Arany Pálma

2020.09.29. 09:42

Beleznai Márk diplomafilmje is versenyez októberben Cannes-ban

A koronavírus-járvány miatt májusban elhalasztott 73. cannes-i fesztivált október végén egy, a szokásosnál kisebb és rövidebb formában mégis megrendezik a Croisette-en – jelentették be hétfőn Párizsban a szervezők.

Pierre Lescure, a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál elnöke (j) és Thierry Fremaux, a fesztivál művészeti igazgatója a versenyfilmeket ismertető sajtótájékoztató előtt Párizsban 2020. június 3-án.

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Ian Langsdon

A minifesztiválon október 27. és 29 között a hivatalos versenyprogramba beválogatott 56 alkotás közül négy játékfilmet mutatnak be az alkotók jelenlétében, és a zsűri átadja a legjobb rövidfilmnek járó Arany Pálmát, valamint díjakat oszt a vizsgafilmek programjában.

A filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programba egy magyar vizsgafilmet, Beleznai Márk Agapé című rendezői diplomafilmjét is beválogatták.

A nagyközönség számára is nyitott minifesztivál Emmanuel Courcol francia rendező Un triomphe című filmjével nyílik meg a cannes-i fesztiválpalotában.

A zárófilm is egy francia alkotás lesz, Bruno Podalydes rendező Les Deux Alfred című alkotása Sandrine Kiberlainnel a főszerepben.

A rendhagyó rendezvényen bemutatják a japán Kavasze Naomi legújabb filmjét (True Mothers), valamint egy pályakezdő grúz rendezőnő, a 34 éves Dea Kulumbegasvili Daszackiszi (Kezdet) című filmdrámáját is, amely vasárnap elnyerte a San Sebastián-i filmfesztivál fődíját, a legjobb filmnek járó Aranykagylót.

Therry Frémaux fesztiváligazgató a boldogság csúcsának és szép jelképnek nevezte, hogy a cannes-i önkormányzattal együttműködésben létrejön a rendezvény a francia Riviérán.

Bár a 73. cannes-i filmfesztivált a koronavírus-járvány miatt a megszokott formájában nem tartották meg májusban, a hivatalos versenyprogramba beválogatott 56 alkotás, köztük 15 elsőfilm listáját június elején közzétették a szervezők. Ezek közül többet végül más fesztiválokon mutattak be.

A szervezők azt remélik, hogy

jövőre, május 11. és 22. között már megszokott formájában rendezhetik meg a 74. cannes-i fesztivált a Croisette-en.

Borítókép: Pierre Lescure, a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál elnöke (j) és Thierry Fremaux, a fesztivál művészeti igazgatója a versenyfilmeket ismertető sajtótájékoztató előtt Párizsban 2020. június 3-án

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!