gyurcsány Ferenc pártelnök-frakcióvezető egyik nap sem jelent meg a parlamentben, mellette a DK-frakció nagyjából fele szintén nem fáradt be a Házba, a padsorokban – többek között – csak az Országgyűlésbe visszatérő Gréczy Zsoltot, valamint a párt új képviselőjét, az újságíróból politikussá avanzsált Kálmán Olgát lehetett látni.

Emlékezetes, hogy az Országgyűlés múlt heti alakuló ülésén az eskütétel után a baloldal egy része Gyurcsány Ferenc vezetésével kivonult az ülésteremből. A DK 15 fős frakciója mellett így tett a Momentum tízfős képviselőcsoportja, hozzájuk csatlakozott a hatfős Párbeszéd-frakció. Megjegyzendő ugyanakkor, hogy a pozíciószerzésben így is erős a DK, mivel még az alakuló ülésen a baloldal végül a DK-s Oláh Lajost jelölte az Országgyűlés alelnökének, annak ellenére, hogy Gyurcsányékon kívül az összes párt az MSZP-s Hiller Istvánt szerette volna a poszton látni.

A DK-val ellentétben a Jobbik mindkét ülésnapon élt a napirend előtti felszólalás lehetőségével, ám – a többi frakcióvezetővel ellentétben – egyik alkalommal sem Jakab Péter volt az, aki a plénum elé állt volna.

A Gyurcsány Ferenccel közösen indult párt elnöke a Telexnek adott interjúban azzal magyarázta a némaságát, hogy ügyvezető kormánya van az országnak, és arra vár, hogy Orbán Viktor letegye a miniszterelnöki esküt.

Borítókép: Kivonultak: a Demokratikus Koalíció és a Momentum képviselői elhagyják az üléstermet az eskütétel után 2022. május 2-án / MTI / Illyés Tibor

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában