Nagyvilág

2013.04.23. 18:18

Ukrán ellenzék: Janukovics a Timosenko elleni bűnvádi eljárások megrendelője

Kijev, 2013. április 23., kedd (MTI) - Viktor Janukovics ukrán elnököt nevezték meg a Julija Timosenko volt kormányfő elleni bűntetőeljárások megrendelőjeként a három parlamenti ellenzéki párt vezetői kedden nyilvánosságra hozott üzenetükben, amelyben egyúttal követelték az exminiszterelnök mihamarabbi szabadon bocsátást.

Kijev, 2013. április 23., kedd (MTI) - Viktor Janukovics ukrán elnököt nevezték meg a Julija Timosenko volt kormányfő elleni bűntetőeljárások megrendelőjeként a három parlamenti ellenzéki párt vezetői kedden nyilvánosságra hozott üzenetükben, amelyben egyúttal követelték az exminiszterelnök mihamarabbi szabadon bocsátást.

Arszenyij Jacenyuk, a Haza párt parlamenti frakcióvezetője, Vitalij Klicsko, az UDAR (Ütés) és Oleh Tyahnyibok, a nacionalista Szabadság párt vezére leszögezte, hogy személyesen Janukovics "a megrendelője, a megszervezője és a kurátora" a Timosenkóval szembeni "politikai nyomásgyakorlásnak". Pártjuk nevében követelték "a törvénytelenül bebörtönzött" ellenzéki politikus mielőbbi szabadon bocsátását, az ellene indított összes "abszurd és hamis alapokra épített" bűnvádi eljárás megszüntetését, továbbá Timosenko "teljes politikai és jogi rehabilitációját", illetve biztosítását annak, hogy jelöltként indulhasson a 2015-ben esedékes ukrajnai elnökválasztáson.

Eközben Mikola Azarov ukrán miniszterelnök kedden Kijevben újságírók előtt kijelentette: kételkedik abban, hogy Timosenko kegyelmet kaphat azelőtt, hogy lezárulna a Scserbany-gyilkosság ügyében ellene indított eljárás. Az ellenzéki politikus ellen az év elején emelt a főügyészség vádat, miszerint ő volt az egyik megrendelője Jevheny Scserbany donyecki üzletember és parlamenti képviselő 1996-ban történt megölésének.

Azarov kifejtette, hogy nem ért egyet azokkal az értékelésekkel, amelyek szerint a bírósági rendszerben bármiféle hibát is elkövettek volna abban az eljárásban, amely alapján hét év börtönbüntetésre ítélték Timosenkót a 2009-es orosz-ukrán gázmegállapodás aláírásáért. Szavai szerint tény, hogy megtörtént az Ukrajna számára előnytelen gázmegállapodás aláírása és a kormányzati jegyzőkönyv "meghamisítása".

Timosenko ellen még egy eljárás van folyamatban egy harkivi bíróságon. Ebben azzal vádolják, hogy a kilencvenes évek második felében az Ukrán Egyesített Energiarendszerek nevű vállalat vezetőjeként adócsalást és sikkasztást követett el. Az ügy tárgyalását rendre elhalasztják - kedden immár 16. alkalommal - mert Timosenko nem hajlandó megjelenni a bíróság előtt. Ezzel kapcsolatosan Viktor Psonka ukrán főügyész kedden Odesszában tartott sajtótájékoztatóján nem zárta ki annak lehetőségét, hogy előbb-utóbb erővel - azaz bírósági rendelet alapján - állítják őt elő. Védője, Szerhij Vlaszenko viszont kijelentette, hogy a jogszabályok alapján a vádlott nem köteles részt venni az ügye tárgyalásán. A főügyész szavai szerint a harkivi bíróság akkor is ítéletet hoz az ügyben, ha Timosenkót mégsem sikerülne a tárgyaláson való megjelenésre kényszeríteni.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!