Nagyvilág

2013.02.07. 09:21

Érdekességek a mai napról 02.07.

Ma lenne 93 éves Béres József tudományos kutató, rákkutató, a Béres csepp megalkotója. Záhonyban született. A rák okainak felderítésén, a megelőzés és a leküzdés lehetőségein dolgozott. Tanulmányait a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen végezte, majd szövetkezeti ügyvezetőként, laboratóriumvezetőként dolgozott.

Ma lenne 93 éves Béres József tudományos kutató, rákkutató, a Béres csepp megalkotója. Záhonyban született. A rák okainak felderítésén, a megelőzés és a leküzdés lehetőségein dolgozott. Tanulmányait a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen végezte, majd szövetkezeti ügyvezetőként, laboratóriumvezetőként dolgozott. 1964 óta Kisvárdán a Mezőgazdasági Kísérleti Intézetben és jogutódjainál végez kutatómunkát. Szabadalmai közül legismertebb a humán szabadalma "Béres-csepp" néven. Ezen kívül vannak növényvédelmi és állatélettani szabadalmai, valamint kidolgozott egy olyan vizeletvizsgáló módszert, amellyel nagy biztonsággal előre jelezhető a daganatot megelőző biokémiai-kórtani állapot.

Általános élettanból és agrobiokémiából szerzett Summa cum laude doktori címet 1968-ban. 1973–1976 között a Kisvárdai Járási Kórház laboratóriumában másodállásban dolgozott. 1972-ben alkotta meg a nyomelemeket komplex formában tartalmazó humángyógyászati készítményt, amely később Béres Csepp néven vált közismertté. Elismertetéséért szélmalomharcot vívott. Bár sok ezren könyörögve fordultak hozzá a gyógyszerért, de a hatóságok börtönnel fenyegették, ha terjeszti a készítményt. Háza közelében megállni sem lehetett, naponta százak keresték fel a gyógyulás reményében. Már ekkor ki tudta vizeletből mutatni a rossz indulatú daganatos gyulladást a szervezetben.

Ekkor még személyre szabott készítményeket állított össze. A hivatalos orvosi kar összezárt ellene, megkérdőjelezték szakmai képességeit. 1975-ben kuruzslás vádjával bűnvádi eljárás indul ellene, de 1976-ban bejelenti a szabadalmat. 1978-tól forgalomba is kerülhet, gyógyhatású készítményként. 2000-ben hivatalosan is gyógyszerré nyilvánították.

201 éve született Charles Dickens angol író (Copperfield Dávid). A népszerű író hitelesen mutatta be az ipari forradalom idejének korát, annak nehézségeit, emberi áldozatait. A népszerű író nevét vette fel az amerikai show business egyik legismertebb bűvésze, akinek eredeti neve David Kotkin.

80 éve halt meg gróf Apponyi Albert vallás- és közoktatási miniszter, nagybirtokos. 1891-től a Nemzeti Párt vezére volt. 1907-ben vallás- és közoktatási miniszter lett. Az 1920-as párizsi békekonferencián ő vezette a magyar küldöttséget. Több nyelven beszélt, kiváló szónoki képességekkel rendelkezett. Haláláig képviselte Magyarországot a Népszövetségben. Az I. világháborút követő béketárgyalásnak nevezett színjátékban Versaillesben a magyar küldöttség vezetője, a szerződés aláírója volt. Négy nyelven mondta el beszédét, amivel próbálta védeni a magyar érdekeket, ugyanis a győzteseket tüzelő politikusok egyik elképzelése szerint a háborúban részes Magyarországot teljesen felosztották volna. Ezt még a rablók is méltánytalannak vélték, de azért még Ausztriának is adtak magyar földet.

20 éve örökre legördült a függöny, eltávozott Mensáros László színész, színházi rendező, érdemes és kiváló művész. Kossuth-díjas, Jászai Mari-díjas, Erzsébet-díjas. Előadóművészként, színpadi és filmszínészként is emlékezetes alakításai voltak. Ismertebb filmjei: Nyár a hegyen; Szevasz Vera; Egy őrült éjszaka.

107 éve született az ország orvosa.  Dr. Buga László orvos, egészségügyi szakíró, "Buga doktor" pályája kezdetén verseket, novellákat írt, majd orvosi tanácsokat adott ki könyvekben, egészségügyi tanácsokkal szolgált a rádióhallgatóknak és az újságolvasóknak.

34 éve halt meg Josef Mengele német orvos, antropológus, aki a II. világháborúban emberek ezrein kísérletezett. 1943-ban Auschwitz-Birkenau-i koncentrációs táborba helyezték, ahol emberek ezreit küldte gázkamrába. Az "árja faj" tökéletesítésének ürügyén élő embereken folytatott orvosi kísérleteket. A háború végén az amerikaiak elfogták, de rövidesen elengedték. Amikor bűnei kezdtek nyilvánosságot kapni, szökni kényszerült, főként Dél-Amerikában rejtőzködött. 1979-ben fürdőzés közben a tengerbe fulladt, de máig is sokan kételkednek abban, hogy az évekkel később azonosítására használt csontváz valóban az övé-e. Személyében testesült meg a legaljasabb emberi gonoszság. A szelekció, amiről túlélők ezrei beszéltek, sokszor már a begördülő vonatok rámpáin kezdődött. Egy ránézés után döntött életről és halálról.

29 éve, hogy Bruce McCandless II és Robert L. Stewart asztronauták végrehajtották az első biztosító kötél nélküli űrsétát. Ez első ránézésre nem lenne olyan nagy teljesítmény, de a világűrben, ahol nincs súrlódás, a legkisebb elmozdulás is egészen az ellenhatás érvényesüléséig mozgást eredményez. Ez azt jelenti, hogy egy, az űrhajótól eltávolodó ember soha többé nem tudna visszatérni és a végtelen űrbe kisodródva addig élne, amíg el nem fogy az oxigén, utána is repülne, amíg egy másik űrbeli testtel nem ütközik. A biztosító kötél sem lehetett akármilyen, mert ha a szakító szilárdsága kisebb, mint az az erő, ami egy testet felgyorsít, elszakadva ugyanúgy tragédiához vezethet, mint a kötél nélkül elsodródó űrhajósé. Az űrséták során kezdetben úgynevezett köldökzsinór volt, amiben a levegő is haladt, majd megalkották a több kis fúvókával kormányozható űrruhát. Az nem csak a mínusz 270 Celsius fokos hidegtől kell védjen, de a gyilkos sugaraktól is, amik például a Napból érkeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!