Nagyvilág

2013.05.01. 12:09

Obama: Szíriában vegyi fegyvert vetettek be, de tisztázni kell, ki tette

Washington, 2013. április 30., kedd (MTI) - Szíriában vegyi fegyvert vetettek be, de tisztázni kell, hogy ez pontosan hogyan történt - jelentette ki kedden a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján az amerikai elnök.

Washington, 2013. április 30., kedd (MTI) - Szíriában vegyi fegyvert vetettek be, de tisztázni kell, hogy ez pontosan hogyan történt - jelentette ki kedden a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján az amerikai elnök.Barack Obama nem zárta ki a katonai eszközök esetleges alkalmazását Damaszkusszal szemben.

Az elnök leszögezte: mielőtt az Egyesült Államok Szíria ügyében újragondolná a lehetséges fellépés lehetőségeit, tisztázni kell, hogy milyen módon, mikor és ki vetett be ilyen eszközöket. Közölte: felkérte a Pentagont, dolgozza ki a lehetséges lépéseket arra az esetre, ha bebizonyosodik, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszere vegyi fegyvert vetett be.

Az elnök hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok a vegyi fegyverek kérdésétől függetlenül is mélyen elkötelezett amellett, hogy Szíriában sikerüljön elérni a rendezést.

Üdvözölte az Egyesült Államok és Oroszország között a bostoni robbantásos merénylet után létrejött terrorelhárítási együttműködést és "nagyon készségesnek" nevezte Moszkva magatartását. Elismerte ugyanakkor, hogy a két ország között még mindig él a sok évtizede kialakult bizalmatlanság.

A nyomozással kapcsolatos bírálatokkal szemben az elnök védelmébe vette a Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI) és a belbiztonsági minisztériumot.

Obama elnök elismerte, hogy meglepte a guantánamói rabok éhségsztrájkja. Elmondta, hogy a börtönhatóságokat a fogva tartással kapcsolatos eljárások felülvizsgálására utasította.

Az elnök megismételte azt az álláspontját, hogy nincs szükség a guantánamói fogolytábor fenntartására, és ígéretet tett rá, hogy újabb erőfeszítéseket tesz bezárása érdekében. Újfent hangot adott meggyőződésének, hogy a szövetségi polgári bíróságok rendszere alkalmas a megfelelő igazságszolgáltatásra a terrorizmussal vádolt személyek esetében.

Rámutatott, hogy a március 1-jén életbe lépett automatikus költségvetési megszorítások lelassították az amerikai gazdaságot és munkahelyek elvesztéséhez vezettek. Obama hangsúlyozta, kormányzata előre figyelmeztetett, milyen következményei lehetnek annak, ha nem sikerül kompromisszumra jutni a kiadások szelektív csökkentésének kérdésében. Hozzátette, hogy folytatja a párbeszédet a kongresszusi republikánusokkal egy lehetséges deficitcsökkentő megállapodásról.

Az elnök egyértelművé tette, hogy nem mondott le a fegyvertartás korlátozásáról és kifejezte reményét, hogy a kongresszus meg fogja szavazni a a bevándorlásra vonatkozó jogszabályok átfogó reformját.

"Nagy gesztusnak" nevezte, hogy Jason Collins kosárlabdázó a nyilvánosság előtt vállalta homoszexualitását, amire az észak-amerikai profi ligák történetében még nem volt példa. Az üggyel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek nemcsak toleranciát érdemelnek, hanem teljes egyenlőséget is az "amerikai családban".

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!