Nagyvilág

2013.04.15. 18:07

A Kremlben kedvezően fogadták Barack Obama üzenetét

Moszkva, 2013. április 15., hétfő (MTI) - Kedvezően fogadták a Kremlben Barack Obama amerikai elnök Vlagyimir Putyinnak szóló üzenetét, amelyet Thomas Donilon, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója hétfőn adott át Moszkvában.

Moszkva, 2013. április 15., hétfő (MTI) - Kedvezően fogadták a Kremlben Barack Obama amerikai elnök Vlagyimir Putyinnak szóló üzenetét, amelyet Thomas Donilon, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója hétfőn adott át Moszkvában.

"Obama üzenete meglehetősen konstruktív hangnemben fogalmazódott, és egy sor javaslatot tartalmaz a kétoldalú párbeszéd és együttműködés megerősítésére" - közölte Jurij Usakov, az orosz államfő külpolitikai tanácsadója.

Usakov nem árult el részleteket, csak annyit mondott, hogy a javaslatok egy része már ismert volt a Kreml számára. Más kérdésekben viszont az üzenet új elemeket is tartalmaz, amelyeket Moszkvában figyelmesen tanulmányozni fognak.

Thomas Donilon előbb Szergej Lavrov külügyminiszterrel, majd Nyikolaj Patrusevvel, az orosz nemzetbiztonsági tanács titkárával folytatott megbeszéléseket, amelyekhez egy időre csatlakozott Putyin elnök is.

Jurij Usakov külpolitikai tanácsadó ugyanakkor emlékeztetett arra is, hogy Donilon az üzenetet mindössze három nappal azután adta át Moszkvában, hogy Washingtonban nyilvánosságra hozták az úgynevezett Magnyitszkij-listát, amely első körben 15, jogsértésekkel vádolt orosz tisztségviselő amerikai beutazását tiltja. A tiltásra Moszkva szombaton hasonló büntetőlistával válaszolt.

A 2009-ben vizsgálati fogságban elhunyt orosz jogász, Szergej Magnyitszkij nevét viselő törvényi záradékhoz, amelyet az amerikai kongresszus decemberben fogadott el, szankciós listát csatoltak. Erre elsősorban a Magnyitszkij haláláért felelősnek tartott orosz tisztviselők neve került fel.

A listán jelenleg 15 orosz és 3 volt szovjet köztársaságból való belügyi, adóhatósági tisztviselő, nyomozó szerepel, a The New York Times amerikai lap értesülése szerint azonban Ramzan Kadirov csecsen elnök is rajta van egy további, titkosított listán. Az észak-kaukázusi köztársaság vezetője szombaton reagált a feltételezésre. Közölte, azonnal visszaadta amerikai repülőjegyét, és büszke arra, hogy nem kívánatos személy lett az Egyesült Államokban.

Szergej Lavrov hétfőn azt mondta, hogy Obama elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, valamint korábban John Kerry külügyminiszter is kifejtette neki: a Fehér Ház lépéseket tesz, hogy csökkentse az orosz-amerikai viszonyban a zavarokat, amelyek a Magnyitszkij-záradék és az Amerikában örökbe fogadott orosz gyermekekkel kapcsolatos problémák miatt keletkeztek.

Jurij Usakov megerősítette, hogy az orosz államfő a G8-as csoport júniusban Észak-Írországban tervezett csúcstalálkozója keretében külön eszmecserét folytat majd Barack Obama amerikai elnökkel.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!