Járvány

2020.04.13. 14:04

A járvány sújtotta országokért imádkozott Ferenc pápa

Az egyházfő az apostoli palotában, a pápai lakosztály úgynevezett könyvtárszobájában olvasta fel beszédét, amelyet a Vatikán interneten közvetített.

Vatikánváros, 2020. április 13. Ferenc pápa köszönti a híveket a húsvéthétfõi Regina Coeli (Mennyek Királynõje) imádsága kezdetén a vatikáni Szent Péter térre nézõ dolgozószobájának ablakából 2020. április 13-án. A koronavírus-járvány megfékezése érdekében bevezetett kijárási korlátozások miatt ezen a napon üres a tér. MTI/AP/Vatikáni Média/Andrew Medichini

Forrás: MTI/AP/Vatikáni Média

Fotó: Andrew Medichini

A koronavírus-járvány által leginkább sújtott országokért imádkozott Ferenc pápa húsvéthétfőn, kiemelve a családokról a kijárási korlátozások között is gondoskodó nők szerepét.

Beszédét a latin Mennyek királynője (Regina caeli) imádság követte, amely pünkösdvasárnapig helyettesíti az Úrangyala (Angelus) imát. Ezután a lakosztálynak a Szent Péter térre néző ablakából áldását adta az üres térre.

Ferenc pápa köszönti a híveket a húsvéthétfői Regina Coeli (Mennyek Királynője) imádsága kezdetén a vatikáni Szent Péter térre néző dolgozószobájának ablakából
Fotó: Andrew Medichini / MTI/AP

Beszédében az egyházfő – ahogyan már a szombat esti vigílián is tette – ismét a Krisztus sírjához járuló nőkről szólt, akik fájdalmuk és szenvedésük ellenére sem veszítették el a reményt.

„Életünk minden eseményét reménnyel kell szemlélnünk, még a legnehezebbeket is, amelyek tele vannak aggodalommal és bizonytalansággal”

- mondta.

A nők szolgálatát emelte ki a járványhelyzetben is: az egyházfő a „másokkal törődő” nőket, orvosnőket, ápolónőket, a rendfenntartó erőknél és a börtönökben dolgozó nőket, valamint a létfontosságú üzletekben dolgozó nőket említette.

Nem feledkezett meg az édesanyákról, lánytestvérekről, nagymamákról sem, akik családjukkal „otthon bezárva” a gyerekekről, idősekről, fogyatékkal élőkről gondoskodnak.

Emlékeztetett arra is, hogy a kényszerített együttélés több nő számára erőszak és bántalmazás veszélyét is jelenti. Imádkozott a nőkért, hogy Isten erőt adjon nekik családjuk fenntartásához, valamint bátorságot útjuk folytatásához.

Az egyházfő imájáról biztosította a járványtól leginkább sújtott országokat, Olaszországot, az Egyesült Államokat, Spanyolországot, Franciaországot. „Sajnos a lista nagyon hosszú” – tette hozzá.

A pápa vatikáni lakhelyeként ismert Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott reggeli misén arra kérte a politikusokat és kutatókat, hogy a „helyes utat” találják meg a népek számára, az életet és az egészséget választva a „pénz Istene”, vagyis a kizárólagos anyagi-gazdasági érdekek helyett.

A koronavírus-járvány miatt üres a vatikáni Szent Péter tér, miután Ferenc pápa dolgozószobájának ablakából a húsvéthétfői Regina Coeli (Mennyek Királynője) imádsággal köszöntötte a híveket
Fotó: Andrew Medichini / MTI/AP

Ferenc pápa nagyszombat késő este felhívta a koronavírus-fertőzés egyik olaszországi gócpontjaként ismert Bergamo városa melletti, kevesebb mint hétezer lakosú Villa d'Alme ügyeleti számát, ahol az ott szolgáló Angel Bipendu orvossal és egyben szerzetesnővérrel beszélt. Megköszönte Angel nővér és kollegái munkáját. „Azt hittem, sürgősségi hívásról van szó, és meglepődtem, amikor a telefonáló azt mondta, hogy a Vatikánból telefonál és Ferencnek hívják!” – mondta el az orvos-szerzetesnővér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában