Autósport

2023.11.23. 07:00

A HUMDA által promótált Rally Hungary lesz az ERC-sorozat idénynyitója Veszprémben

A Rally Hungary lesz a 2024-es ERC-sorozat nyitóversenye, amelynek a Széchenyi Egyetem Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség a promótere. A magyar Európa-bajnoki futamot, amely immár ötödik alkalommal szerepel a naptárban harmadik alkalommal is az Ügynökség támogatásával tartják meg április 12. és 14. között Veszprém központtal, murvás pályán. Rali Európa-bajnokot öt aszfaltos és három murvás verseny eredménye alapján avatnak.

MW

Veszprémben indul az ERC sorozat

Forrás: HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt.

A rali Európa-bajnoki címért küzdő versenyzők 2024-ben nyolc versenyen méretik meg magukat a kontinens különböző pontjain – ez derül ki a sorozat alapjaiban megújult versenynaptárából, amelyet az FIA Motorsport Világtanácsának jóváhagyása után ma hoztak nyilvánosságra. 

Eszerint az ERC-szezon Magyarországon veszi kezdetét, majd a Kanári-szigeteken, Svédországban, Észtországban, Olaszországban, Csehországban és Nagy Britanniában méreti meg magát a mezőny, mielőtt októberben sor kerül a szezonzáró lengyel viadalra.

A versenynaptár 2013 óta a legnagyobb változtatásokon esett át, ugyanakkor megmaradnak a hagyományos futamok is (Rally Islas Canarias, Rally di Roma, Barum Czech Zlín Rally), amelyek nélkül ma már elképzelhetetlen a sorozat. 

Magyarországra ötödik alkalommal tér vissza a mezőny ezúttal Veszprém környékére a sikeres nyíregyházi évek után.

Iain Campbell, az ERC igazgatója: 

Nem semmi, hogy a 2023-as Európa-bajnoki szezont Magyarországon fejeztük be, a 2024-est pedig ugyanott kezdjük, ráadásul más helyszínen és más talajtípuson. Láttam a gyorsaságikat, és annyit ígérhetek, hogy kemények lesznek, egyáltalán nem hasonlítanak azokhoz, amelyek szerepelnek a bajnokság programjában. Ami viszont biztosan változatlan, az a magyar szurkolók elkötelezettsége. A legutóbbi versenyen láttuk, mennyire lelkesek, és hogy szeretik Mixit, aki Nyíregyházán nagyon közel került a futamgyőzelemhez. Biztosan Veszprémben is ott lesznek a pályák szélén.

Weingartner Balázs, a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatóságának elnöke elmondta, büszke rá, hogy az ERC nyitófutamát rendezhetjük meg Veszprémben: 

Az elmúlt években sokat dolgoztunk azon, hogy a hazai ralisportnak itthon és nemzetközi szinten is méltó megbecsülésben legyen része – úgy érzem, jó úton járunk. A murvás Rally Hungary a sportág igazi ünnepe lesz, remélhetőleg számos magyar résztvevővel. Nemcsak hazánk helyét erősítjük ezzel az autó-motorport világtérképén, hanem a turisztikai forgalmat élénkítve Magyarország szálláshelyeinek kihasználtságát is növeljük, de számos további járulékos előnyt lehetne még említeni. Továbbra is azon dolgozunk, hogy minél több meghatározó bajnokság naptárában kapjon helyet magyar versenyhelyszín.

Őry Kornél, a Rally Hungary szervezőbizottságának elnöke először is megköszönte Nyíregyházának az elmúlt évek vendégszeretetét, majd pedig elmondta; az ERC nemzetközi promótere mindenképp szerette volna, ha hazánk murvás futammal képviselteti magát a sorozatban. 

Nagyon örülünk, hogy ötödik alkalommal is megrendezhetjük a Rally Hungaryt. Azáltal, hogy a lengyelek az ERC után jövőre immár világbajnoki futamot rendeznek, az Európa-bajnoki versenynaptárban nagyon felborult volna az aszfaltos és a murvás viadalok aránya, ennek kapcsán keresett meg minket a nemzetközi promóter, hogy tudnánk-e murvás versenyt rendezni. Szerencsére Veszprém városa és a rutinos rendező, Lakatos Róbert segítségével nagyon rövid idő alatt tudtunk reagálni erre az igényre. Sikerült megállapodni arról is, hogy a junior ERC-mezőny is rajthoz áll a versenyünkön, ami hatalmas sportdiplomáciai siker. A pályákról még korai lenne beszélni, de azt megígérhetjük, hogy izgalmakban nem lesz hiány.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő hozzátette: 

Nagy büszkeség, hogy 2024-ben autósport-vonatkozásban Európa szintű figyelmet kap városunk. A versenyrendezés nem csupán a város és környékének az autósport iránti elkötelezettségét tükrözi, hanem az egész régió rátermettségét, sport iránti érdeklődését is. A változatos, murvás, földes és laza talajú pályák ideális kihívást nyújtanak a versenyzőknek és kiválóan illeszkednek a város több mint 30 éves ralihagyományaihoz. Biztos vagyok abban, hogy a verseny egyedülálló és különleges élményt nyújt mind a versenyzők, mind a szurkolók számára, miközben elősegíti a térség turisztikai és gazdasági fejlődését.

Szujó Zoltán, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke kiemelte, hogy 

borzasztóan fontos a magyar autósport szempontjából, hogy a Formula 1 mellett más szakágak nemzetközi eseményeit is megrendezzük Magyarországon. A Rally Hungary népszerűsége a szurkolók körében is óriási, ezért is nagy öröm, hogy továbbra is fogadhatjuk a kontinens legjobbjait. Ráadásul jövőre a nyitófutamon, amelyen tradicionálisan nagyon sok induló van, a kontinens, sőt a világ legjobbjai is megméretik magukat. Az MNASZ természetesen azon dolgozik majd, hogy a lehető legmagasabb sportszakmai hátteret biztosítsa a versenynek.

 

ERC 2024 Versenynaptár

Április 12-14.: V. Rally Hungary, Veszprém (murva)

Május 2-4.: Rally Islas Canarias, Kanári-szigetek (aszfalt)

Június 13-15.: Royal Rally of Scandinavia, Karlstad (murva)

Július 5-7.: Rally Estonia, Tartu, Otepää (murva)

Július 26-28.: Rally di Roma Capitale, Róma (aszfalt)

Augusztus 16-18.: Barum Czech Rally Zlín, Zlín (aszfalt)

Augusztus 30–szeptember 1.: Rali Ceredigion, Nagy-Britannia (aszfalt)

Október 11-13.: Rally Silesia, Lengyelország (aszfalt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában