Nagyvilág

2013.02.11. 19:06

A Nemzetközi Űrállomásra tart a Progressz teherűrhajó

Moszkva, 2013. február 11., hétfő (MTI) - Több mint két és fél tonna szállítmánnyal a Nemzetközi Űrállomásra tart a Progressz teherűrhajó - közölte hétfőn az Interfax orosz hírügynökség.

Moszkva, 2013. február 11., hétfő (MTI) - Több mint két és fél tonna szállítmánnyal a Nemzetközi Űrállomásra tart a Progressz teherűrhajó - közölte hétfőn az Interfax orosz hírügynökség.

A Szojuz rakétát, és rajta a teherűrhajót délután bocsátották fel a kazahsztáni Bajkonurról.

A Progressz M-18M a felbocsátás után kilenc perccel levált a hordozórakétáról és megkezdte az önálló repülést. A teherűrhajó közép-európai idő szerint 21 óra 40 perc körül csatlakozik a Nemzetközi Űrállomás (ISS) Pirs nevű moduljához.

A dokkolást Oleg Novickij és Roman Romanyenko orosz fedélzeti mérnök-űrhajósok fogják irányítani az űrállomásról. Rajtuk kívül Jevgenyij Tarelkin orosz és az ISS amerikai parancsnoka, Kevin Ford, valamint Chris Hadfield kanadai és Tom Marshburn amerikai űrhajós tartózkodik a Nemzetközi Űrállomáson.

Az Interfax jelentése szerint a mostani fellövés az utolsó ilyen gyorsított, mindössze hatórás repülés a márciusra tervezett Szojuz-TMA-8M jelzésű, ember irányította űrhajó fellövése előtt.

Korábban két napot vett igénybe az űrhajók eljutása a Nemzetközi Űrállomáshoz.

A Progressz több mint két és fél tonna terhet visz magával: másfél tonnányi üzemanyagot, valamint oxigént, vizet, kísérleti berendezéseket, egészségügyi, orvosi eszközöket, élelmiszert és a Nemzetközi Űrállomás legénységének szánt csomagokat.

Az Interfax jelentése szerint orosz zászlókat és egy új futópadot is kapnak az űrhajósok. A legénység orosz tagjainak kérésére sajtos-fokhagymás füstölt kolbász is van az élelmiszerküldeményben.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!